Livet deluxe!

DSC_0598Ah, äntligen vår och fiskar som hugger. Idag gjordes årets första riktigt bra pass som resulterade i en hel del fina fiskar. Det var på tiden kan tyckas, men bättre sent än aldrig. Man börjar se att djurlivet sakta kommer igång efter en lång (kort) vinter. Den här stora myrstacken har jag haft vid min båt i snart 30år. Ibland har någon (idiot) försökt att bränna upp den, och andra år har man försökt att gräva sönder den, men ingenting hjälper, myrorna kommer tillbaks! Det är fascinerande att dom år efter år bygger upp stacken fast dom klart och tydligt anses som ett ovälkommet inslag av vissa mindre begåvade människor som inte har någonting bättre för sig än att störa sig på än en myrstack. När jag kom till båten för första gången i år så såg stacken ut som en schweizerost. Detta är med all säkerhet inte en människa som ligger bakom utan ett djur. Men vilket? Vi gissade på grävling (och myrslok), men om någon har ett bättre förslag så hör gärna av er!

DSC_0630Idag när vi vad vid ån med Saku så uppenbarade sig årets andra vårtecken. En syn som tråkigt nog blir allt mer sällsynt. Det är otroligt fina djur som man inte behöver slå ihjäl så fort man ser dom. Den här lilla huggormen såg väldigt köldstel ut och lät mig fotografera honom på nära håll utan att så mycket som röra på sig. Till slut så undrade jag om han ens levde och petade han lite försiktigt med en pinne, då stack han ut tungan, så jag lät honom att vara ifred och gick därifrån..

Men innan vi kom igång med fisket så skulle det vårhandlas lite godsaker från metebolaget. Vi konstaterade att inköp av fiskegrejor, hur nödvändiga dom än anses, aldrig kan kännas som en utgift. Det finns två ställen jag känner till där folk handlar och betalar med ett leende på läpparna. Det ena är fiskebutiken och det andra är systembolaget. Jag hade en plan att köpa mig en uppsättning för mobilt fiske. Ibland tröttnar jag på att bära med mig tung utrustning när man fiskar av tex en å med flytande bröd. Så det var tillbaks till ritbordet för att lista ut hur jag kunde skala ner min utrustning rätt kraftigt. Först och främst så skulle jag behöva en bra ryggsäck så har man åtminstone händerna fria, sedan så skulle det behövas mindre tackelboxar med plats för det allra nödvändigaste..DSC_0631Så jag föll för den här ryggsäcken. Alldeles perfekt med tre sidofickor, en stor toppficka med vattentätt material som man kan ha mäsk och beten i om man vill samt stort packutrymme i själva huvudfacket. Hittade en tackelbox modell mindre som precis fick plats i frontfickan. Där ska det mest nödvändigaste för flöt och bottenmete förvaras. Sedan så köpte jag 4 teleskopiska banksticks (spöhållare) som går ner i väskan. Avkrokningsmattan har man på själva ryggsäcken med ett par kardborreremmar. I sidofickorna fick det plats för regnkläderna, vågnät, slangbella samt andra småprylar. Själva locket fyllde jag med peang, kniv, solbrillor, konservöppnare, vågar, nagelklippare och annat man ska ha nära till hands, och då fyllde jag inte den till hälften ens. Sedan har jag den stora huvudfickan helt tom för mat, kläder och vad man nu kan tänka sig att behöva.. Vissa dricker öl på fredagskvällarna, men inte jag. Jag skriver långa utläggningar om en ryggsäck… Inte ok! 🙂

Köpte även ett teleskopiskt håvskaft på 3 meter och själva håven till. Sedan så blev det en massa annat smått och gott i betesväg, en massa mäsk, krokar, boiliekanyl, lina i massor och ett betesbord för lite längre pass.. I veckan så inhandlades det 4st shimano super aerorullar så man kan ha en likadan uppsättning på flertalet spön. Fördelen med likadana rullar är att man kan smidigt byta spolar då alla passar till alla, så man slipper byta rulle bara för att man går över från en lina till en annan. har uppgraderat rullparken rejält med 6st rullar i vår och börjar nog känna mig väldigt nöjd över att äntligen gjort det. Det är en lite större investering, men en väl värd sådan.DSC_0632Köpte även lite PVA-nät som jag aldrig testat förr. Det är finmaskigt nät som du fyller med beten och sedan knyter ihop. Detta tacklas sedan på tex kroken (som du tacklat) och kastas ut. När betet och påsen sedan sjunkit så löses pva-nätet upp och dom beten du haft i nätet lägger sig fint brevid ditt krokbete. En form av precitionsmäskning i miniatyr kan man väl säga. Ska bli riktigt coolt att testa.

Själva fisket då? Jorå, nu börjar det hugga både här och där. Blir en längre rapport från id och färnasfisket efter nästa pass. Nu ska jag skaka av mig ryggsäcken och ta en fredagsöl!

tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s