Vem har större fisk?

Bild 036Nu ska jag vara sådär krånglig igen kära läsare. Precis när vissa av er som knappt ens är intresserade av mete börjar tro att ni har grepp om det hela så ska jag twista till det igen. Fast denna gång ska det handla om veritabla monterfiskar. Och vad vore roligare såhär en måndagnatt :). Bättre godnattsaga lär ni knappast få.

För oss ”inbitna” metare så är det här med vikter och mått någonting som sekunder och tusendelar av sekunder är för en 100 meterslöpare. Ett lyft av ett personligt rekord borde alltid vara positivt och någonting man gläds åt. Men riktigt så enkelt är det sällan, för det här med mete har alltid en baksida som dom normala krokblötare aldrig riktigt kan greppa. Ponera att jag har fiskat tex brax i 20år här på hemmaplan med omnejd. Jag har fått en brax på 3500gram som jag är riktigt riktigt nöjd med. Jag vet att det är en reordfisk för våra vatten där man ytterst sällan fångar en brax över 2 kilo. Så länge allt bra. Men så en dag väljer jag att åka till rögle dammar som är ett vatten där en femkilos klassas som liten och en sexkilos är ingenting som man ens reagerar åt. Kommer du över sju kilo så är det en godkänd fisk, eller till och med en bra fisk. men för att ha någonting att komma med så bör du få en över åtta kilo.Visst, du åker dit och har riktigt bra fiske över en helg. Du fångar två braxar över sex kilo och en på strax över sju som toppfisk. Sedan återvänder du hem. Är du sugen på braxfiske då när du vet att en fin fisk här är en på 1,5 kilo?

Och liknande exempel finns nästan för varje fiskart. Någonstans finns det alltid en bättre sjö med större fiskar. Iaf om du bor i eskilstuna. För att återgå till braxfisket: Jag tror att man väljer att ta det lungt ett tag här på hemmaplan efter ett sånt kalasfiske du haft vid rögle dammar. Men till slut så sitter du där igen vid eskilstunaån och metar efter brax. Här gäller det nu att sätta allt i perspektiv. En tvåkilos motsvarar en sexkilos från dammen. Det är det som det sk specimenfisket handlar om. 50% att få en riktigt fin fisk efter dina förutsättningar och 50% att få en trofefisk från ett fint vatten. För att krångla till det ytterligare. En dag får du en fyrakilos från eskilstunaån. Detta är något i hästväg, det har aldrig hänt och kommer aldrig att hända igen. Motsvarar då denna fisk en niokilos från rögle dammar? Nej, den motsvarar fortfarande ”bara” den största från det vattnet. Det innebär rent krasst att den där trekilos som förrut motsvarade en 8 kilos från rögle dammar nu bara motsvarar en 6,5kilos eller möjligtvis en 7 kilos. Du höjde din ribba, men du kan inte komma och påstå att din fisk är större då den är inte ens hälften så stor som det svenska rekordet i gram räknat. Jobbigt läge.. Eller? Nja beror på hur du har satt upp dina egna mål. Men fortfarande så har du ingenting att komma med på braxfiskarnas julbord. Du får ingen pokal i år heller. Möjligtvis ett tröstpris för deltagande. Det där pimpelspöt som ingen annan ville ha och ligger ensamt kvar på bordet..

DSC_0363DSC_0364Här ovan har du två abborrar jag fångat. Den övre på nästan två kilo och den undre på 1450 gram. Vilken är störst? Dom togs på exakt samma ställe, båda på jigg, båda på natten och båda med samma utrustning. Den mindre är störst. Varför? Jo, för att den större var en bifångst vid gösfiske, och den andre ett resultat av målinriktat fiske. På vilket sätt var det då målinriktat? Jo för att jag i mitt huvud återkom till samma ställe, fast nu på hösten med exakt samma prylar och fiskade helt plötsligt efter abborre. Hade jag då fått en storgös så hade det känts jobbigt.. Så jävla dum är man att man knappt kan uppskatta en framgång till fullo för att det var inte den arten jag var ute efter. Visst, en megafisk i alla mått mätt, men ändå inte. Jag sänkte mig till en amatörfiskares nivå. I min värld är det exakt samma sak som Gunnar 63 år på fyllan tar spinnspöt och gör några kast från bryggan med en rostig reflexspinnare och fångar en 18 kilosgädda. Skillnaden är bara att Gunnar har fått en fisk och ett minne för livet medans jag bara gjort det jobbigare för mig själv. Nu innebär det rent krasst att jag måste meta upp en tvåkilosabborre till, fast med ”rätt” grejor medans gunnar bara lägger spinnspöt vid stugväggen och känner sig nöjd..

