Där floden flyter fram..

Bild 105Jag ser ut över ån som lungt flyter fram. Det är redan mitten av juli och vårfloden har sedan länge ebbat av. Men fortfarande finns spåren av den kvar i form av torra fåror som ringlar fram i skogen. Det är mäktigt varmt även fast solen redan sjunkit bortom trädtopparna, men myggorna ser till att den långärmade tröjan sitter på mig som klistrad mot ryggen. Men det är värt lite svett och obehag för att få vara här.

Jag sätter mig försiktigt några meter från stranden och tar fram franskbrödet. Jag river av tre-fyra rejäla bitar ur brödet och kastar dom i ån. Så fort brödet landat så börjar löjorna attackera bitarna som besatta när dom långsamt förs nedåt av strömmen. Bitarna flyter tio meter, sedan tjugo för att till sist försvinna bakom åkröken och ur synfältet. Plötsligt hör jag ett rejält plask, och strax efter en till. Fisken står nere i höljan i det djupare och svalare vattnet. Jag river av några bitar till av brödet och slänger dom i vattnet. Sedan river jag en fin bit och sätter fast den på kroken. Det finns inte många fiskeformer som är enklare än såhär, ett spö, lina och en krok, det är allt som behövs.

När brödbitarna återigen flytit bakom åkröken så hör jag tydliga stabila plask som indikerar att en eller flera fiskar fått rejält med smak på det jag har att bjuda. Det finns inte mycket som är mer spännande än att se en stor fisk stiga till ytan och suga i sig brödbitarna. Man sitter som på nålar och hoppas på att fisken tar biten där din krok sitter..

Men nu ser jag varken fisken eller brödbitarna. Jag svingar i min brödbit som genast dras med strömmen. Jag vet att om jag håller linan för spänd så får brödet en onaturlig gång i vattnet och hugget uteblir. Det enda jag kan göra är att ge löslina och hoppas på det bästa. När jag ser att linan börjas dras så har jag inte mycket tid på mig att fälla bygeln och sätta mothugget. Misslyckas jag med detta så kan det vara den enda chans jag får på fisken ikväll.

Brödet försvinner bakom kröken och ingenting händer. Jag väntar länge, ger löslina och hoppas på det bästa, men förgäves. Jag kastar i två bitar till och vevar in kroken som jag tacklar på nytt och kastar strax efter dom andra bitarna. När brödet återigen rundat kröken så hör jag ett plask och ser att linan börjar rusa ut. Blixtsnabbt fäller jag bygeln och drämmer till med ett mothugg. Det svarar tungt. Fisken simmar mot stranden bakom kröken och jag svarar med att sätta så mycket press jag vågar med min 0,20mm nylonlina. Lyckligtvis vänder fisken och börjar låta sig att dras uppåt mot strömmen. En stund senare glider den in i håven, och jag lyfter upp den på stranden. Det är en av dom större idarna som går här sommartid, vågen visar 2250gr.. Jag beundrar fisken ett tag innan jag släpper tillbaks den i ån..

IMG_3967Det här var en resa jag och min vän Anton gjorde förra sommaren. Han är ingen metare överhuvudtaget, utan fiskar mest gädda och gös. Jag tänkte visa honom hur pass actionladdat det här med id och färnafiske med flytande bröd kan vara. Vi turades om att fånga fisk, han drog till med en björkna i åtta-niohektosklassen och ett par idar. Jag fick några idar och ett par mindre färnor. Fisket är alldeles briljant i sin enkelhet, det enda som behövs är som sagt ett spö, lina och en krok samt lite franskbröd. Fisken är allt som oftast huggvillig och i rejäl storlek jämfört med mörtar och sarvar. Fisket med flytande bröd är spänannde och nervkittlande och räkna med att bli drabbad av rejäl fiskefrossa när dom första brödbitarna försvinner runt ditt bete slukade av stora idar och färnor. Och bäst av allt så finns speciellt iden i många utav åarna från syd till norr. Man bör därför aldrig ha långt till ett spännande fiske som även den mest inbitne flugfiskaren bör uppskatta. Räkna med rapporter från idfiske väldigt snart då den första resan är planerad att hända redan till helgen 🙂

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s