Sanningen är att vi är mytomaner.

IMG_1246Det finns fiske och det finns sportfiske, men vad är egentligen skillnaden? Man skiljer ju inte på vandrare och sportvandrare eller alkoholister och sportalkoholister av den enkla anledningen att det inte finns några sportalkoholister. Ordet sport är kort och gott en försäljningsbluff. När valet kommer till att välja en helt vanlig dricka efter träningen eller sportdricka så väljer man såklart sportdrickan även fast man inte har en aning om vad det är. Osportig vill man väl knappast vara, det rimmar illa..

Så vad är då sportfiske? Jag har ingen aning faktiskt? Antagligen så är man väl en sportfiskare när man går med i sportfiskarna? Men i mina öron så låter det inte bra. Att jag på första dejten skulle klämma ur mig att jag minsann är en sportfiskare existerar bara inte. Fiskare ja, metare absolut men sportfiskare, inte på några som helst villkor. Då har man satt en titel på sig som man är totalt oförmågen att leva upp till. En sportfiskare är en man man ser upp till medans jag är mer en man man ser ner på.. Jag är ingen bra förebild för fiskets framtid. Jag både snusar och dricker då och då. En cigarett eller tio på en fiskeresa sitter aldrig fel. Jag ljuger, eller rättare sagt låter bli att säga sanningen om mina fiskefångster och platser om jag haft ett kanonfiske. En sann sportfiskare delar mer än gärna med sig om dom platser han hittat efter år av sökande så att alla kan ha glädje av fisket.

Min farfar sa alltid att det här är riktig sportfiske när vi rodde runt sjön för tionde gången utan så mycket som ett hugg.. Och han hade inte så jättefel, för då fick man valuta för sportaspekten.

Har jag någonting emot sportfiskarna då? Nej absolut inte, har själv varit medlem i ett otal omgångar. Dom behövs verkligen och gör ett bra jobb. Men namnet, jag vet inte..?

IMG_1256Bilden av fiske och fiskare varierar väldigt mycket beroende vem man frågar. Och med all rätt. Den stora majoriteten av oss är helt vanliga människor som inte gör så mycket väsen av sig. Sedan har du 1% fiskarna som gör livet surt för oss andra. Men så är det ju för alla från politiker till golfare, som av en slump ofta råkar vara en och samma person. Det roliga är att man som fiskare kan få en massa titlar. Storfiskare, mästerfiskare, sportfiskare, metkung, pimpelräv, trollarmästare och fiskedåre är bara ett fåtal av benämningarna jag hört och läst om.

Men sanningen är att samtidigt som vi vill så gärna att fler och fler börjar fiska, så vill vi att dom sa börja fiska någon annanstans än där jag fiskar. Fiske är någonting du delar med dina närmaste fiskekompisar, resten ljuger du rakt i ansiktet utan att skämmas. Det är spelets regler och dom följer vi stenhårt. Nu bloggar jag om fiske, men glöm att jag ska outa mina bästa fiskeplatser, det finns bara inte. Den som söker skall finna eller hur den nu gick.. Inte fan skriver man om sina bästa svampställen i lokaltidningen. Inte ens moder theresa skulle ha gjort det. Men detta har folk allt som oftast inga större problem med, underförstått så blir man ju blåst när man snackar fiske med någon. Man säger både a b och hela alfabetet, men inte blir man någon klokare av det. Jag har gått så långt att jag ljugit för barn och mina föräldrar om mina fisken då jag vill slippa onödig ryktesspridning. Barn är hopplösa på att hålla hemligheter och föräldrar skryter gärna om sina barns bedrifter. Nästa steg får väl bli att ge barn falsk information om skitplatser så man för en psykologisk krigsföring mot andra fiskare..

I sverige så finns det väl runt 100.000 sjöar och sedan hela kusten på det, så det borde inte finnas någon brist på fiskeplatser. Därför anser vi att alla kunde hitta sina egna platser istället för att fiska på mina. Man upplever ofta detta när man åker norrut som fisketurist. Man säljer med glädje dig allt från mat till fiskekort och annan utrustning. Men när det kommer till att berätta vart man ska fiska så blir det helt plötsligt skitsvårt. En bra grundregel är att undvika alla platser dom berättar för dig. Är folk i norr lömska mytomaner då? Nej, dom är precis likadana som vi andra. Ingen har någonsin gett ut sin bästa fiskeplats till en främling och det kommer heller aldrig att inträffa.

Men när det kommer till kändisar så blir det andra bullar. Åker zlatan ut och fiskar med dig så gäller det att prestera på topp. Detta av två anledningar, han kommer aldrig tillbaks till platsen för han har annat att göra, och dels för att du vill verka vara en mycket kunnig fiskare som guidar honom till sitt livs fiske. Helt enligt regelboken.

Den enda regeln vi följer är att inte lura någon på svaga isar. Men att ljuga om isen som håller för ett lok är tunn och farlig att vistas på är helt ok.

Bild 054Jag har själv blivit blåst ett antal gånger och spenderat veckor på platser där jag annars aldrig varit på, tack vare andra fiskare. Men jag har även fått tips på kanonplatser, men då oftast från folk som inte alls varit intresserad av fiske. Märkligt egentligen att dom som utövar samma fritidsintresse som du är mest benägna att sticka dolken i ryggen på dig. Nästan som att lura en medorienterare på villovägar i skogen. Men detta gör vi för spänningen.

Den lilla delen sadism som fisket innebär gör att du är ständigt är på tå. Du måste själv prestera och hitta dina platser för att lyckas. Och ska du fortsätta att lyckas så gäller det att hålla käften. Det är även tjusningen med fiske, att du ska vara smartare än fisken och dom andra fiskarna. Det är du som ska sitta med esset i ärmen, och det är bara du själv som bestämmer hur duktig du kan bli som fiskare. Att vara nummer två är inte ett alternativ om man vill lyckas. Fiske är en tävling, eller en sport där störst fisk räknas, allt annat är sekundärt. Vill du bli nummer ett så måste du lida dig igenom regn, kyla och fisklösa dagar och veckor och spendera mycket tid och pengar. Njutningen är just att plåga sig. Vore det för enkelt så skulle det inte vara kul.

Men detta är väl knappast det som menas med att vara sportfiskare? Konstigt nog så kallas inte dessa människor som faktiskt gjort fisket till en sport för sportfiskare. En sportfiskare är något helt annat. Det är en fin, ärlig och sympatisk människa som gärna delar med sig av sitt kunnande. En sån är tyvärr inte jag. Jag försöker ska ni veta, och skulle bli glad om någon nappade på detta med mete (haha). Lär mer än gärna ut lite tekniker och tips för mete. Men mina fiskeplatser ska ni ge fan i!

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s