Bloggen byter skepnad. Börja meta!

10459924_450592385077586_4206456482450743312_nDå var det dags att ta ett nytt steg med bloggen. Min tanke var att komma igång med bloggandet ett bra tag innan metet började så jag fick in rutinerna på detta och eventuellt några stackare som faktiskt läste mina berättelser. Det har faktiskt gått grymt mycket bättre än jag hade tänkt mig. Vet inte hur folk hittar till min sida, men det gör dom tydligen. Så fortsätt läsa och dela gärna samt kommentera och ge feedback. Det är alltid schysst att få veta vad folk tycker och förslag på vad man ska skriva om.

Men nu börjar fisket, om än lite sent kan tyckas. Så tanken är att jag ska mestadels blogga om våra fiskepass och ge lite tips på tackel och beten, men kommer även då och då peta in lite fiskehistorier som folk verkar gilla :). Ska försöka förklara hur jag/vi fiskar efter olika fiskarter, mäskning, beten och allt runtomkring. Vet att en del av er som läser mina inlägg inte metar alls och det kan vara lite krångligt att veta vad jag skriver om. Fixade i ordning lite av mina prylar idag och tänkte att jag ska ta lite kort och förklara vad jag använder och vad som behövs för att kunna meta. Jag har försökt att inte bli på tok för invecklad i mitt fiske, kan man så bör man försöka hålla det så enkelt som möjligt. En hel del av mina prylar kan man använda till en mängd andra fisken än fiske efter mörtar och braxar, så alla bör kunna hitta något intressant.. Nu kör vi, meteskolan del 1.

BETEN OCH DOFTER MM..

DSC_0539DSC_0540DSC_0541Vi börjar med det roligaste. Beten, dofter,färgämnen och tillsatser. Vad du än fiskar med så kan man alltid ”boosta” sitt bete. Fiskar hittar ditt bete med hjälp av syn, doft eller känsel (hörsel). Ju mer dina beten syns och doftar, desto större är chansen att en fisk hittar dem. Här ovan har du färgämnen för tex majs, maskar, betesfisk och mäsk. Mäskar du med vanliga gula majs så kan ett rödfärgat majskorn som du har på kroken sticka ut från mängden och fisken har enklare att välja ut just din. Jag färgar ofta mina majskorn röda och smaksätter dom. Här ovan har jag röd, svart och gul färg..

Lukten är nog den viktigaste egenskapen fisken använder sig i sökande efter föda. Lukt sprider sig lätt genom vattnet och lockar fiskar från när och fjärran. Så ett hett tips är att boosta dina beten med någon lukt. Lukter finns i hundatals olika varianter från snigel, mask, krill och liknande animaliska lukter till kokosnöt, jordgubb, vitlök och chilidofter. Att boosta sina jiggar och drag för gädd, gös, abborr eller ädelfiske är garanterat en vinnare. Likväl så funkar dofterna otroligt bra för all slags metfiskar. Om en ”vanlig” fiskare skulle använda sig av lukter i sitt fiske så får man garanterat fler hugg. Samtidigt så är det roligt att labba med sånt då det ger en själv större tilltro för sitt bete som inte bara syns och hörs utan nu även luktar.. Måste bara tillägga att ibland så funkar det bäst med en helt vanlig mask, så prova att labba. Det jag fångade mest med i fjol var rödfärgad majs smaksatt med kokosnöt-slime. Dessa lukter är väldigt billiga att köpa och håller länge. Ca 29-69kr burken.

Beten jag köper är stora smaksatta majskorn, pellets, luncheon meat, boilies samt fejkbeten som jag själv smaksätter. Med dessa klarar man sig mer än väl…

