Enklare blir det inte.

DSC_0935Igår blev det en tur till ån för lite fiske efter färna och id. Om jag ska vara helt ärlig så var väl id det jag och Saku hade förväntat oss att fånga mest av. Förra säsongen så blev det väl en sisådär 90% idar och 10% färnor på tiotalet resor. Dom flesta gångerna fångades ett tiotal fiskar eller fler, så fisket var väldigt givande. Och det var inga marathonresor heller utan mest avslappnande kvällsresor utan några större krav på monsterfiskar. Idarna vi fångade låg mellan kilot och två kilo med några toppfiskar på något hekto över två kilo. Fina fiskar att fånga på flytande bröd i strömmande vatten. Fjolårets största färna låg på beskedliga 1800gram, men vi hade heller inga större krav, så det var lungt.

DSC_0911Om någon vill testa detta med mete så är nog denna form både det enklaste och mest spännande man kan tänka sig. Du behöver ett spö på runt 10-12 fot, en rulle med nylonlina i tjocklek runt 0,22mm eller så, samt en krok och lite bröd. Smyg fram till ån utan att föra ett jävla liv och kasta eller skjut ut några brödbitar med hjälp av en slangbella. Sedan kan du tända en cigg och bara sitta och kolla på brödbitarna när dom flyter nedåt med strömmen.. Har du tur så kommer det upp en fisk eller flera och suger i sig bitarna direkt, har du inte det så släng ut lite bröd i några omgångar till innan du flyttar dig nedåt. Ibland kan fisken behöva lite tid på sig att hitta till bitarna. Oftast attackeras brödbitarna direkt av löjor och mörtar, men detta ska du inte deppa över utan vara glad över. Oftast drar löjornas aktivitet till sig färnor och idar. Ibland så kan löjorna helt plötsligt skrämmas och det kan tyda på en större fisk under eller i närheten av löjorna.. Då gäller det att vara med!

DSC_0908Har du ett någorlunda ok vatten du fiskar i så borde det inte ta så lång tid innan du hittar en fisk eller två som börjar suga i sig brödet. Det börjar ofta lite försiktigt, men med varje brödbit så ökar fiskarnas förtroende och dom blir alltmer aggresiva när dom plockar godbitarna från ytan. När du känner att det är läge så slänger du ut din bit en bit uppströms och sedan är det bara att vänta tills den driver över fisken.. Lovar att det inte finns mycket som är mer spännande. Men givetvis som med allt så finns det alltid en hake. Ibland när jag slängt ut en brödbit så har en stor fisk kommit och tagit den, tackat för sig och dragit vidare utan att ens ha kollat på nästa bit. Så där står man på stranden som en idiot och undrar vad som hände. Så man får testa sig fram litegrann. Tumregeln är alltid att så få kast som möjligt. Invevade linor, om det så är endast en enkelkrok verkar kunna skrämma fisken. Så släng inte ut innan du har läget. Det ska vara öppet mål, eller åtminstone ett jävligt bra läge innan du ska försöka..

DSC_0914Så, nu när jag ägnat halva bloggen åt att beskriva något som alla kan eller ingen bryr sig om, men det kan jag bjuda på då jag sitter här mätt efter grillmat och har en whiskey i näven! Hur gick det för oss igår då? Jo, här ska ni få höra..

Vi kom ner till ån runt sjuhugget och det kändes som att vädret inte var det optimala. Blåsigt och regnskurar, men det är väl standard när vi två är ute. Saku tog första stället längst uppströms och jag gled 60-70 meter nedåt. Jag la på en brödbit på kroken och slängde i några bitar. Genast gick en stor fisk upp och sög i sig brödbitarna 10 meter från mig. Jag kände mig väldigt segerviss i det läget och passade på att ta några kort för bloggen.. Kommer nu här dedan

