Boosters, beten och mäsk.

DSC_0541Undrar du ibland vad och framförallt hur du ska boosta, färga och förbättra dina beten och mäsk? Lugn, det gör jag med. I år har vi labbat mer än någonsin med boosters och andra häftiga prylar. Ibland till den milda grad att det nästan blivit löjligt. Hur ska man annars veta hur grejorna funkar? Jag tänkte gå igenom lite hur jag/vi tänker kring och använder alla tillsatser. Jag personligen har använt mig av trial by error metoden. Dvs insett att hit men inte längre kan man gå. Funkar faktiskt bättre än vad folk tror. En stor hjälp till allt har varit att jag metar 99% av tiden med min vapendragare Saku. Vi har oftast lite olika dofter och tackel, samt framförallt beten. Vi pratar mycket och jämför saker och ting. Ibland så fiskar vi på samma mäskplats och ibland hundratals meter ifrån varandra. Fiskar du själv så är det betydligt svårare att veta om det berodde på dagen eller betet om det nappade eller inte nappade. Jag måste nog ändå säga att av tusentals fiskedagar tillsammans med Saku så har det ytterst sällan huggit som fan hos den andre och varit dött hos den ene. Men det har hänt. En bra dag slår ett bra bete, så enkelt är det!

Men om det inte är en bra dag då? Ja då spelar allt det andra större roll än någonsin. Jag är inte mycket för tackel, det är Saku en mästare på. Han kan sitta och tvinna på grejor tills allt är perfekt in i minsta detalj. För mig så är det så simpelt att kroken, och hur du tacklat betet samt dom följande 10-20cm lina är avgörande för nappet. Allt annat är oväsentligt enligt mig. Hur du riggat ditt spö eller vilka skor du har på dig fattar ändå inte fisken. Jag menar, på hur många olika sätt kan ett majskorn ligga på botten? På högkant eller sidan typ, och det kan du aldrig styra över iaf. Ponera att en ruda kommer, hungrig som fan. han ser ditt majs. Nu har han två val, att ta den eller inte. Och det är där allt det roliga kommer in i bilden. Skit i linan och kroken, för tackla ett majskorn kan alla. Det är hur den ser ut, vilken färg, vilken lukt, storlek eller hur den sticker ut från resten (eller inte) som är avgörande. Inte om du har en kromad bankstick. Klart att det andra spelar roll, absolut. Men fortfarande är det på betet rudan eller sutaren hugger på, inte banksticken. Och här kan du göra störst skillnad, för billigast peng dessutom. Många satsar enorma pengar på det som ligger på stranden och skrotar för att sedan kanske glömma det allra viktigaste, betet! Är ni med?

Vi börjar med lite luktagott då.

DSC_0655 (2)Här har ni ett axplock av det jag använder mig mest av. Som ni märker så är det idel sötsaker förutom krillsprayen då. Vi har provat oss igenom tamigfan varenda doft i hela kalendern, men dessa verkar funka bäst för oss. Men vart funkar dom? Hurdana vatten och vilka arter? Nu är inte jag någon specimenkung som reser land och rike runt i jakt på gram utan som dom flesta av oss en vanlig metare som kör i vatten med obefintlig eller låg fisketryck. Det är viktigt att komma ihåg. En lukt är speciell endast om fisken inte är van vid den. Därför har vi inte boosters som luktar näckrosor eller vass. Arter vi mest använt boosters för är sarv, sutare, mört, ruda, karp och rovfiskar som abborre och öring. Och i samtliga fall så har det funkat mycket bättre än hur oboostade beten fiskar. Undantaget abborre kanske som är en schizofren fisk och verkar knappt själv veta vad hon vill äta.. Och allra bäst verkar boosters funka i vatten med lite föda. Ibland som rena magneten faktiskt. Fördelen med ”goda” dofter är även att man slipper stinka om man ska vistas bland folk. Men låt inte det vara en anledning att skippa dom stinkande prylarna. Som sagt, är du specimenkung så kan du sluta läsa här och invänta nästa blogg, detta är mer riktat för den som håller på att starta upp sitt mete, i klarspråk dessutom.

