Mäskkampanj och provfiske.

DSC_0729Nu när man har en stund över så kan jag passa på att blogga lite fort om senaste tidens händelser. Jag och Saku bestämde oss för att leta fram ett nytt ställe för sarven och sutarna . Men som vanligt så är det svårt att välja ut ett ställe av dom som ser lovande ut. Vi har sett en del stora sarvar och sutare i området och nu skulle det läggas fram en smart plan. Vi fastnade för ett ställe där sjön smalnade av dramatiskt. Djupen såg lovande ut med en väldig grundplatå med en något djupare fåra som gick precis vid vasskanten. Skulle fisken röra på sig i någon utsträckning så skulle dom säkert välja den lite djupare fåran. Fördelen med att välja ett smalare ställe av sjön ansåg vi vara att fisken som rör mycket på sig ”trycks” ihop vid våran plats och en större mäskkampanj där skulle garanterat inte gå obemärkt förbi..

DSC_0691Vi valde att mäska varannan dag i två veckor till att börja med. Hur lovande det än verkade så hade vi inga erfarenheter av platsen, men utan en mäskkampanj så skulle vi heller inte få reda på ställets potential. Vi var med andra ord beredda att lägga ner lite tid på platsen och sedan ta det därifrån. Vi snackade lite om hur vi skulle lägga upp mäskningen och beslutade oss att måla med en bredare pensel denna gång. Vi skulle mäska med en mängd olika beten såsom majs, pellets i olika smaker och färger, halibut-pellets, räkor, boilies, brödbitar och allt därimellan. Men vi valde att köra med samma mäskblandning som vi smaksatte med jorgubbssmak. Tanken var att doften av mäsken skulle fisken förknippa med mat, men själva maten varierade kraftigt. Vi körde mellan ett och två kilo mäsk per tillfälle för att riktigt doftmarkera platsen. Vid tredje mäsktillfället såg vi en stor sutare rulla vid ytan ett flertal gånger samt en större sarv. Så när det väl skulle fiskas så kan man säga att förväntningarna var på max!DSC_0715Igår skulle det då fiskas. Lagom till kvällen så drog regnmolnen fram och det blåste upp till en mindre storm. Så typiskt då vid samtliga mäsktillfällen hade det varit mer eller mindre vindstilla och strålande solsken. Inte dom optimala förutsättningarna för sarvfiske iaf.. Vi fällde upp bivvyn och placerade oss och prylarna i densamma. Vi hade bestämt att mäska utan beten i blandningen. Doften av mäsken skulle fisken förknippa med mat, men nu så skulle det inte finnas mat i samma utsträckning. Vi la ut fyra spön, jag satsade på två flötmeten medans saku hade ett flöte och ett bottenmetsspö. Vi kastade ut lite sparsamt med majs och andra godsaker runt våra flöten samt att saku körde swimfeeder på bottenmetet och fejkmajs som bete. Vädret gjorde att vi inte såg så mycket aktivitet i vattnet och efter två timmar hade vi fortfarande inte haft så mycket som en petning på våra grejor.

Vi tröståt och drack kaffe och snackade om allt möjligt när saku får på en riktig screamer på bottenmetet. Jag funderar starkt på att använda ljudet av nappalarmet som väckarklocka då det är en av dom få starka obehagliga ljud som man faktiskt blir glad av. Fisken hade krokat sig själv helt enligt planen och nu stod saku där med böjt spö och drillade. Att det var en sutare stod klart väldigt tidigt. Den gick mest och tjurade vid botten och gjorde då och då explosiva rusningar. När fisken visade sig för första gången så gick åsikterna isär om hur stor den var. Jag var lyrisk medans Saku menade på att den inte var så stor. Efter en lång drillning så gled den till slut över håvkanten och då såg vi att den var riktigt fin. En smällfet honfisk med en klargul buk. Allt som man kan önska sig!

DSC_0718Vi vägde fisken till prick 3000gr när vi dragit av vikten för vågnätet. Ingen dålig första fisk! Uppspelta efter framgången så fortsatte fiskandet. Sarvarna lyste dock med sitt frånvaro. Det dåliga vädret gjorde nog sitt till. Jag sköt ut brödbitar med jämna mellanrum för att försöka locka upp dom till ytan. Och efter att mörkret föll och vinden la sig så började dom äta litegrann. Vi fick en hel del sarvar och en stund så låg dom flesta runt halvkilot. Dock så vägrade dom att hugga på annat än räka.DSC_0728Vi körde på till halv tre innan vi bestämde oss för att bryta för natten. Vi såg en del större fiskar men det stod alldeles klart att dom inte var på stöten just inatt. Vi var dock mer än öjda när vi packade ner grejorna och åkte hemåt. Vi snackade lite om hur vi skulle lägga upp mäskningen framöver och det kommer att bli lite ändringar. Men mer om det i nästa blogg!

Tomba

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s