..DSC_0918Här snackar vi praktstart. Öppet mål så det ryker om det. Jag lägger ut brödbiten ett tiotal meter uppströms, fäller bygeln då jag vet att att det smäller så in i helvete snart. Brödbiten flyter nedåt och när den hamnar vid fisken så går den upp och suger i sig hela härligheten. Mothugget sitter perfekt, men vad hjälper det när det enda som jag får tillbaks är kroken. Kände inte ens firren. Jag sätter mig ner och funderar vad fan som egentligen hände? Allt satt ju precis som det skulle.. Men så är det ibland. Slänger ut några brödbitar till i ett desperat försök, men jag fattar ju givetvis att det är kört. Vilket det var.

Jag flyttar mig lite nedströms och upprepar proceduren. Det tar en stund innan jag får in en fisk. Denna gång gör jag inga misstag och landar en mindre färna utan några större problem.

.DSC_0915Medans jag krokar av fisken och tar några kort på färnan så ser jag att brödbitarna längre nedströms försvinner i stora vakringar. Perfekt tänker jag, nu har jag nästa fisk mäskad och klar. Precis när jag ska flytta på mig så kommer Saku och tar platsen. Jag ställer mig brevid honom och kollar när han sätter ut sin brödbit. Stället färnan står på är ett säkert kort. Gömd under trän och buskar precis över en forsnacke. Där får vi alltid en fisk eller två, ibland fler. Brödbiten kommer, försvinner, och snart står Saku och drillar en finare firre. Allt går enligt ritningen och när fisken ligger i håven så ser vi att det är en av dom största vi fångat i ån, om inte den största..DSC_0921Fram med vågnät och våg. Färnan är till och med större än vi trott och klockar in på godkända 2300 gram.

DSC_0934Även fast fisken är vid det här laget givetvis utlekt och mager så har den ett imponerande ryggbredd. Som en torped som någon beskrev den..

DSC_0932Vi kör på några timmar till. Jag landar sju-åtta färnor till och Saku drar någon här och där, men inte en id så långt ögat når.. Skumt som fan då det kryllade av dem i fjol.. Vi provar några nya ställen utan några större resultat. Vi ser stor fisk, men fångar endast mindre. Mitt specialställe som alltid levererar fisk har ockuperats av en hungrig storasp som jagar glatt efter löjorna. Måsen plockar mina brödbitar och jag ger upp där. Vill inte stå där med böjt spö och en mås i andra ändan. Vi gör ett sista stopp på stället där Saku landade den största för dagen. Och visst, nu står det en fisk till där och plockar våra brödbitar. Jag får äran att ta den och nu äntligen kommer den första iden. Visserligen bland dom minsta jag fångat i ån, men ändå.

DSC_0942Sådär lite lagom ambivalenta så packar vi ihop och åker hemåt. Visst, vi fick en fin färna och tiotalet till, men vart är idarna? Kanske prickade vi fel kväll, eller så kanske dom lämnat ån för i år? Jag vet inte.. Men som en liten bonus så såg Saku ett braxstim som åt när han gjorde en vandring uppströms. Så det kanske blir lite braxfiske någon dag. Funderade även på att prova bottenmete i djuphöljorna efter lite större fisk. Men fan, det är ju så kul med ytfiske att man nästan hellre fångar fler mindre än en riktigt stor.. Men bara nästan. Jag visste väl det, vi kan inte njuta av det enkla utan hittar alltid på sätt att krångla till det..

Nu ska jag dra i mig whiskeypinnen så man har en anledning att fylla på en till. Funderar på att göra ett litet minipass på söndag morgon om jag orkar. Men hursomhelst så lär jag blogga igen imorgon eller senast söndag, så håll koll. Kan tillägga att bloggen växer för varje månad som går, och det är jag tacksam för. Är tacksam att folk orkar läsa skiten och dela och tipsa. Kom gärna med förslag om det är något speciellt ni vill att jag skriver om, feedback är alltid nice!

Tomba

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s