SLIME. Är som namnet antyder en slemmig seg blandning som passar perfekt att smaksätta tex majs med. Häll bort vattnet ur majsburken och fyll på med slime. Blir perfekta krokbeten varje gång. Själv har jag haft störst framgång med coconut ice smaken som jag färgar röd med maggot dye. Fiskar perfekt över en matta med vanliga gula majskorn. Speciellt sarv och mört verkar älska smaken/färgen i våra vatten. Detta är nog den smaken/färgen som gett störst skillnad mellan mig och Saku över samma mäskplats. Jag brukar färga slimen redan i flaskan då jag har en övertro till färg/smakkombot.

DSC_0661 (2)

Andra ”bra” smaker här nedan är tutti frutti samt ananas. Observera coconutslimen som ofärgad är vit.

DSC_0659 (2)Denna slime kan man bara inte överdosera enligt mig. Har alltid funkat med majskorn som legat där ibland i flera dygn. Jag tror helt klart att smaken och färgen på själva betet är viktigare än att smaksätta hela mäsket. Det ska sticka ut och du kan ändra färg och smak över en neutral mäskplats tills du hittar någonting som funkar.

DSC_0657 (2)Kommer även i andra fabrikat, men den dära slimet i korkflaskan har funkat bättre och har fördelen med en större öppning att man lätt kan dippa betet direkt i flaskan. Vad det är för fabrikat har jag ingen större intresse av, är inte så värst prylintresserad på så vis. Det antingen funkar eller inte, rudan ser inte fabrikat. Nackdelen med dom dära nappflaskorna är att dom ibland går upp och läcker. Även fast jag har mina boosters alltid i två stycken fryspåsar så är det likväl lika jobbigt med läckande flaskor. Så tanken att ha en kant på korken som tar emot precis allt var väl knappast lysande. Själva innehållet däremot är det inget fel på, Det är bara att jag bestämt att för mig personligen är slimet är smidigare och bättre. Perfekt att börja sitt labbande med. Kostar väl runt 60-70 spänn flaskan och räcker en mindre evighet. Jämför det med en kromad bankstick.

SPRAY. Här är det frågan om snabboost. Spraya på och kasta ut. Blir inte enklare än så. Här har tillverkaren varit lite smartare och fått på en kork som faktiskt håller för trycket och inte lossnar i tid och otid. Perfekt att ha med sig i fickan om man tex kör med flytande bröd och rör på sig. Finesse har funkat sjukt bra för karpar och sutare. Vad den luktar vet jag inte, känner igen doften men kan inte riktigt sätta fingret på det. Luktar inte äckligt iaf om man säger så. Brukar boosta mina fejkmajs med denna, så om man tror att lukten sköljs bort direkt när den kommer i kontakt med vatten så tror man fel. Det tog mig en stund att ”lita” på att lukten sätter sig på plastmajs, men det gör den. Krill är en annan favorit som funkar på precis allt och till allt. Körde denna för öring och abborre förra hösten med fina resultat. T.o.m levande löjor fick sig ett sprut innan utkast. Funkar lika fantastiskt till sutare och andra metfiskar. Är sugen på att prova fler dofter, men dessa två verkar alltid funka, så har inte direkt haft någon anledning att byta.

DSC_0656 (2)Priset ligger väl i trakterna kring 70 kronor eller någonting sånt. Så jävligt prisvärt. Vill man ha färg till så får man färga sina beten innan precis som med slimet.

FÄRG. Jag har fastnat för dessa maggotfärger. Tillsätt någonting blött och färga på.

DSC_0658 (2)Dessa kommer i olika fabrikat och färger. Vissa smaksatta andra inte. Då jag för det mesta kör med söta smaker så har denna super sweet funkat fint. Hur den smakar har jag ingen aning om, men enligt mig så kan man med fördel tillsätta vilken smak som helst och köra över den gamla smaken så att säga. Har provat rött, gult, grönt, rosa och svart. Rött har varit bäst för majs enligt mig. Kontrasten mot gula korn blir enorm. Svart har funkat det med. Enda nackdelen jag kan komma på är att den dras in i huden och man går med röda fingrar ett tag. Men det är smällar man får ta. Bara att räkna ut hur många olika kombinationer man får med 5 olika färger och 7 smaker. Det blir fler än vad man hinner fiska med på ett år. Så dessa tre är riktigt vettiga att börja med.

