Med livet som insats.

DSC_0365Att nisse har en kropp av stål behöver man inte ifrågasätta. Han tränar och tävlar i brottning, röker inte och dricker sällan. Han äter nyttigt och cyklar till jobbet. Han kan skatta sig lycklig att han valt just brottning och inte fiske som hobby. Han drar på sig trikån och kramas med likasinnade män i en uppvärmd sal några kvällar i veckan, Efteråt så bastar man och dricker morotsjuice. Inget fel i det, snarare tvärtom. Han kommer förmodligen bli gammal och seg. En sån där råbarkad jävel som vägrar att dö och låter släktingarna vänta på arvet på tok för länge.

Fiske anses ju vara en nyttig och sund hobby. Man är ju ute i det fria, vandrar i norrland, ror arton varv runt sjön osv osv. Och i viss mån så stämmer det ju, man ÄR trött efter fiskeresorna. Sjön suger och frisk luft gör en matt går snacket. Men det finns en mörk sida till det hela. Skulle tex svenska landslaget i fotboll ha samma uppladdning mellan matcherna som fiskare så skulle uppdrag granskning göra en tvådagars special om svinerierna som tydligen försigår bakom kulisserna. Jag kan på rak arm inte komma på en endaste sysselsättning som kräver så mycket fet mat, alkohol, tobak och stillasittande som just fiske. Det finns liksom inga gränser alls för vad man kan klämma i sig. Lägg det i kombination med att man vistas i båtar i grov sjö eller i en skog mitt i ingenstans så börjar man förstå att det kanske inte är helt riskfritt. Och är man riktigt sportig så kan man ju med fördel vistas på tunna isar eller vada i iskalla älvar. Jag undrar hur många liv sporten fiske skördar varje år i hjärtattacker, alkoholrelaterade olyckor och lungcancer till följd av rökning? Och då har jag inte räknat med drunkningsolyckorna. Skulle då Ravelli och Håkan Mild laddat upp med bizarra mängder korv, alkohol och tobak innan kvartsfinalen 94? Gärna i kombination med bastu och en och annan nubbe så hade man ju kanske tyckt att det inte var förenligt med riktlinjerna som svenska fotbollsförbundet dragit fram. Janne Josefsson hade dött av lycka!

Men ska man då dra alla fiskare ner i smutsen? Är dom ena riktiga svin när det kommer till kritan? Det är mansdominerat , ja. Det dricks och röks en hel del, ja. Och det äts defenetivt inte efter tallriksmodellen. Och dom flesta verkar dessutom vara vita män i medelåldern.

Gärna så ska det vara rengbågsfiske med hela väskan proppad med power baits. Har man en stuga på det så innebär det att risken för alkoholhaltiga drycker stiger med 100%. Vad äter man när man e full då? Minns inte att jag en endaste gång skulle ha ställt mig vid spisen efter en blöt kväll på krogen och lagat en tvårätters med tillhörande sallad. Så korv känns ju givet. Det är simpelt och gott, och det kräver sin man att göra upp eld mitt i natten i en skog, i ösregn. Det är sådär härligt grabbigt.

Men såna här tillställningar försöker en vanlig människa att undvika. Det är mer firmaresa över det hela än seriöst fiske. Vuxna män som sitter på fyllan runt en sjö fullproppad med övergödda foreller med sina powerbaits i olika färger guppandes efter en 60grams sänke. Det är inte tal om känsliga tackel där inte. Helst ska man ha spunnen lina över dom magiska 0,30mm och en sån där pingla på spötoppen som väcker dom döda när det hugger. Mothugget skall noggrant utföras efter att man bedömt att det inte finns någon chans i världen att betet inte skulle vara i magsäcken. Lyckan är ju givetvis total när man sedan pumpar upp en trekilos rengbåge och försöker klämma in den i håven som inte är mycket större än ett pingisracket. Och skulle det hugga riktigt bra så kan man ju ta några fler än vad som står på fiskekortet. Det är ju inte ofta man hamnar i såna huggsexor, och ölen är inte slut heller..

Nej, när man tänker efter så är det ju inte ens riktiga fiskare det där. Det är ett gäng svin som förklätt sig som fiskare! Vi fågelskådare vet bättre än så. Vi väljer att sitta i våran buske och dricka ramlösa och räkna hur många ölburkar det flyter förbi varje timme. Vi har varit där vi med i forellträsket men lyckligtvis tagit oss ur missbruket innan det var försent och kan numer med nyktra ögon se på när dom andra smutsar ner våran natur.

DSC_0366Så skulle det nog låta om aftonbladet hade granskat fiske. Man hade gärna överdrivit precis allt och intervjuat någon bitter jävel som lagt av med fisket och sadlat om till fågelskådning. Man hade svartmålat hela branchen och till slut kommit till slutsatsen att det är avancerad djurplågeri vi håller på med. Vissa av oss dödar ju inte ens fisken utan bara leker med den för att kasta tillbaka den i sjön för att självdö. Det verkar inte rimligt alls att folk ska få hålla på såhär. Sen ska vi kärleksbomba någon sjö någonstans för att på kvällen byta om till oömma kläder och gå fackeltåg mot fisket. Gärna med Mona sahlin i spetsen och Fridolin 15 meter bakom henne.

Låter jag bitter? Kanske är jag det? Men jag är rädd att vi kommer att hamna där med den politiska korrekthet vi har idag. Det var bättre förr!! Helst då när aftonbladet inte existerade..

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s