MÄSK

DSC_0542Detta är allt jag har kvar av förra årets mäsk. Mer skall inhandlas nästa vecka. Om någon skulle fråga mig vad som gjort störst skillnad i mitt fiske så skulle jag svara mäskning utan att tveka. Att fiska utan mäsk är som att äta utan mun. Det kanske går, men det är inte samma sak. Mäsk är väldigt billigt och otroligt effektivt förr ALL fisk. Det går precis lika bra att mäska fram gäddor och rödingar som rudor och sarvar. Det enklaste är att köpa färdiga blandningar för fiskarten eller vattentypen och därefter om man vill tillsätta egna godsaker i mäsket. Jag använder mig mycket av sutarkung, braxkung samt specimenblandningen. Det är enkelt, man häller ner mäsk i en balja tillsammans med det du ska fiska med, tex majs eller mask. Sedan tillsätter så mycket vatten att man kan precis forma mäsket till en boll. Sedan väntar du ett tag och låter mäsken dra åt sig fukten lite. Mäsken kommer nu bli lite torrare och du får tillsätta lite mer vatten tills du återigen kan krama mäsken till en boll. Sedan kastar du i grapefruktsstora bollar på fiskeplatsen du valt och inväntar in fisken som lär komma inom kort.. Nu är detta ett väldigt förenklat tillvägagångssätt, men ändå otroligt fungerande. Ska fördjupa mig i detta i detalj när fisket kör igång.. Har ni inte provat mäsk, så gör det genast, finns ingenting bättre! Kostnad per kilo är låg, ca 30kr eller så.. För att förtydliga bara. Fisken lockas av lukten som mäsken har och hittar då betena du haft i mäsken och börjar äta av dom. Mäsken i sig själv är inget fisken kan äta då den sprids i vattnet och luktar gott..

KROKAR, FLÖTEN, SÄNKEN OCH ANDRA REDSKAP

DSC_0543 Här har vi ett urval av grejor jag använder mig av. Det hela kan se rörigt ut om man är van att meta med vanligt metspö och flöte, men är egentligen väldigt simpelt och likt det klassiska metet. Det hela följer ändå samma princip, alltså lina, flöte, sänke och krok. Tanken är att kunna presentera betet fint med ytterst känsliga flöten som fisken inte känner tyngden av. Normalt så har du sällan på mer än 4-5gram blyhagel på linan. Linorna jag använder är vanliga nylonlinor runt 0,15-0,22mm. Men vanlig flätlina i tunnare dimension fungerar alldeles utmärkt att börja med.DSC_0544Flötena på bilden må se stora ut, men meningen är att man ska blya dom med hjälp av blyhagel så att endast den röda toppen syns ovan vattenytan. Minsta lilla hugg gör nu att flötet antingen sjunker eller reser på sig om fisken simmar uppåt med betet i munnen. Många undrar säkert om man kastar långt med dessa, och det gör man. Det finns flöten som är tyngre (färdigblyade) som man lätt slänger iväg 30-40meter. Dessa använder jag ofta för abbor eller öringfiske från båt eller land. Krokarna jag använder mig av är dom vanliga Kamasan wide gape och specimen samt drennans finfina krokar. Kroken bör vara av mindre snitt. storlekar 12-8 för mete med mindre beten som maggot, majs och pellets och storlek 6 och uppåt för större beten som tex större daggmaskar, bröd och räka.
DSC_0545Ett par burkar med blyhagel i olika mindre storlekar samt en peang att lossa kroken ur fiskmunnen är egentligen de sista ”måsteprylarna” du behöver innan du kan komma igång med ditt metande. Här ovan ser ni lite gummimajs som man kan smaksätta efter önskemål. Varför gummimajs? Jo, den sitter stenhårt på kroken och du behöver aldrig vara rädd för att fisken ryckt bort den från din krok.. Sedan har du ett gäng lysstavar du kan montera på flöten eller på spötoppen vid nattfiske. Det är riktigt häftigt om ni aldrig provat det!
DSC_0546Har även några lodsänken som man häktar fast på kroken när man riggat klart flötet och blyat den till rätt djup. Nu slänger man ut flötet men lodsänken fast i kroken på platsen där man mäskat och tänker fiska. Sjunker flötet så har du den för grunt och lägger den sig på ytan så har du den ställd för djupt. Själva flötet fixeras fast på linan med hjälp av tex två små blyhagel som du kan sedan dra upp och ner för att ändra på djupet du vill fiska på.. Tanken med lodning är att du ska fiska nästan precis på botten med betet. Så fortsätt kasta lodsänket och justera med hjälp av blyhaglarna tills du har betet tex nån centimeter ovan botten. (ska förklara allt detta mer ingående med hjälp av bilder i framtida bloggar). Nu är du igång!