MÄSK.DSC_0542

DSC_0541Har provat olika blandningar som sutarkung och rudakung, rött ströbröd, boosters till mäsk och allt däremellan. Men jag har fastnat för helt vanligt grounbait som i bästa fall är smaksatt med något sött. Vill helst själv få rätt konsistens i mäsket genom att mixa in tex löjmäsk om man vill ha mäsk som spricker upp snabbt för tex sarv. Tillsatser i form av smak har jag inte märkt att det skulle blivit så enormt mycket bättre med, men däremot sämre. Fel doft på mäsket går inte att ändra på när du väl kastat ut, men krokbetet kan du byta ut varje kast om du skulle så vilja. För en inte specimenkung som mig själv så är det lättare att ”göra rätt” med vanligt ströbröd med valfritt bete/en och eller partiklar i. Kom ihåg att detta riktar sig för ofiskade till lätt fiskade vatten där fisken inte är van vid sånt här lyx. Lika bra att keep it simple, för det funkar. Gör det inte det, labba vidare..

BETEN. som bilden här ovan visar så är jag stolt ägare till både pasta och krokpellets. Jag personligen finner ingen som helst nytta av dessa beten. Pelletsen är svaga och svårkrokade, Pastan har jag kört på (kramat på) tex majskorn men inte funnit det att vara någon kioskvältare. Saku däremot kör mycket med (dessa och andra) pellets och får bra med fisk. Undantaget är större pellets för karp, sutare eller öring. Där har jag fått riktigt bra resultat. Krokpellets gör mig lite noijig. Finns den kvar på kroken, har den löst upp eller kommer den att lösas upp vid första bästa hugg? Pelletskins, ungefär som kondomer för pellets har däremot funkat, men det är i yttersta krisfall jag krokar på pellets utan tex hair rig. Majs, mask, maggots och fejkbeten går före i min bok. Men ge dom en chans, dom funkar säkert liksom pastan. Det är nog bara jag som är gammalmodig av mig.

Luncheon meat däremot har funkat klockrent. Ha bara den öppnade burken i kylskåp så håller den en mindre evighet. Det är som namnet antyder någon form av kött som är smaksatt och färgad i olika smaker. Lagom stora bitar för metfiskar som lätt skärs mindre om viljan finns. sitter riktigt bra på kroken.

Och till sist dom där supermajskornen. Kalasbete givetvis, men jag drar hela tiden ut på att öppna en burk och dom förblir oöppnade. Storleken på kornen imponerar om man vill ha korn som sticker ut från mängden. Funkar i alla lägen och lätta att ha med sig. Bra burk som efter användning kan återanvändas till färgning och som behållare till dina egna majskorn.

Som sagt så riktas detta till den som är på g med sitt mete och kanske inte hunnit prova eller känner sig osäker på allt. Gör som barnen, tryck på alla knappar samtidigt och se vad som händer. Skit i vad albert i haninge eller olle i skövde gör, prova dig fram själv. Du kommer att bli förvånad över skillnaden. Jag hade en gång en sjuhektos ål jag räddade ur en container från värmeverk i akvarie hemma. Den var väldigt avvaktande första halvåret/året sådär, men till slut så fick jag den att äta ur handen. Det räckte att jag kramade ur en droppe ur räkan i akvariet och blixtsnabbt så kom han fram från sitt rör. Om inte innan så senast då så förstod jag vad lite doft kan göra för skillnad. Men då är det droppen som skiljer sig som gör skillnaden.

Vart köper man allt det här då? På nätet såklart, vi lever ju i rymdåldern. Jag handlar mina på metebolaget om man nu får göra lite reklam här. Finns även i välsorterade fiskebutiker, men jag vill helst köpa allt från ett och samma ställe så man slipper ha trettio fakturor som dimper ner i tid och otid. Säkert så kan man göra boosters själv, men vem fan vill syssla med sånt på sin fritid?

Tomba


4 reaktioner på ”Boosters, beten och mäsk.

  1. Hej! absolut, det är ju lite det som är tanken med mitt blogg. att man kan lyckas utan att vara intresserad av att få allt så jävla invecklat som möjligt. det ska bara vara kul och så enkelt det bara någonsin går. blir några fler liknande blogginlägg snart, så håll koll 🙂

   Gilla

   1. Trevligt!
    Lite nervös inför mitt första karppass på tisdag, vän vid att meta predatorer.. Ska meta ihop med en väldigt erfaren man, men jag ska se till att jag får välja lukt & smak själv, nu när jag har läst på liiite.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s