Uppladdning inför testfiske nr 2.

DSC_0737Så, då har man en stund över igen. Vi tänkte ha en låååång sittning för sutare och sarv inatt, och jag måste säga att vi har förväntningarna på topp. Vi har mäskat kraftigt och vädret är för en gångs skull precis så så man vill ha det. Kan inte se hur vi kan misslyckas med detta, hehe!

Men först lite om uppladdningen. Har pratat en del om mete med ”vanliga” fiskare och just sutaren och karparna verkar locka de flesta. Men det verkar krångligt tycker många. Måsta man inte ha typ bil och släp med grejor med sig och mäska en mindre evighet innan man kan fiska brukar dom fråga.. Både ja och nej. Man behöver defenetivt inte ha allt vi har för ett trevligt sutarfiske, men du kan absolut förbättra dina chanser för ett bra fiske på ett flertal olika sätt.

Vill du som aldrig metat sutare fånga en fisk så börja med att hitta en sjö inom rimlig avstånd som har mycket sutare. Ju fler fiskar det finns desto större är ju chansen att fånga en. Välj sedan en plats som ”luktar sutare”. Gärna en halvgrund vik med näckrosor som är lite vindskyddad. Åk sedan förbi efter jobbet eller träningen och kasta i en burk majs varje dag (inte själva burken, utan kornen i burken) i en veckas tid. Sedan så åker du dit tex en lördagkväll och flötmetar med majs eller mask. Finns det gott om mindre sutare runt kilosklassen så borde någon kunna hugga. Tänk bara på att fiska nära botten och inte föra ett jävla liv då sutaren är en skygg fisk. Låt även flötet ligga på sin plats rätt länge då fisken ofta inte kastar sig över masken. Ju mer du kastar desto mer liv för du. Ha även en rätt liten krok. Storlek 10-8 funkar fint i dom flesta fall.. Kolla gärna efter bubblor som stiger upp från platsen du kastat majsen på. Ser man små bubblor här och där i ”pärlband” som rör sig så är det ofta sutare som äter på botten.

Har man lite tur så kan man få en eller flera sutare, men jag räcker upp ett varningens finger. Får du en så är det kört. Resten av ditt liv kommer nu kretsa runt sutaren och du kommer gå igenom skiljsmässa och dåliga frisyrer på löpande band. Arbetslivet och det sociala livet kommer att bli lidande. Fördelen är att du får en fin hobby och ett manligt helskägg! Räkna även med ett par besök av farbror polisen då dom kommer att tro att du har ett knakrlabb i källaren när grannarna ser dig smygande med kemikalier runt småtimmarna typ varje dag…

Eller sen ringer du mig eller någon annan som metar som kan ta med dig på ett provfiske 🙂

DSC_0738På bilderna här ovan så ser du månadens inköp från metebolaget. Det blev en hel del smågodis även denna gång. Det köptes in en del fejkbeten för nattens fiske. Fejkmajs i plast är suveräna då småfisken inte kan pilla bort den från riggen. Sedan kan du välja ett i vilken färg du vill och smaksätta den efter dagsform. Vore jag en duktig skribent så skulle jag här och nu förklara allt i detalj, hur man tacklar och fiskar med allt det här, men jag hoppar det för dagen. Men i korthet så kör du med en swimfeeder som är en ”ett bottensänke” som du kan krama lite mäsk på innan utkast. Så när den landar på botten så har du lite mäsk precis vid din krok. Tafsen är bunden mot swimfeedern. Tafsen är bara runt tio cm kort och av ”hair rig typ”. Det innebär att betet inte sitter på kroken utan på ett ”hår” precis vid kroken. Så nu när sutaren kommer och suger i ditt fejkmajs så följer även kroken med. När sutaren sedan rör på huvudet med majsen i munnen så kommer tyngden av feedern göra så att sutaren krokar sig själv. Det är då dina nappalarm börjar skrika och full panik uppstår. Och går det enligt plan så kommer du att få håva in en fin sutare inom en snar framtid. Invecklat men ändå inte!

Köpte även in ett tredje spö i samma serie som jag använder så att jag nu har en full uppsättning för det mesta inom mete. Ska inte tråka ut er med detaljer, det är trots allt bara ett spö.

