Meterapport från Finland.

DSC_1147Vad vet du om specimenfisket i Finland? Eller vad vet du om fisket i Finland överhuvudtaget? Jag måste säga att jag inte visste så värst mycket mer än att åland är, eller åtminstone har varit ett bra ställe efter rovfisk. Jag har varit där ett antal gånger själv och haft ett trevligt fiske som tyvärr verkat blivit lite sämre dom sista åren. Man får hoppas att det är en tillfällig svacka, eller så har vi bara haft otur dom sista höstresorna efter gädda?

När jag var i finska skärgården förra veckan så åkte vi till svartholms fästning i Lovisa skärgård. Ett mycket trevligt ställe att besöka förövrigt om man är historiskt lagd. Fästningen, eller rättare sagt det som finns kvar av fästningen efter att den sprängdes i krimkriget är beläget på en ö. Och på ön så finns det en mycket bra och prisvärd resturang. Jag åt en laxsoppa som inte var av denna värld. Eftersom jag är en rastlös själ så började jag givetvis att rota i tidningshögen för att hitta någonting att läsa medans jag åt. Och i gammal god finsk stil så fanns det självklart några exemplar finska fisketidningar bland utbudet. Only in Finland! Två flugor på smällen tänkte jag. God mat och god läsning, samt kall god finsk öl till hela härligheten.

Till min stora förvåning så hittade jag inte en, utan två artiklar som handlade om mete. Dels en karpartikel som gick igenom grunderna, och dels en artikel om färnafiske. Här började det bli ännu mer intressant. Vad visste jag egentligen om finskt fiske? Och viktigare ändå, vad visste jag om finskt specimenmete? Egentligen ingenting! Vi i sverige verkar ha rätt bra koll på predatorfisket i europa. Speciellt gädd och gösfiske. Karpfisket i spanien, frankrike och till och med ryssland har vi koll på. Youtube är full med engelska filmer, så bra koll där med. Malfisket känner vi till. Laxfisket i norge, check. Specimenmete efter färna i Finland då? Hur stora blir fiskarna i vårt kära grannland? Ni vet landet dit man tar färjan, där man shoppar taxfreesprit och sjunger karaoke stupfull och betalar 500 spänn för en buffe som går ut på att dricka ”gratis” öl.

Varför har inte tanken slagit någon att åka till Finland och försöka slå ett finskt rekord i tex sarv. Eller har den kanske slagit någon? Är det nationsgränserna som styr värdet av en rekordfisk?

DSC_1129Innan jag gör en djupare dykning i hela härligheten så måste jag först förklara några saker. (Och som vanligt så har jag inga statistiska underlag som helst för mina påståanden, utan det är bara mina egna observationer.) Finland är ett land där man har två sorters tävlingar i fisketidningen. Dels en tävling för sportfiskare. Precis som i sverige. Spöfångad fisk krokad i munnen osv. Samt en tävling för nätfiskare och folk som fiskar med mjärdar och ryssjor. Men innan man dömer ut hela konceptet så tänk på hur mycket information man får från sjöar och vattendrag som du annars aldrig fått. Speciellt för vitfisken som inte verkar stå högt i status bland finska krokblötare. Helt sonika så får du ett överblick på hur stora vissa arter kan bli, och vilka sjöar som innehåller dessa stora fiskar. Information som annars kan ta en livstid att samla ihop.

Sedan har vi rekorden. Det verkar vara nästintill omöjligt att få en korrekt sportfiskerekordstabell från Finland. Detta trots ett otal försök att googla fram någonting på internet. Helt plötsligt så är rekordfisken fångad med nät?? Tävlingen i tidningen i fråga hade två tabeller. Ett för sportfiskarna och ett för nät och ryssjfiskarna. Jag antar att tabellerna är några halvinofficiella rekordtabeller för båda fiskesätten, förutom vissa punkter (suck). Tex Lakrekordet som ligger på stadiga 8040gram och är fångad med pimpel. Denna vikt står för 100%. en mindre fisk räknas ned och en större upp i procent, och sedan vinner den fisk som fått högst procent alla kategorier.

