I rusningstider..

DSC_1025Skulle man få känna på styrkan av en karp ikväll undrade vi när vi anlände till sjön? Hela dagen hade det regnat från och till. Och när det hade regnat så hade det regnat ordentligt dessutom. Jag vet att folk läser av barometrar, temperaturer i vatten och luft och luftfuktigheten får man inte glömma. För mig verkar det mer som svepskäl, att ha någonting att skylla på om det inte hugger. Hur andra har det i sina sjöar vet jag inte, men i mina så brukar fuktigheten i sjön vara skapligt nära 100% varje gång. Och fiska ska man ju oavsätt väder. Nog för att människan är konstruerad på ett nyfiket sätt. Vi vill ju så gärna veta vad som gör fisket bättre eller sämre. Men skulle man hitta ett facit så skulle det vara jävligt värdelöst, eller hur? Att sitta i köket och göra en kalkyl som bestämmer ifall du idag ska fiska eller inte? Just vattentemperaturen kan vara ack så avgörande, speciellt sen vår och tidig höst, det köper jag. Det kan vara intressant att hitta en vik som är någon halvgrad varmare där fisket är bättre. Men tänker man på det lite djupare så inser man snart att man till slut ger fan i dom vikarna där vattnet är kallare, och vem säger att fisket per automatik ska vara uselt där? Jag har ägnat en del tankeverksamhet kring detta och inte blivit ett dugg smartare. Ibland tror man att man har knäckt koden, och nästa dag så är raka motsatsen det som funkar. Så summan av kardemumman blir i slutändan att man harvar i ovisshet vad man än gör. När man lyckats skaka av sig den där känslan att man är till hälften fiskare och hälften fältbiolog och bara fiskar på och njuter av livet utan att överanalysera precis allt,  ja då har man nått fiskets nirvana.. Jag kommer tyvärr aldrig nå det stadiet..

Så om regnet hade påverkat våran sjö ska jag inte spekulera i. På väg till fisket så stannade vi till vid Metebolaget och fyllde på förråden med boilies, sänken, nappalarm och en massa karpgrejer jag inte kan namnen på. Tråkigt nog så var vi rätt sent ute, så hälften av alla frågorna man hade angående prylar och beten hann jag aldrig ställa. Dagen innan så hade jag tagit mig i kragen och bundit nya hår-riggar. Jag blev nästan lite överraskad själv av slutresultaten. Träning ger övning!

Det riggades upp i all hast och sedan lottade vi i vanlig ordning sidor. Saku ”vann” högersidan. Han var dock inte sen att påminna mig att senast han ”vann” högersidan så visade det sig att vara nitlotten då vänstersidan levererade 5 karpar mot högerns noll.. Fast det var på en annan plats, och förmodligen under ett annat barometertryck..

Sedan så började vi debattera ifall vi skulle resa bivvyn ( bivy, bivvy, bivvie eller hur det nu stavas) eller inte. Nu var det ju risk för någon skur, men huvudsaken med bivvyn är väl ändå att mysfaktorn stiger med 100% vid sjön. Så den riggades upp.

DSC_1028Kan här passa på att göra lite reklam för marabous chocklad med jappsmak. En given höjdare för alla tillfällen. Just mat och dryck har jag gått stenhårt in för att förbättra vid resorna. Förr satt man och åt majskorn i brist på annat, nu har man baconmacor, soppor, sju sorters kakor och allt däremellan med sig. Helt underbart!

Vi riggade två spön var. Jag körde en 15mm bananboilie på den andra och två fejkmajs på den ena. Just fejkmajsen har visat sig vara helt överlägsna under vår förhållandevis superkorta karpkarriär. Men jag ville verka lite specimen och tänkte ändå köra boilie på andra spöt då man mäskat med just boilies och pellets.

DSC_1041Fejkmajsen har jag vid sjön boostat med sån här finesse-spray. Vad den luktar kan jag inte riktigt säga, jag känner igen doften men kan inte riktigt placera det? Av rena bekvämlighetsskäl så har jag medvetet kört med goda och trevliga dofter så länge det funkat. Just för sutare, sarv, mört och karpen så har det gått som tåget. Man slipper så många ororsmoment med fejkbeten. Och färger och dofter finns i tusentals kombinationer.

Två gånger var det någon och drog i betena, men fisken verkade inte riktigt vara på stöten. Det vakade lite mer sparsamt denna gång och verkade allmänt svårfiskat. Men så helt plötsligt precis när man fyllt på kaffemuggen så exploderade spöt med fejkmajsen. Bara att gå och lyfta spöt och börja drilla. Drillningen blev en skapligt odramatisk historia, och snart kunde vi håva kvällens första. Vid den obligatoriska fotosessionen så gjorde min mobilkamera en gång för alla klart att detta var sista gången jag fotade med den under mörker. Nästa månad ska det investeras i en sytemkamera. Man skäms ju nästan att infoga korten på bloggen.. Och då var det ändå det bästa kortet jag la här..

DSC_1031Vi vägde aldrig karpen utan den fick simma tillbaks med detsamma. Boilieförbannelsen verkar dock sitta i fortfarande. Inte undra på att folk ibland sitter i veckor utan hugg, dom verkar vara förhäxade

En liten stund senare fick Saku på en skrikare på kombinationen pellets/fejkmajs. Denna fisk verkade vara betydligt större och drog på en riktig jävla rusning så det bara visslade i spöt. Tåget stannade dock abrupt då kroken av oförklarliga skäl bara bestämde sig att släppa mitt i klimax. Så det blev en avslutning i moll för våran del.

På väg hemåt från sjön så ville jag bara dit igen så fort som möjligt. Lite karpbiten verkar man ha blivit. Men nästa gång ska jag nog ge boilien en sista chans där, sen så tar vårat förhållande slut om det ska fortsätta såhär. Finns liksom ingen anledning sålänge fejkmajsen levererar som dom gör. Fejkboilies kanske?

Nästa vecka blir intressant. Då är det en del inplanerat, men mer om det sen. Sedan så blir det två resor till norrland, och denna gång så blir det inriktning mete efter öringen. Jag ser inte hur det kunde misslyckas. Blir fruktansvärt intressant att se hur öringen svarar på mäskning.

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s