Summering av fiskeåret 2014

10459924_450592385077586_4206456482450743312_nDå har man funderat lite över fiskeåret 2014, Var den någonting att ha egentligen, eller kunde man lika gärna ha lagt all tid på något annat? Det blev väl hundratalet pass, alla pimpelresor, gös,abbor och gäddfisken inkluderat. Även en norrlandsvecka efter öring hann man med. Men merparten av tiden satt man som ett fån bakom metspöna i någon buske någonstans.

Om man kallt räknar med att man la 5h i snitt per resa så blir det ju 500 timmar. Har jag ränat rätt så blir det ca 12 arbetsveckor, vilket blir ju en del pengar. Hade jag studerat buskarna jag satt i så hade jag kunnat en hel del om botanik vid det här laget. Men men, nu ska man ju inte tänka så.

Pimpelsäsongen var som dom brukar vara. man drog upp lite matabborrar och var jävligt nöjd över att överhuvudtaget slippa gå till fiskdisken på hemköp men skammen i halsen. Sedan kom våren. Det skulle fiskas sutare, asp och ruda. Det blev inga aspar och rudor. Däremot så drog vi en del gös. jag och min kusin fick tre över 6kg på två resor, varav han fick tre. Hann bara sätta igång med ankaret vid grynnan då han redan krokat något enormt stort. En gång var jag med i matchen och såg min spot där jag skulle kasta första kastet. Månen sken lockande på ytan från min vinkel. Öppnade bygeln och skulle kasta, då landade hans jigg just där jag tänkt kasta. Den hann säkert sjunka nästan en meter innan han drog till med ett mothugg. Den vägde 6,3kg. I år blir det inget gösfiske för hans del från min båt. Jag fick några fina jag med med 5,6kg som topp. En klen tröst i det hela är väl att jag än så länge besitter båtrekordet. På samma resa landade jag en 7-8kg gädda mitt i natten. där och då var jag säker på att jag skulle knäcka hans fattiga sexkilosgösar, men icke..Bild 036Sedan började metet på allvar. Det laddades grejor från metebolaget varenda månad, ett riktigt guldställe för  sanna prylbögar som oss. Mycket köptes och testades, ibland med riktigt fint resultat. Vi började köra mer och mer med boosters för beten och mäsk, det gav en moralkick. Sedan började vi färga allt vi kom åt. Till och med levande löjor preppades innan utkast. Någonstans på höstkanten hade allt nått klimax och man kände sig naken utan kemikaliebanken man släpade med sig. Jag märkte att vanliga gula majskorn funkade nästan lika bra. Observera nästan, skulle dom funka lika bra så skulle det ju inte finnas någon anledning att färga och smaksätta beten, och dit tänker vi inte gå! Stolen uppgraderades, liksom keepnet, kläder, spön ,rullar och mycket mer. Saku köpte en bivy. Den blåste nästan bort på den första resan då en orkanvind kom från ingenstans. Man ska tydligen ha tältpinnar och skit med sig? Finns säkert en riktigt bra box för tältpinnar och gummiklubba nånstans att inhandla? Man vill ju inte se oproffsig ut om någon skulle se oss. Beställde en bivy jag med senast jag besökte metebolaget. Roligare om man har två som blåser bort samtidigt.

Fick tips om id och färnavatten. Det skulle ju testas. Vi hade aldrig fått varken id eller färna förr. Laddade med flytande bröd för färnan samt bottenmete för iden. Innerst inne visste vi ju att vi skulle misslyckas fatalt. men konstigt nog så landade vi en id på 2200gr på första kastet. den följdes av massor av mindre idar och även några färnor med kilot som topp. Knäppt vad fel det blir ibland, detta hade vi ju inte räknat med. den kvällen kände jag mig som Luis Rasmussen när jag gick och la mig. Fisket var riktigt givande hela sommaren. Idrekordet pressades upp några gram till och största färnan vägde 1700gr. Största överraskningen på flytande bröd måste ändå ha varit björknan på över 8hg som en ej annars meteintresserad kompis lyckade pricka när vi skulle lattjofiska lite en fin sommarkväll. Jag prickade en jordgetingsbo samma kväll och fick en överraskning jag med..

Sedan skulle rudan upp. Blev en del intressanta pass med noll rudor. Fiskade även blankt efter sutare en hel natt med noll hugg på 12h. inte ens en mört petade på våra tackel. Allt var perfekt, mäskat rätt, vi körde med två spön var på två olika platser. Det bubblade, en sutare på lätt 3kg rullade i ytan över mäskplatsen, men ingenting, inte ett darr. Kände mig inte som Luis Rasmussen den natten.

Sarven och mörtarna svarade dock mer positivt på våra beten senare på sensommaren/hösten. Lite väl positivt faktiskt. Vi hade enorma problem med att pricka dom stora vi vet finns därute. Det var så massiva mängder med fisk att det blev i princip ofiskbart. Detta bli ett projekt för i år, hur att pricka dom stora. Försöker inbilla mig att vi löser det till hösten? Saku fick dock en på nära nio hekto med mörtbur när betesfisk för höstens gäddfiske skulle fiskas upp. Han är mannen med dom magiska händerna då han även lyckades att dra upp en lake på över 2kg med sänkhåv när vi skulle dra löjor..lakeGivetvis så tacklades det om för lake när vi förstod att det var såhär enkelt att dra upp lakar. Detta var i november, så det låg i tiden att lakarna kunde finnas där. Vi befann oss på en ny plats där det skulle finnas stor abborre, och tydligen lake med. Såg även ett gäng aspar som jagade löjorna. Jag la ett dött bete på botten och ett levande för både lake och abborre. Dröjde inte länge innan det högg på deadbaiten. Upp kom en grann ål på över kilot. Nästa dag drog jag en till. Inga lakar…

Gäddfisket var nästa projekt. saku drog till med en niokilos som topp om jag inte missminner mig? Jag hade fått nog av gäddor kändes det som och fiskade mest abborre hela hösten, Fiskhandlaren på hemköp blev glad över mitt val. Hela hösten var det trögt efter abborre i min sjö(ar). Vi fick dock upp en kräftbur med ca 1kg prima kräftor i. Då det handlade om tjuvfiske så gjorde vi det enda rätta och förstörde buren och behöll kräftorna. Kontstycket upprepades några veckor senare i en helt annan sjö, denna gång med ett mindre antal kräftor som fick följa med till en kompis ankdamm..

Mellan dessa milstolpar till fiskepass så hade man ju ett antal andra pass jag får ljuga om vid något annat tillfälle. Just nu är jag mest fiskesugen, och inte blir det bättre av att man gav sig in på detta med bloggande. Får bli en kvällsöl och youtube, för där tar fisket aldrig slut.. Ha det bäst

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s