Vad som händer i norrland..

Bild 104Sverige är ett land som består av tre länder. Skåne, norrland och övriga sverige. Ja grovt sammanfattat iallafall. Allt ovan sundsvall är norrland för mig, och allt nedanför jönköping är skåne. Landskap som härjedalen, dalsland och halland rör bara till det för mig. Ingen åker väl till lund på semester, utan man åker ner till skåne.. Ja, ni fattar poängen.. Hursomhelst, nu brukar vi åka till norrland varje sommar, och då är det riktiga norrland jag menar. Högt upp utav bara fan. Och jag som kommer från övriga sverige märker genast att det inte är som här hemma. Ju högre upp man kommer, desto fler blir utedassen, myggen och joggingdräkterna. Nästan som i Finland faktiskt. Folk är lite som i den där ölreklamen, om man vill vara för sig själv en stund, och det verkar somliga här vilja med tanke på hur långt det var mellan husen ibland. När man stannar vid någon mack eller ett fik så syns det väldigt tydligt att det är fyra personer från övriga sverige som kommer in. Hur dom ser det har jag ingen aning om, men dom gör det. Kanske känner alla varandra i småstäderna, vad vet jag? Jag trodde länge att norrlänningar inte gillade att prata utan bara sa ”jo” till vad man än frågade dom. Att alla städer i norrland har korta namn som luleå, umeå och piteå berodde på att man inte gillade att snacka var ju solklart då man hade förkortningar för samtliga. Ume, lule och pite…

Bild 111Nu märkte man dock att hur hårt man än försöker att isolera sig så är vi människor sociala varelser. Det ska mycket till att få tyst på en full norrlänning ska ni veta. Jag började ana att dom faktiskt är väldigt måna om myten norrland. Skulle sanningen komma fram att det faktiskt bor helt vanliga svenssons här som både pratar och gör andra fullt vanliga saker så skulle det inte se bra ut. Precis som finland.. Att det försigår en massa festligheter bakom kulisserna får absolut inte läcka ut till övriga sverige, skåne inkluderat..

Bild 047

Nu hade vi åkt dit för att fiska och inte prata. Och i norrland kan man fiska efter två fiskar. Öring och börting. Lustigt nog så handlade det om samma fisk, bara med två olika namn. Den rätta, och öring som vi från övriga sverige envisades med att kalla den. Den här fisken var väldigt spännande, då den enligt traditionen bara högg på blanka drag. Och högg den inte så la man nät. Då fick man upp den i alla fall. Väldigt osmakligt i mitt tycke. En såhär fin fisk förtjänade ju så mycket bättre än att dras upp med nät. Nåväl, första sjön jag fiskade i var så full med öring att man kunde knappt blöta en krok där utan att få hugg direkt. Stora fina pjäser uppåt 2kg. Sjön som var en del av ett vattensystem bands ihop med en å, som var full med öring. Ån rann ut till en annan sjö som var full med öring. Från den sjön rann det ut en å som var full med, just det öring.. och så fortsatte det i all oändlighet. Dag tre åkte vi till en annan sjö, en riktigt stor sjö. Den visade sig vara full med öring. Ån som kom från fjällen och fyllde sjön med iskallt vatten var full av öring. Stora som små. Dom högg på, ja allt. Väl hemma i stugan så kollade jag in fiskekartan. Fanns det ens en sjö utan öring? Nej det fanns det inte. Vissa hade innehållit röding, men dom hade försvunnit och ersatts med ännu mer öring. Våran sjö hette rödingtjärn eller något liknande. Den innehöll bara öring… Den stora, nej enorma uppdämda vattenmagasinet innehöll visserligen några sikar och abborrar, men dom högg inte. Vi fick öring.

10501856_474043236065834_2439222039663141841_nMan kunde lätt ha gjort en film som hette fifty shades of öring. Med ett par uppföljare.. Nu började poletten sakta trilla ner. Öring var inte så jävla speciellt här. Att folk la ut sina nät ibland för att dra upp lite matfisk var inte så osmakligt som man först tyckte. Jag började sakna mina mörtar och sutare. Men att få såna här fanns inte på världskartan. Det var öring som gällde. Men smart som man var så hade jag ändå packat med metgrejorna. Planen var att fiska sik, men det blev ju som sagt öring av det hela. Men att fiska med flöte i åarna var en riktig höjdare. Här hade jag ett gyllende läge att finslipa på mitt strömsfiske. Och stora fina öringar på tunna linor i strömt vatten var inte kattskit. Nästa steg var att dra till med stora wagglerflöten i sjöarna. Dessa fiskar var betydligt svårare än sina bröder i åarna. Sjön var relativt djup, 15 meter som mest och runt 7m i snittdjup. Att öringen inte ligger blickstill på botten förstod man snabbt. Det gällde att fiska aktivt med mycket rörelse, och helst på natten för att få bäst resultat. Nu var väl inte detta världens svåraste fiske om man ska vara ärlig. Men jävlar vad roligt det var! I år ska detta utvecklas ännu mer och funderar även på att släpa med mig lite mäsk och andra godsaker. Bara för att se vad som händer. Skulle vara riktigt häftigt att dra en riktig storöring på wagglerflöte..

Bild 051

På den första resan jag gjorde dit så stannade vi till först till vid vindelälven för att fiska efter harr. Detta var innan jag hade upplevt öringselderadot. Vi började få gädda, mycket gädda. Och rätt stora gäddor. Även några harrar och öringar kom upp utav bara farten. Jag trivdes riktigt bra, men öringsveteranerna mobbade mig. Vi hade väl ändå inte åkt ända upp till norrland från det övriga sverige för att fiska efter gäddor? Myggen var en plåga, men fisket var bra. Ja enligt mig då. Gäddan på bilden satt så illa att vi beslöt oss för att ta och steka upp den. Jag gjorde fina filér och höll precis på att steka den i smör när öringsveteranena stormade in i husbilen. Har du fått öring frågade dom? Jajamensan, är ni hungriga? Dom åt hela gäddan och hade sedan fräckheten att påpeka hur jävla gott en riktig norrländsk vildöring smakar.. När jag sedan sa att det var gädda dom precis hade ätit så sa dom den smakade så gott för att ”gäddan hade ätit öring hela livet”… Hade jag varit kannibal så skulle jag nog ha ätit öringsveteranerna i första hand… Eller en norrlänning..

Bild 119Tomba…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s