När karpen kom till byn.

DSC_0821Det händer mycket just nu, nästan för mycket, men bara nästan. Hela våren har vi metat som på räls och än så länge håller vi stilen. Känns skönt att all tid och möda ger resultat, då hålls självförtroendet på topp! Efter många om och men fick vi till slut chansen att fiska lite karp. Hmm, man har ju hört talas om folk som hamnat djupt i ett våldsamt karp-beroende och ville man utsätta sig själv för detta? Fast ingen har väl dött av att testa en gång, mest så man slipper dö nyfiken… Det riggades grejor och nappalarm, stora håven åkte fram och avkrokningsmattan byttes ut mot en modell större. Kemikalieförrådet fylldes på med antiseptiskt medel osv osv.. Jag satsade på en typ av bolt-rig med rosa plastmajs med snigelsmak som jag sedan smaksatte med lite kokosnöts-slime för att göra det hela lite mer exotiskt. Platsen hade vi mäskat upp kvällen innan med pellets, boilies och andra godsaker på var sin sida av peggen.. Jag ”förlorade” lottdragningen och fick den steniga sidan medans saku fick den fina viksidan med överhängande trän och andra gömställen. Efter en stunds riggande som kändes kortare än vanligt så åkte våra beten ut. Två spön var, en vid strandkanten och en djupare strax utanför mäskplatsen..DSC_0822Sedan vad det bara att sitta och vänta på det som med stor sannolikhet inte skulle hända. Dvs att en karp skulle hitta betet, suga i sig den sådär som man drömmer om och sedan skulle nappalarmet få ett tokspel när linan flög ur baitrunnern. Det gick säkert närmare tio minuter innan just det som troligtvis inte skulle hända hände. Linan flög ut i ett rasande tempo och larmet tjöt och blinkade! Jag lyfte spöt och bara spände linan, att drämma till med ett mothugg i det här laget skulle vara överkurs då karpen redan var krokad. Jag körde dessutom med en krok i endast storlek 8 så den satt garanterat där den skulle. Jag ämnar att ta lite kort och berätta i detalj hur en sån här rigg fungerar då den är otroligt användbar för allt fiske från rengbåge till karp. Men i korthet så binds kroken mot en swimfeeder eller ett sänke på ca 25 gram och uppåt. Kroken är bunden med ett hår där själva betet är fastsatt. betet sitter alltså inte på kroken utan under kroken på en bit lina som även kallas för ett hår. Tafsen till sänket är kort, ca 10cm körde jag med. Och kroken är bunden på linan på ett sätt att den alltid sitter med spetsen nedåt för maximal krokningsförmåga. När fisken suger i sig betet så åker kroken in i fiskens mun. när fisken rör eller lyfter på huvudet så sträcks den korta tafsen mot den relativt tunga sänket och fisken krokar sig själv. Otroligt simpelt med ack så genialt! Nu hade alltså allt detta hänt helt enligt boken och jag stod och drillade för glatta livet. Några minuter senare så gled den första karpen in i håven..En halvskaplig karp på 4200gram.DSC_0793Det fotades lite och stämningen var allmänt på topp. Det här började ju fint! Karpen krokades av och släpptes varsamt tillbaks i sjön. Jag riggade om och doppade plastmajsen i kokosnötsslimet och slängde ut. Nu tog det nog inte mer än fem minuter innan larmet tjöt igen. Det drillades igen och lyftes upp och fotades och gratulerades.DSC_0790Det här var ju enkelt tänkte jag när jag slängde ut en tredje gång.. Nu blev det att vänta i en kvart innan det var dags igen. Tre kast och tre karpar, inte klokt det här funderade jag för mig själv.. Det lugnade ner sig lite nu, och vi bestämde oss att satsa lite mer på min sida. Där verkade karpen röra sig. Saku fick lägga ut sina spön där då jag redan var mer än nöjd med dagen. Och efter en stund så stod han där med böjt spö och drillade in en fin karp på över 4 kilo..DSC_0806När det började skymma lite smått så drog jag in en fjärde och sista karp för min del. En vacker fjällkarp som fick runda av min resa.DSC_0813Saku var inte riktigt nöjd där utan prickade in en riktigt fin sarv som jag gott kunde ha bytt en av mina karpar mot. Jag är lite svag för sarvar som för varje år som går verkar bli allt mer av favoritfiskar. Och det är en av mina ”dåliga” arter där rekordet måste putsas rejält och gärna genast!DSC_0827Hur sammanfattar det här då? Det var riktigt jävla roligt faktiskt! Det kommer att bli mycket karpmete framöver, och känslan när den första 10plussaren glider in i håven lär vara något i hästväg. Karpens storlek och fart är ju något häftigt som man nog inte upplever i svenska sötvatten om man räknar bort laxen. Men att det ska vara såhär enkelt i fortsättningen förstår ju vem som helst att det inte kommer att vara. Men går man som tåget som vi verkar göra just nu så vet jag inte vad som ska hända i fortsättningen. Värmen har kommit och rudorna lockar, sutaren ska metas upp innan den hinner leka och hela nästa vecka ska först spenderas i studion för att spela in lite musik med bandet.. Så det kan vara risk för både fisk och bloggtorka. Men om gud är god så går allt bra och det kanske kanske hinns med att fiskas en dag..eller två.. Fan vad det tar emot att jobba just nu alltså :(.

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s