Sjön vi fiskade i förra veckan och fångade en sutare på 3000gr efter ett första provfiske är platsen även denna gång. Vi har fortsatt att mäska intensivt och lyckats även att skaka fram djupkartor. Vi har kört med samma mäskblandning som ni ser på bilden och sedan haft i majs, boilies och pellets. Igår var vi nere en sista gång och grundade ordentligt. Förväntningarna är på topp som sagt. Vi ska var och en köra två bottenmeten efter sutare och ett spö för flötmete efter sarv. När vädret är såhär perfekt så borde rimligtvis nattens fiske ge en öite bättre bild av ställets potential än förra resan då det rådde mer eller mindre storm. Lägg därtill att vi fortsatt mäska hela tiden. det vore väl självaste fan om det inte gick vägen nu!DSC_0725Här kanske någon undrar (fast jag tvivlar på det) hur många chanser man ska ge en plats eller ett vatten? Och det är inte helt enkelt att svara på. Vissa platser luktar stor fisk och ser hur bra ut som helst, men någonting gör att fisken inte trivs där. Så har man inte sett eller fått någonting efter två-tre resor så borde man nog tänka sig för om man ska fortsätta där. Våran nya plats levererade en fin fisk redan första resan, och vi har sett en del stor fisk röra sig där, så givetvis så ska man ägna lite extra tid där. Men ponera att vi efter tio resor inte fått någonting i närheten av den fisken, då kanske man ska överväga att byta plats. Även fast det låter orimligt så kan man ju faktiskt fånga sjöns största fisk på första resan. Det gäller helt enkelt att hålla ögon och öron öppna och inte låsa in sig på en plats, liväl som att man inte avfärdar en plats bara för att man inte lyckats där på första eller andra resan.

Hur hittar man då sin fiskeplats? Fiskar man efter gädda så är det oftast enklare då majoriteten av alla fiskare fiskar just efter gäddor och abborrar. Där har du info om nästintill varenda sjö i hela sverige. Men om du tillhör den lilla skaran som gillar mete och vill hitta ett eget vatten så är det svårare. Jag brukar börja med att slå på google earth och scanna av sjöarna i min närhet. Och då efter intressanta sjöar (ofta mindre sjöar) som ligger lite undangömda i skogen. Går det inte en väg till sjön så är det garanterat mycket mindre fiskat där. Säg att du hittar två såna sjöar som heter mörtsjön och långsjön tex. Börja nu googla på dessa sjöar. Sök tex långsjön södermanland+fiskarter. Nu börjar det ploppa upp en del resultat. Det finns information om provfisken och sjöns status på diverse kommunala sidor. Ibland med otroligt intressant fakta som tex -provfisket i långsjön gav gädda, abborrar, sutare och även några stora rudor.. Sjöns status är dittan dattan och den är övergödd bla bla.. Nu har du svart på vitt att långsjön innehåller sutare och stora rudor!

Steg två är att åka till långsjön med ett spö och känna efter lite. Kolla vart man kan fiska och vart man inte kan. Loda lite djup och upptäcka om det finns grenar eller andra hinder på botten. Just denna del är viktig då du inte vill komma till sjön efter en två veckors mäskkampanj bara för att märka att du mäskat över två granar som ligger på botten.. När du tror att du hittat din plats så är det bara att köra på. Ge platsen en riktig chans, mäska och prova ett par gånger. genom att slita huvudet från mobilen och observera rörelser i vattnet så kan du få en mängd information. Det är ungefär så vi går till väga. Drömmen vore ju att hitta en egen sjö med riktiga storfiskar. För mig personligen så handlar mete lika mycket om att hitta ofiskade vatten och att förbereda för ett bra fiske. Den belöningen får du inte någon annanstans. Sedan har du dessa sjöar som antorpasjön, rögle dammar och ett antal till. Där simmar det ena monsterfiskar som du förmodligen inte hittar i din närhet av en mängd olika anledningar. Dit kan man och bör man åka för att få den där monsterfisken du alltid drömt om. Men det kommer aldrig att bli ”din sjö”. Ibland kommer man till dukat bord och ibland så får man duka själv.. Specimenmete handlar ju trots allt om att fånga en monsterfisk för vattnet du fiskar i. En tvåkilossutare kan vara ett större exemplar i ditt vatten än en fyrakilos i antorpasjön, det får man aldrig glömma! Skulle vi ha stirrat oss blinda på svenska rekorden så hade vi lagt av för länge sen.

Vi har planerat att åka och fiska i några välkända vatten, och det blir en helt annan utmaning. Kan vi lyckas där så kan vi lyckas överallt. Och känslan att sitta med en monsterfisk i näven lockar!

Nej fan, nu har jag skrivit på tok för mycket om absolut ingenting. Dags att börja sätta ihop grejorna för kvällen. Försöker att blogga om resultaten på söndag.

tomba

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s