Varför fiskar vi?

20150630_205940Poker handlar inte om tur, det handlar om att spela mot folk med otur. Eftersom jag vid sidan av fisket är även barnsligt förtjust i poker så är det ofrånkomligt att dessa två världar förr eller senare krockar. Vid ett första blick så ter sig dessa två världar som varandras motsatser. Men börjar man granska det lite närmare så är dom faktiskt inte så olika. Jag tror att människan dras till vissa hobbies på grund av något. Det är inte helt och hållet slumpen som avgör vem som blir intresserad av blomsterbindning och vem fastnar för vattenpolo. Själv fastnade jag för fiske, hårdrock och dom senaste tio åren för poker. Är en glad amatör i samtliga skall det tilläggas. Men ju mer fiskefilmer, bilder, bloggar och tidningar jag läser och ser så märker jag att andelen hårdrockare verkar vara större kring fiskekretsar än tex vid bridgeträffar eller vid vinprovningar (ej statistiskt säkerställda nuffror). Nu är det ju givetvis grova generaliseringar jag kommer med, målar med en väldigt bred pensel så att säga. Men om man tar sveriges befolkning i ett tvärsnitt, och sedan dessa två miljoner människor som varje år blöter en krok så lovar jag att vissa skillnader kommer att skönjas.

Mer än en gång har jag tänkt för mig själv, -varför gör jag det här, när jag suttit i ösregn och plågat mig själv. Men jag har aldrig tagit mig tid att svara på frågan. Det slog mig en gång när jag fiskade med min dåvarande tjej. Jag fick på en skaplig gädda och gav henne spöt. Nu skulle hon få drilla upp den, men hon vägrade. Hon gillade inte fiske för fem öre. Hur i helvete kan du inte gilla att dra upp en gädda undrade jag, det finns ju ingenting mer spännande! -Det ger mig ingenting, jag gillar inte fiske, det är tråkigt. Jag tänkte tyst för mig själv om jag skulle byta plats i båten med henne och gäddan, men avstod i sista stund.

Men hon gillade helt enkelt inte fiske. Det gav henne ingenting alls. Jag funderade sedan på varför jag gillar fiske så in i helvete. Är det verkligen normalt att knalla runt på jobbet och tänka på mörtar? Vad tänker ”normala” människor på egentligen? Ibland får jag känslan av att det är bara jag som tänker på hela bygget. Alla andra jobbar utan att tänka allt för mycket medans jag tänker på mörtar. Borde jag träffa någon att prata med? Tänk om psykologen också är en hängiven metare. Fast det vore ju schysst, att knalla iväg varje onsdag 18.00 för att snacka mete med någon som förstår en.DSCN1122Egentligen så skiter jag i varför jag gillar fiske, det räcker gott att veta att man älskar fiske. Men det skulle ju faktiskt vara kul att veta. Handen på hjärtat så är det ju inte så jävla spännande alltid. Speciellt mete. Det är mycket jobb som ska göras innan, och sedan går det mest ut på att vänta. Precis som poker. man sitter och väntar på rätt läge att kamma hem stålarna. Är det naturen, är det gemenskapet? Är det kombinationen av allt?

Det är nog en svår fråga att svara på. Speciellt när du tagit fisket till en nivå där det börjar påverka vardagslivet. Inte nödvändigtvis på ett negativt sätt. Ett fint sätt är ofta att kolla på människors facebookbild. Det har ägnats en del tanke åt att välja rätt bild. Man tar ju inte en slumpvis, utan det ska ju vara en bild som repsenterar den just du är. Själv har jag en bild på mitt favoritband macabres platta ”dahmer”. Inte helt oväntat dock. Men väldigt ofta så ser man folk som poserar med en fisk. Bilden säger någonting om dig. Du gillar fiske och är stolt över att visa det. Sen får andra tycka vad fan dom vill om det, Helt rätt! Vissa letar efter snygga kort på sig själv, jag letar efter snygga kort på mig själv….med mörten.

Så det finns helt klart andra människor där ute som går och tänker på mörtar, rudor, sutare och andra fiskar dag in och ut. Jag bloggar, andra gör beten, vissa filmer och andra är bara barnsligt förtjusta i fiskets värld. Men ingen vet varför? Förutom att det är kul då, givetvis. Saknar vi en kromosom, eller har vi en för mycket. är det generna eller vad är det som har fått mig att totalt snöa in mig på detta..

Förmodligen så brinner alla för någonting här i livet. Men alla går kanske inte all in för sitt intresse på samma sätt som vi fiskare. Plus att fiske är tidskrävande, och det medför vissa konsekvenser för familjelivet ibland..

Ett pokeruttryck går såhär. -När en man med pengar möter en man med erfarenhet, så går mannen med pengarna hem med erfarenhet och mannen med erfarenhet hem med pengarna. Lite så känner jag ibland efter en tuff resa till ett vatten som visade sig vara övermäktig. Och just efter såna där resor så har man som mest frågat sig själv. -Varför i helvete håller jag på med detta? Sedan kommer måndag, och man går och funderar på mörtar och planerar nästa resa till vattnet som nästan knäckte dig en dag sedan..

Jag tänker inte sluta fiska eller att tänka på fiske. Men jag vill bara veta, varför gillar just jag fiske? Av alla saker i världen så blev det just fiske. Och jag är knappast ensam.

Men så idag så kom jag på det. Jag gör som politikerna, kommer med en motfråga. Varför gillar inte du fiske? Det är på dig det är fel på, inte mig. Och det kan jag ta fram statistik på. Fiske är ju sveriges största fritidsintresse. Det är kanske du som ska gå till psykologen, som förövrigt är en hängiven mörtmetare och snacka. Det är kanske du som är konstig som inte njuter av att bli myggbiten, alla andra gillar ju det! Det är inte längre en fråga om varför vi fiskar utan varför alla inte fiskar. Och det är ni som ska svara på frågan, inte jag!

Tomba.

Förresten, tack som fan för all support och vänliga ord om bloggen. Över tusen läsare denna vecka, jag är grymt imponerad av er! Ni som det inte är något fel på 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s