Går den att röka?

DSCN1069Farfar var vidskeplig när det kom till fiske. Metade vi efter abborre så fick krokspetsen inte synas, för då skulle abborren se faran och låta bli att hugga. Inte nog med det så skulle man även spotta lite på den nytacklade masken. Jag fiskade med honom varje sommar i finland när vi åkte dit på semestern och fick år efter år uppleva hans egendomliga förhållningssätt till fisket. Efter att jag blev allt äldre och enligt mig en allt bättre fiskare så försökte jag ibland att få honom att tänka ”outside the box”. Att detta kunde bli svårt visste jag, så enda chansen enligt mig var att försöka bevisa mina idéer i praktiken. Teori var ingenting han trodde på. Det var kalla fakta som gällde.

Han fiskade mycket med mjärdar som han rodde in ända in vid strandkanten och placerade dom med själva inloppet mot stranden. Detta innebär att alla fiskar som han fångade var tvugna att simma med ryggfenan i ytan precis vid stranden för att dom skulle hitta in i mjärden. Nu var det så pass gott om tusenbröder i hans sjö att vi alltid fångade abborrar, men dom var inte dom största jag sett. Själva sjön såg väldigt spännande ut, format som ett X och med både grynnor, stenstränder, stora vassbälten och gott om sjunkna trän. Han var den enda som fiskade där då det inte direkt rådde brist på sjöar och tjärnar där vid ryska gränsen. En gång när vi var där så bad jag honom att lägga några mjärdar vid en av grynnorna. Där får man ingen fisk sa han. Men har du försökt där någon gång undrade jag? Varför skulle jag gjort det, där finns ju ingen fisk sa han.. Nu blev det ändå så att jag fick honom att lägga några mjärdar där på lite djupare vatten med inloppet ut mot djupet. Han tvivlade men var schysst mot mig och gjorde det säkert bara för att visa mig hur fel jag hade. Han hade fiskat där hela livet och vem var jag att komma och lära honom om fiske.

Nästa dag rodde vi ut mot mjärdarna. Han sjöng emils fiskvisa som vanligt. Den ingick i ritualen, precis som den obligatoriska korvgrillningen efter fisket. Vi tog upp några mjärdar i vasskanterna och tömde dom på tusenbröderna och eventuella gäddor som skulle rökas till hunden. Väl framme vid grynnan så började jag känna mig lite nervös. Tänk om mjärdarna var tomma? Och hur skulle han reagera om dom var fulla med storabborrar? Skulle han bli ledsen över att ha fiskat helt fel i 60år? Detta kanske var ett misstag, hur skulle jag kunna komma ur det här med äran i behåll?

Första mjärden var under båten. Som vanligt så rodde farfar och jag som ung skulle lyfta mjärden. Så fort jag tog tag i snöret och började lyfta så kände jag skakningarna och darrningarna av panikslagna fiskar där nere när dom rusade mot väggarna. Farfar såg spänd ut och frågade hur den kändes? Jodå, det finns fisk i den sa jag. Och fisk fanns det då hela mjärden var full med stora abborrar mellan 200-300gram. Farfar var överlycklig, såhär stora abborrar fick man inte ofta vid vasskanten. Vid nästa mjärde var det samma visa, stora fina abborrar. När vi var klara och hade dessa tre-fyra mjärdarna i fören av båten för att finjustera placeringen vid grynnan så rodde han helt sonika mot stranden igen. Ska vi inte lägga i mjärdarna vid grynnan igen frågade jag? Nej, du hade bara tur, där finns annars aldrig någon fisk sa han och fortsatte ro mot stranden. Kanske lika bra det tänkte jag för mig själv, man ska inte ändra på gubben utan låta honom att göra som han tycker känns bäst. Men han skröt ovanligt mycket om fångsten i flera dar för något som var så grundläggande fel i hans bok.. Och rökta så var abborrarna riktigt goda

Några år senare upplevde jag mitt livs rudafiske med honom. Han la några nät i en vik och när vi på morgonen lyfte upp dessa så var näten fulla med rudor i kilosklassen. Dessa röktes till hunden. Jag smakade lite jag med, men rökt ruda är ingen höjdare. Så funkar det därborta. Fisk är mat, och det man inte äter själv äter hunden.DSC_0442

Att fånga ruda med nät är bland det skummaste jag upplevt. Inte så specimen kanske, men någonstans där så började intresset för den här skumma fisken. Lyckades även få några på mete med rödvitt flöte den sommaren.

Från sjön så rann det ut en bäck. Bäcken var relativt djup med höga sandbankar runt så att det nästan kändes att man fiskade i en dalgång. Vattnet var väldigt mörkt och den rann snabbt. Jag hade vid det här laget bytt till mindre flöten och krok. Jag var väl i 12 års åldern eller så och redan lite intresserad av mete efter att ha läst om det i fiskejournalen. Jag smög mig fram i ”dalgången” och droppade ner flötet så strömmen kunde tranportera den till den djupare höljan några meter längre fram. Flötet försvann med ett ryck och jag lyfte spöt. En stund senare höll jag fisken i handen och undrade vad jag hade fångat egentligen? Jag hade koll på fiskar som färna, id och asp. Fisken såg ut som en blandning av dessa tre, men var betydligt mindre, kanske runt 100gr. Lite spolformad och mörtlik men ändå inte. Jag tog den fisken och bestämde mig att fråga farfar om han kunde veta vad det var jag fångat. Jodå, det var en ”korpiainen”. Grovt översatt en skogsfisk. Dom var tydligen riktigt goda att röka. Jag fiskade upp ett gäng till och fick veta senare när man kommit tillbaks till sverige och slagit upp fisken i fiskelexikon att det var rökt stäm vi åt den kvällen. Det var faktiskt rätt så gott!

DSC_0443 Hittade dessa pins jag beställde från fiskejournalen för hundra år sedan. jag hade helt glömt bort dessa innan jag av misstag råkade hitta dom igårkväll. Fortfarande fast i min abu-garciakeps. Rätt coola faktiskt. Inte många som har pins med braxen, mal, lake eller gösmotiv. Förmodligen ville man vara som grabbarna ifrån nybro men man fick köpa sina pins istället för att få dom hemskickade från storfisksregistreringen. Dom går inte att röka, inte ens i finland! Nu pokernatt och förhoppningsvis några tusen kronor rikare imorgon så man kan köpa mer fiskeprylar 🙂

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s