Kostnaden för att prova på detta fiske är väldigt lågt. Förutsatt att du har ett vanligt abborspö med tunnare lina så klarar du dig med 200 kr för inhadla krokar, några flöten, blyhagel, några burkar majs, mäsk och ett lodsänke.

BOTTENMETE, PREDATORMETE SAMT ”BRA ATT HA GREJOR”.

DSC_0547
DSC_0548
DSC_0549Här ovan har jag en låda med lite grejor för bottenmete och enklare predatorfiske. Bottenmete kräver egentligen bara ett sänke och en krok om man vill hålla det enkelt, vilket man bör göra om inte annat krävs. Papiljotterna ni ser i lådorna är sk swimfeeders. Istället för ett bottenmetsänke så knuter man på en swimfeeder som man sedan fyller på med mäsk. När du slänger ut det så har du lockande mäsk precis vid ditt krokbete. Supereffektivt! Sedan har jag lite flöten för abbor, gös, ål eller gäddfiske om man skulle vilja byta till det mitt under ett brinnande mete. Mäsk lockar vitfisken till platsen, och vitfisken i sin tur kan locka rovfiskarna. Istället för att låta en gädda förstöra ditt mete så kan du försöka plocka bort gäddan med hjälp av lite klassisk gäddmete. Fångar du gäddan (vilket du ofta gör) så kommer hans huggvilja därefter inte längre vara på topp och du kan ha dina mörtar i fred.

Har även ett par slangbellor som jag skjuter ut majs och andra beten till mäskplatsen då och då. Är det mycket fisk på mäskplatsen så kan maten på botten sina fort, därför kan det vara en bättre idé att skjuta dit tex en skopa majs lite då och då istället för att slänga dit stora tunga mäskbollar som kan skrämma iväg fisken. Annars rätt basic grejor. Ficklampa, pannlampa, solbrillor ett par enkla nappalarm och så vidare..

VÄSKOR, STOL OCH FÖRVARING

Här nedan ser ni dels min fiskeväska av ”rymligare” snitt. Den sväljer alla tackelboxar, knivar, våg, rengkläder, lampor och slangbellor, klykor, mat, thermos och vad man nu behöver ta med sig. Den runda väskan är en mäskbalja. Där blandar du till mäsket som ni säkert förstår. Lätt och smidig och tar väldigt lite plats.
DSC_0550 DSC_0553 DSC_0554
DSC_0552 DSC_0551Knivar, våg, peang, solbrillor, pannlampa och andra måstegrejor förvarar jag i topplådan för snabb åtkomst. Finns ingenting jobbigare än att behöva leta igenom hela väskan efter avbitartången om man råkat kroka sig i tummen :).

DSC_0555 DSC_0556 DSC_0557 DSC_0558DSC_0559 DSC_0560Jag anväder mig av ett spöbag för tre spön. Det kanske låter väldigt extremt, men fördelen är att man dels skyddar spöna, men dels att du kan rigga grejorna hemma och komma med färdigriggade grejor direkt till fisket. Bagen har även plats för håv, banksticks (spöhållare) och en mängd andra prylar. Stolen jag använder är den viktigaste prylen jag har. Finns ingenting värre än att meta i 12 timmar utan en ordentlig stol. I denna sitter man som en kung. Har även en bag för stolen där det finns plats för en massa annat gott. Sist men inte minst har jag mitt tält (avlånga gröna påsen). Det är en 60 tums parasoll med sidor. Den är rymlig nog för två man. Det är en ovärdelig pryl för långa pass i regn. Man håller sig själv och sina prylar torra, och det är värt varenda krona. När det kommer till kritan så behöver jag ha fyra väskor med mig. Den stora på ryggen, skyddet och spöbagen på axlarna samt stolen i handen och har fortfarande en hand fri att krama en snus med 🙂

Nu behöver det inte vara såhär extremt om man vill meta upp lite mört, man kommer undan med 90% mindre än vad jag använder. Men tänkte bara lägga upp detta som ett exempel på vad man kan tänkas behöva om man vill meta. Som sagt så var detta en ytlig presentation av tackel och metoder. Det blir mera ingående allt eftersom vi kommer igång med metet.

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s