Ovanligt vanliga rekord.

Bild0100Läste någonstans att svenska abborrekordet fyllde 30år. Minns hur jag för länge sedan läste med stort intresse i gamla fisketidningar om jakten på just rekordabborren i hällers myr, en liten sjö där speciella omständigheter gjorde så att abborrarna nådde gigantiska vikter. Det första rekordet som fångades där låg någonstans runt 2800gram (om jag inte missminner mig) innan Gary Wickins slog till med en ofattbart stor fisk på 3150 gram. Det jag inte visste eller hade glömt var att just den fisken var en slumpfångst under en pimpeltävling. Garys största abborre innan rekordfisken låg rejält under kilot. Det var en riktigt intressant intervju med Gary år 2015 man fick läsa.

Kom att fundera lite på det där med rena slumpfångster som gett rekordfiskar genom åren, och dom är många. Dels svenska rekord, men även personliga rekord. Inte sällan är det metfiskar som fångas slumpartat i vatten där man innan inte hade en aning om att såna fiskar kunde ens existera. Men även gäddor från rengbågssjöar, stora aspar under gäddfisken, braxar under abbormeten och mosterålar på allt från flugfiske till pimpel. Mörtfisket i norrland är ett fint exempel på oväntade vatten där det helt plötsligt öppnas en helt ny värld för specimenmetare.. Men i takt med att specimenfisket nischas till specifika sjöar och fiskarna göds upp med hjälp av enorma mängder mäsk så blir rena slumprekord allt ovanligare. Lägg därtill att rekorden blir tyngre och tyngre för varje år som går, så chansen för ett spontanrekord i tex brax ter sig i det närmaste som en omöjlighet..

Vart ska man vända sig för att ha en realistisk chans att fånga ett spontanrekord, och vilken art ska man satsa på? Norrland skulle jag påstå. Och då är det metfiskar som mört, ruda och möjligtvis gädda som jag skulle satsa mina pengar på. Gäddrekordet är i mitt tycke det svagaste rekordet vi har. Dels för antalet sjöar där gäddan finns, och dels för antalet människor som fiskar riktat efter gädda. Att rekordet ligger under 20kg tycker jag är nästintill skamligt. Nog för att det har fångats en handfull gäddor över dom magiska 20, men efter att rekordet blev vakant för hundra år sedan så har dom lyst med sin frånvaro. Rätt typiskt egentligen..

Bild 089

Men om man nu leker med tanken att man på fullaste allvar skulle ge se på ett rekordförsök i ett nytt vatten, hur nära skulle man kunna komma? Och hur nära har man själv kommit? Att komma halvvägs är en skaplig fisk, men oftast inte ens ett personligt rekord då det motsvarar ”endast” en gädda på strax under tio kilo, en gös på 6kg, en sutare på rejält under 3kg eller en abborre eller ål på lite drygt 1,5kg. Att komma på runt 75% borde därför vara en första målsättning. Nu börjar vi snacka drömfiskar. Såna som man i bästa fall fångar ett par av under en hel livstid om man fiskar väldigt aktivt. Nu ska gäddan helt plötsligt väga 15kg, gösen 9kg, rudan 2.25kg, abborren 2,4kg och så vidare. Och här minskar antalet potentiella sjöar som kan prestera en sådan fisk med nära 99%. Och då har vi inte ens hittat våran okända sjö vi ska dra upp spontanrekordet ur. Och då ska vi ha i åtanke att 75% av rekordet är ljusår från själva rekordet som vi dessutom måste överträffa. Nu räcker det inte längre ens med rätt sjö, vi måste troligtvis hitta den enda fisken under just dom rätta omständigheterna. Dvs en romstinn hona eller en fullmatad fisk av gigantiska mått. Men ändå, kanske kanske så kan det gå. Rudan tex är inte den mest fiskade av våra fiskar av olika anledningar. Dels så är den väldigt svår att spontanfånga och dels så tillhör den inte dom populäraste fiskarna att fiska efter. Den finns i alla typer av vatten från skärgård till minimala gölar, så det har den till sin fördel. Den har en förmåga att fastna i nät, så kanske kan man med hjälp av tips från arga nätfiskare lokalisera en norrländsk sjö där stora exemplar existerar? Sedan forska lite i omkringliggande sjöar om den kanske finns där? Någonstans måste man ju börja.

Sedan ska du helst med hjälp av ett gäng fiskare satsa stenhårt i dessa sjöar för att få en bild av vad som kan fångas. Helst ska du fånga ett antal 75 procentare för att ens göra dig besvär att fortsätta fiska i sjöarna. Klart att man kan fånga ett jätteexemplar och inga mindre, men det troliga är väl att om du fångar ett antal runt 2-2,5kg så kan du under dom bästa av omständigheterna kunna fånga den över dom magiska tre kilon. Fångar du inga 75 procentare så kan du börja om från noll..

Detta är specimenfiske under dom mest extrema av världarna. Och hade man tid och pengar så skulle det vara en våt dröm att kunna göra ett försök att hitta någonting som ingen annan har kunnat hitta. Men realistiskt sett,nej jag kommer aldrig att fånga ett svenskt rekord. En 75 procentare är mer än bra för mig. Men man vet aldrig, en vacker dag kanske drömålen sitter där när man slökastar en spinnare i jakten på en kilosabborre..

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s