DSC_0365Det här är min största gös jag fått. Fast inte i gram. Jag fick en som var 500gram större veckan innan, men den var full med rom. Denna var helt utlekt, men med samma kondition så hade var den större. Mycket större! Holländare väger inte fisken utan mäter den. Dom menar på att fisken växer ju på längden hela livet medans den den på tvären kan ha olika mått beroande på när du fångar den. Jävligt logiskt. Samma gädda kan ju vara två kilo lättare dagen efter den har lekt. Är den fisken då så mycket sämre än samma fisk igår? Om man går på mikromillimetrar så borde den ju logiskt vara någon miljondels centimeter längre dagen efter. Dom verkar ha fattat galoppen. Dom säger på ett ungefär att en sjukilosgädda kan vara större än en tiokilos. Helt korrekt då sjuklubbaren lever i en älv där det är strömt och sämre med mat och tioklubbaren lever i en grusgrop som är så packad med mört att det räcker bara att gäspa så är truten full med mat.

Så när är man helt nöjd då? Är det när man fångat sveriges längsta och fetaste gädda precis utanför sin dörr med rätt metoder. Ja, just precis så är det i våran värld faktiskt om man ska ha maximalt med cred inom sporten. Han Bob Beamon fick ju till ett lyckohopp vis os i mexico City 1968 när han hoppade 8,90m. Det var vinden som var gynnsam och gud vet vad. Det rekordet var mer som ett inofficiellt rekord tills Mike Powell lyckades klämma fem centimeter till och ordningen var återställd. Få minns att Bob satte ett nytt olympiskt rekord redan i kvalet. Jävla röta den där gubben hade..

Men om man nu återgår till metets krångliga värld så är det faktiskt lite så att stora fiskar skapar stora rubriker. Och med all rätt. Men man ska inte stirra sig blind på det. Ofta är det från vatten med väldigt speciella omständigheter som gjort fiskarna stora. Lägg sedan till hundratals metare som vräker i mäsk i abnorma mängder som gör att fiskarna växer sig ännu större. Eskilstunaån kan helt enkelt inte mäta sig med såna vatten. Aldrig någonsin under några som helst omständigheter! Men däremot så vet du själv när du fångat någonting stort för dig. Och det är det sanna specimenmetet som ibland glöms bort när rapporter med megafiskar strömmar in från höger och vänster. Och där står jag med en trekilosbrax och viftar. Vem fan klappar mig på ryggen och säger -bra jobbat! Ingen, men det ska du skita i för du gör väl detta för att det ska vara roligt, eller?

Till slut så måste jag säga att vi med har planer att åka till svartån och fiska färna, till rögle dammar för att fiska brax, till ursjön för att fiska ruda och så vidare. Det måste upplevas, men det får inte bli en vana :). Vem vill inte få en monsterfisk lisom? Och dessa vatten kan väl knappast vara sämre för att dom innehåller stora fiskar? Nej nej, det är bara avundsjukan kombinerat med sunda förnuftet som spökar. Det är ju därför man har put and takevatten för rengbåge och put and putvatten för metfiskar. Släpper du tillbaks rengbågen så blir den mindre och släpper du tillbaks karpen så blir den större. Det gäller att hugga till då och där chansen för stor fisk är som störst. Skillnaden är väl bara att rengbågsfiskaren kommer hem med mat och en redig baksmälla om man haft en lyckad resa. Och nu ska man inte klanka ner på forellfiskarna, för dom är faktiskt den överlägset största gruppen bottenmetare vi har i landet!

Tänk om man fick ett svenskt rekord i brax. Snacka om att man skulle bli självraggande! Men glöm inte för den delen att det fortfarande är samma prestation att fånga en fyrakilos i Eskilstunaån.. Gud vad krångligt detta blev nu..

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s