Nära nu..

PENTAX ImageDå har man varit på gösjakt igen. Fortfarande onödigt trögt med bara en smågös som resultat igår. Det borde faktiskt släppa alldeles närsomhelst tycker jag. Dock så fick man ett oväntat bonusfångst igår. Kastade ut och lät jiggen sjunka. När den nådde botten så kände jag ett litet nafs och drog till med ett mothugg med en lake på runt 600gr som resultat. Vi är inte sådär värst vana med att få lake här på våra breddgrader och speciellt inte på jigg. Man brukar kunna få en och annan på pimpel och metar man med betesfisk i mälarn eller hjälmaren så kan dom då och då dyka upp. Vi fick ju en fin bit med kastnät förra hösten, så i höst så är det väl tanken att försöka meta upp en lake eller två. Det vore en fin fisk att förlänga metesäsongen med. IMG_0963Det lilla jag vet om lakar är knappt värt att dela med sig, men det är ena häftiga fiskar. Ser nästan ut som salamandrar eller jättelika grodyngel. En tvåkilos skulle kännas som en godkänd fisk på mete i våra vatten, och det borde inte vara någon omöjlighet. Men lakrekordet kan man glömma och en fyrakilos vore en drömfisk. Jag har fått känslan att laken minskat kraftigt liksom ålen har gjort, men då av helt andra orsaker. Kanske är det klimatet som inte direkt blir kallare som gjort att den minskat, för någon större fisketryck borde den inte vara utsatt för..

Har egentligen inte så mycket att komma med just nu då våra fisken inte resulterat i något intressant förutom den lilla laken…ännu! I veckan är det tänkt att återbesöka idvattnet och eventuellt klämma in med årets första metpass efter mört och sarv, eller åtminstone åka ut och känna av läget litegrann. Man glömmer lätt att det fortfarande är bara 12 april och vattnet inte mer än några få grader varmt (kallt). Den eviga blåsten gör inte saken bättre heller.

Läste häromdagen att ett förbud mot blysänken utreds. Det kunde väl vara väldigt vettigt. Finns väl egentligen inte några ursäkter eller bortförklaringar mot att kasta en av dom värsta miljögifter vi har rakt i sjön. Det borde väl finnas en mängd olika material istället för bly vi kunde använda oss av. Sten, stål och glas bara för att nämna få.

Den 22 april får eskilstuna finbesök av Mr Jörgen Larsson som ska hålla ett tre långt föredrag om vertikalfiske, prickskytte och jiggning. Kanske inte det jag älskar allra mest här i livet, men ändå så är man tvungen att pallra sig dit och lyssna vad herrn har att säga. Säkerligen så blir det både lärorikt och högintressant att höra hans berättelser.

Tomba

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s