En annan faktor som verkar vara som det alltid varit i Finland. Matvärdet av fisken i fråga. I färnaartikeln här ovan så står det tex att färnan inte är någon speciellt uppskattad matfisk, men den är god om man röker den. En annan sak som stack ut var att färnan är mycket vanlig och beståndet behöver man inte vara speciellt rädd om då den tål ett högt fisketryck. Som sagt, jag vet inte så mycket mer om färnafisket i Finland än det jag läste i tidningen, men det låter ju lite konstigt? Färnan är väl förekommande i flera vattendrag, men bestånden brukar väl sällan bli enormt stora? Det låter nästan som att specimenfisket fortfarande ligger i sin vagga i Finland, men säkerligen så finns det ett antal mycket duktiga metare där. Det vore schysst att få lite tips om några finska metesidor!

DSC_1130Karpfisket verkar ligga och bubbla under ytan i grannlandet. Rekordet ligger på imponerande 21,44kilo. Nackdelen är väl bara att den fångades 2004 med ljuster! Man blir inte så förvånad längre.. Only in Finland. Fast karpfiskeartikeln här ovan var riktigt välskriven och intressant. det finns vatten och det finns potential, och säkerligen så är det bara en tidsfråga innan någon lyckas med något över det vanliga.

Hur stora är fiskarna i Finland då? Den allmänna uppfattningen verkar ju vara att dom är mindre än i Sverige. Och det är dom nog också. Men då får man även tänka på mängden metare samt ofunna vatten. Potentialen för att hitta nya rekordvatten i finland lär ju vara skyhögt jämfört med här hemma.

Några fiskar som sticker ut är:

Braxen 7450 gram. Nätfångad 2003

Ål 4666 gram fångad 2009 med ryssja

Gös 14.090 gram med drag. Ett stort antal över 12-13 kilo finns registerade.

Mört 1240 mete

Färna 3270 gram med drag

Sarv 1240 gram med nät

Sutare 3804 med nät

Silverruda 3497 år 2010 mete. Notera att det finns två olika rekord för ruda. Vanlig och silverruda. Den vanliga rudan har ett rekord på 2762 gram och är fångad med trål.. Suck..

Några andra intressanta rekord är gädda 18,8kg, id 3890 gram, sik 7080 gram på dragrodd samt abborre 2870 gram fångad med drag.

Här nedan jämförelsevikterna för nätfiskeklassen i fisketidningen.

DSC_1135

Givetvis på finska då.. Den intresserade får använda  google translate eller fråga mig..

Imponerande vikter på vissa arter, mindre imponerande fiskesätt på andra. Jag ska fortsätta leta runt på nätet efter finskt specimenmete med stort intresse. Finland ligger ju endast en fylla och några karaokelåtar bort, tänk på det ni som reser från stockholm till umeå för att fiska id!

En annan sak som slog mig var att tillgången på bra metprylar inte är det bästa i finland. Dels för att intresset inte direkt verkar vara på topp, men dels för att kunskapen kanske inte är lika utbredd som i sverige eller england. Vem vill inte ha bra prylar liksom? Gör lite reklam på finska sidor eller tidningar nu när både internet och postorder har uppfunnits. Det man inte känner till kan man heller inte beställa.

Jag önskar verkligen att jag hittar en officiell rekordlista utan en massa ljuster och nätfångade fiskar, samt några sidor av finska metare så jag kan forska vidare. Tips och kritik tas emot med öppna armar! För säkerligen så måste det ju finnas folk som brinner för mete precis lika mycket som jag, eller mer, även i finland. Jag har iallafall ingenting emot att åka till Finland och förbättra tex mitt karprekord. Blir dock marigt att få igenom ljustern i tullen 🙂

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s