Semesterångest..

Bild 068I Finland har man ett uttryck. Delad semester är hälften så roligt men dubbelt så dyrt. Och jag tror att dom är någonting på spåret där, Jag lider av att åka förbi vatten som ser lockande ut för att till slut hamna någonstans där det inte finns vatten överhuvudtaget. Jag lär dock inte vara ensam om detta. Klart att man ska ge familjen tid och försöka njuta av tillvaron, det är bara att man själv lider av svår fiskeabstinens. I år hade jag dock tur när semestern planerades. Först ska vi bege oss till några goda vänner som råkar bo lägligt vid en sjö full med stora abborrar och öring. Sedan ska vi till tjejens släkts sommarstuga i helsinfors skärgård. Kan väl knappast bli bättre eller?

Det enda som skulle kunna förstöra semestern vore faktiskt om fisket var gudomligt. Hur gör man då? Man kan inte sitta apatisk vid stranden med en öl i handen som alla andra gör när man vet att bara några minuter bort skulle storabborren eller sutaren bara vänta på dina tackel. Vad kan man ha med sig till resan då? Kan det vara befogat att släpa med sig 10 kilo mäsk runt halva norrland med tåg för att sedan traska förbi tullen när man ska ta färjan över? Måste man förtulla mäsk? Hur skulle det se ut i röntgenmaskinen? Och vad jag än tar med mig så kommer jag alltid att sakna något.. Åh, varför måste livet vara så svårt?

Bild 052När jag var mindre så åkte vi varje sommar till mina farföräldrar i finland. Det gick ut på fiske då både farsan och farfar var inbitna fiskare. Det var inga monsterfiskar utan mest kolsvarta tusenbröder och mindre gäddor som glatt kastade sig över vad man än bjöd dem på. Riktig gladfiske med andra ord. Det var nog där jag fastnade för fisket ”for life”. Men nu 30 senare borde det ju rimligtvis vara min tur att föra intresset vidare. Men nu råkar man ju fortfarande vara 6 år mentalt när det kommer till fiske. Tänk ett barn som bara vägrar att kliva ur sjön även fast tänderna hackar och man är helt blå i nyllet. Precis så känner jag för fiske. Och det kan ibland innebära problem..

Hur fiskar man lagom då? Vad är ”lagom” enligt normala människor? Är det bättre att fiska en hel dag, eller ska jag dela upp timmarna över hela veckan? Det måste jag ta och fråga tjejen.

Sedan har jag mina tvivel ang internetanslutning på en öde ö. Så bloggar jag inte så vet ni vad det beror på.

Nåja, man ska inte deppa ihop innan man åkt iväg. Jag tror att det kommer att bli kalasbra!

Några sista ord innan jag börjar packa mina grejor. Det känns som att det nu vänder mot mörkare tider och fisket kommer framöver att bara bli bättre. Det ska fiskas: en vecka efter öring och sik, Stor mört, sarvrekordet skall putsas, karpfisket fortsätter och sedan så ska rudan upp. Färnan får bli till sensommarkvällarna och sutaren får bli en bonusfångst. Mot senhösten så ska det bli en del predatormete. Främst efter abborre och gädda. Men även lake, asp och novemberålarna som man tydligen inte kan undvika. Så håll koll på bloggen så ser ni vad jag/vi håller på med,

Måste bara till slut säga att jag är förvånad och positivt överraskad av antalet läsningar och kommentarer jag fått. Bloggens egentliga syfte var att ”förklara” mete för folk som inte metar. Litegrann som en ursäkt över mitt beteende gentemot vänner och familj, eller att kunna lura in någon stackars jävel till metets härliga värld. Men någonstans på vägen så blev det som det brukar bli.. Inte som jag tänkt mig.

Ha det bäst!

Tomba


4 reaktioner på ”Semesterångest..

 1. Hej!

  Jag vill fråga dig om två saker. Har du några tips på var man kan få hyffsad brax i närheten?
  Sen undrar jag om du känner till någon trevlig sjö eller vattendrag som är utanför city, jag är inte så mycket för cityfiske, vill kunna sitta ifred och fiska 🙂

  Gilla

  1. Brax i hyfsad storlek är svårt, men prova torshälla båthamn. Sjöar i närheten av etuna finns ju, jag använder Google earth. Där kan man hitta fina vatten om man är beredd att lägga ner lite tid

   Gilla

   1. Tid är något jag inte riktigt har, men ska försöka 🙂 Försökte kolla upp Mörtsjön idag vid Bälgviken men hittade inte någonstans att ställa bilen och gå genom skogen, så det fick vara.

    Gilla

   2. Bälgviken och hela näshultasjön är ju bra för sutare. Arbogaån finns i närheten, där borde du kunna hitta bra metställen om du lägger ner lite tid

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s