På klassisk mark

DSC_0962Det blev inget superspecimenresa i helgen, och efter att ha genomlidigt sommarens varmaste dag hittills så började det rycka i metartarmen. Jag bestämde mig att dra till vårat ”superställe” från glada 90-talet och fiska.. Ja det som kom upp.

Det här är ett riktigt superställe av en mängd olika anledningar. Dels för att när det begav sig så blev du alltid av med fem bottenmetssänken per man och resa. Något vasst skit låg på botten och linan skars av som med ett rakblad. Då fiskeolatsen endast ären  tio meter lång minivik på andra sidan ån så borde man ju ha blivit av med ett sänke var tredje kast eller så, men det var verkligen bara ibland när man minst väntade det som sänket bara ”föll” av linan..

DSC_0971Ån i fråga är givetvis Eskilstunaån som är vida världskänt över att inte vara känt för absolut någonting i fiskeväg. Ån är som förhäxad verkar det som, det finns fina sträckor och bra förutsättningar för fiskar att växa sig stora och feta. Men det gör dom inte med några få undantag givetvis. Det finns kilosmörtar och säkert någon gädda uppemot 15 pannor, men metfiskarna verkar vara fördvärgade. Samtidigt så verkar detta vara den enda mälarån som varken innehåller färna eller id. Aspen vandrar upp i ån för att leka, men är lyckligtvis fredade. Just denna plats har alltid haft en märklig mix av fiskar då den har allt. Vi har fått sutare, mört, brax, sarv och givetvis björkna där. Sedan brukar ett antal gäddor göra dig sällskap när du vevar in mörten och abborren finns där om du skulle vara vild and crazy och agna på en mask. Det fina med stället är att du alltid får mycket fisk, det dåliga är att dom aldrig är stora.. Men just ikväll så kändes det som att det kvittade. Var speciellt sugen på att fånga några braxar, för dom ger alltid lite tunggung i spöt.

DSC_0965DSC_0961Det skulle fiskas med quivertipspö och klassisk pater-nostertackel ala 90 tal. Sedan en krok i storlek nummer 10 agnat med två majskorn och lyckan skulle vara gjord! Men innan jag kastade jag i så hivade jag i lite mäsk. Helt i onödan då fisken redan finns på plats och det gör varken från eller till om du mäskar eller inte. Så mycket har jag lärt mig under 20 år här. Och speciellt nu när strömmen gick ovanligt stark så trycks varenda firre in i den lilla viken. Men man vill ju inte vara den som är den, så jag mäskade iallafall. Detta med cityfiske blev påtagligt redan efter tio minuter då en man vandrade igenom ett helvete med brännässlor och lera och med dålig svenska frågar mig om jag har en tändare att låna honom. Jag som är av misstänksam natur gav honom min enda tändare, men passade på att tända en cigg ifall han inte skulle komma tillbaks.. My grill kaputt, sa han och försvann.. Jag hade väntat att han skulle fråga varför jag kastade brödbollar fulla med majs i ån, men han sket väl i det, han var grillsugen och det verkade viktigare. Efter tio minuter knakade det i buskarna igen och mannen kom tillbaks med tändaren och såg nöjd ut. Han sa bara thank you och försvann in i buskarna igen utan att fråga någonting om fisket som bedrevs rakt framför hans ögon.. Blev nästan lite förnärmad av hans arrogans över metets ädla konst. Men skulle det grillas så skulle det grillas..

DSC_0956Efter en stund dök bävern upp.. Jag börjar tröttna på dessa simmande jätte-ekorrar som alltid ska välja dom bästa metplatserna som sina boplatser. Slår ta mig fan aldrig fel. Sedan är dom skitdåliga på att samexistera med oss fiskare. Dom simmar alltid nervöst omkring just på mäskplatsen och då och då skräms av absolut ingenting och försvinner med det där plasket som skrämmer slag på varenda fisk på två mils avstånd.. När detta upprepats tre fyra gånger idag så försvann han till slut.. Då kom gässen..

DSC_0967Och dom bestämde sig också att bosätta sig på mäskplatsen.. Nåja, jag passade på att ta lite kort och konstatera att behovet av en ny kamera är alldeles jätteakut . Efter en stund kom nästa gäst då en jättesnok simmade över ån och bestämde sig för att sligra upp precis där jag satt.. Men då metade jag redan så jag sket i att ta kort på honom eller henne.. Ordet hen vägrar jag använda.. Det är djävulens påfynd . När man frågar någon om vad klockan är och han eller hon svarar att -hen är kvart i sex. Ja då vill man bara gråta..

DSC_0958Mörtarna var riktigt fint på hugget, och några riktigt halvskapliga kom upp, men absolut inga stora precis som vanligt.. Jag hade ett riktigt fint hugg, mer som ett sug som man säger i våra kretsar. Mothugg och krokad fisk som var av mycket bättre storlek än mörtarna. En rusning och sedan släppte den. Misstänkte att det var en sutare som sugit i godsakerna. Strömmen var som sagt otroligt stark för att vara juli snart. En 20 grams sänke drogs iväg som ett skott, så jag fick gå upp på 30 gram, och det kändes lite tråkigt. Vet inte varför, men det gjorde det.. Då det var cityfiske, dock undangömd på en ö och i den värsta av sumpmarkerna du kan tänka dig så firades det hela med en 3,5% risingsbo.

DSC_0970Efter en stund kom björknorna in, precis som vanligt. Fina fighter i strömt vatten. Men björknan är som ni alla vet en riktig skitfisk som ingen riktigt verkar gilla. Och givetvis så ska just dessa firrar vara stora i eskilstunaån. En sju-åttahektos är vardagsmat under ålfisken eller sutarmeten. Men idag så var dom välkomna. Denna firre var så skabbig så jag tyckte nästan lite synd om honom. Men man måste berömma honom för att lyckas klämma in två stora majskorn in truten.

Det blev inget maratonpass, utan bara ett nöjespass för att komma ut och ha någonting vettigt att göra. Till veckan så är det några fisken inplanerade som det ser ut som. Ett sarvpass skulle sitta fint i sjön. Där har fiskarna lite bättre snittvikt, och det skadar ju knappast.. Sedan har jag i vanlig ordning beställt grejor från metebolaget som skall hämtas. Inget jättespeciellt förutom ett par nappalarm som förhoppningsvis funkar bättre än mina gamla som verkar vara mer eller mindre totalförlamade..

Höres i veckan igen!

Tomba


4 reaktioner på ”På klassisk mark

      1. Rekade platser idag nämligen och tänkte jag skulle ta en titt på det där stället, men kunde inte hitta det. Misstänker dock att det är mellan de två broarna och häststallet?

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s