En kort sammanfattning inför hösten. Om bloggen, och sedan lite klagomål på slutet…

DSC_0768Som ni märker så har jag inte fiskat denna vecka, så man har all tid i världen att skriva blogg. Jag känner nu att vi börjar närma oss hösten, och det innebär tråkigt nog att vi bara har en tredjedel kvar av året, men ack så mycket fiske kvar. Tyvärr en massa fiske som inte kommer att bli av på grund av tidsbrist. Vissa arter har jag redan lagt på hyllan för året, tex öring, sutare och gös medans andra inte ännu har börjat för våran del. Tänkte här för er som är intresserade nu rada upp våra resultat hittills. Om det gick bättre eller sämre än förväntat och vad man eventuellt kan göra bättre inför nästa säsong. Det är alltid en nyttig upplevelse att göra små summeringar vid vissa tidpunkter av året. Prata med sina fiskekompisar osv. Det handlar inte alltid om gram och centimetrar utan kvalitén på ditt fiske. Ibland så fiskar man som en kung men den stora vill inte, och ibland så är det tvärtom. En stor fisk betyder trots allt inte framgång per automatik i min värld.

Nu när jag ändå är inne på ämnet vikt så kan jag redan här passa på att gratulera mig själv till att lyckats med bedriften att höja hela 6 personliga rekord, vilket i sig är mer eller mindre en sensation. Oftast får man kämpa som fan för att knäcka ett endaste. Det finns fortfarande en chans att knäcka en eller två arter till, om gud är god. Sarv och mörtfisket blir bättre för varje dag som går, och där har vi ett par sjöar att välja emellan. Ett litet axplock av våra bedrifter här nedan så ni vardagsmetare därute kan få en bild av hur vi lagt upp fisket och hur det har gått. Samtliga historier finns i äldre blogginlägg i längre form.

Sutare:

DSC_0761Den första lite större satsningen för året var på just sutare. Vi lyckades nära nog perfekt då vi först och främst hittade efter dedektivarbete ett helt nytt vatten att fiska i. Vi mäskade i några veckor, varannan dag ungefär. Dom fyra första sutarna vägde samtliga över 3 kilo och då såg vi fiskar som var större. Vi fiskade brett med olika tackel, beten och lukter. Så här gjorde vi allt rätt och satte ribban för året. Blir väldigt intressant att se hur det fortsätter nästa år! Så målsättningarna nåddes med råge här.

Sarv:

DSC_0827Sarvfisket har varit lite av ett mysterium för oss. Vi har fångat mycket fina sarvar, men dom där allra största har gäckat oss i 20 år. En kilossarv från våra trakter är en specimenfisk alla kategorier, så vi får inte stirra oss blinda på gram här. Säsongen har knappt börjat ännu för våran del, så en summering är svår att göra. Vi har dock lagt en massa tid i ett par olika vatten på sarven och även här fiskat brett från bottenmete till rena ytbeten. Saku lyckades att fånga en fisk runt kilot, men någonstans så känner vi att det är inte slut ännu. Rätt dag bara så ska det nog gå vägen. Sarven är btw min absoluta favoritfisk att fiska, så jag har något att bevisa till hösten. Målsättningarna är ej nådda, men ger fisket ändå godkänt då jag tycker att vi gjort allt det andra rätt.

Karp:

DSC_0793Vi fick chansen att fiska dessa fiskar och hur sammanfattar man detta då? Hittils så har fiskarna varit otroligt lättfångade med ofta ett flertal karpar per pass. Vikterna kan man ej heller tänka på då dom väger vad dom väger i sjön och andra vatten fiskar vi inte i. Blir spännande att följa utvecklingen i sjön. Om vi fiskat bra eller inte har jag ingen aning om, men eftersom vi kontinuerligt fångar dessa fiskar så har vi ju bevisligen inte fiskat illa iaf. Så målsättningarna med att bara fånga varsin fisk har vi ju överträffat med råge.

Färna/id

DSC_0980Katastrofsäsong, för att sammanfatta det med ett ord. Båda har vi fått pb i färna med 2300gram i topp, men vad hjälper det då fisket varit trögt och antalet pass få. Idarna har lyst med sin frånvaro och färnorna har varit bara skumma och svårfiskade. Den sena leken ställde till det får jag skylla på. Vi borde verkligen göra en peppresa till något annat vatten för att rädda säsongen. Vi har endast ett vatten i närheten och sviker den så skiter sig allt. Men ännu är det inte försent. Målsättningarna ej nådda på långa vägar vad som kommer till fisket, toppfärnan godkänd dock.

Mört:

DSC_0958Mörtarna i år har mest varit bonusfiskar under sarvmetet. Flertalet exemplar över halvkilot har fångats och vi har ett nytt vatten där det med säkerhet finns kilosfiskar, men inte har vi orkat att ta oss i kragen. Mörten är en av dom bättre fiskarna i eskilstunaån och vi har under årens lopp kommit över 900gram, och flertalet strax under, men satsningarna har uteblivit år efter år. Tillhör inte våra favoritfiskar längre, tyvärr för stor mört har ändå en viss status, men det verkar vi ha glömt. Finns inga målsättningar förutom att åka till vattnet med stormörtarna precis i krokarna, och det har vi misslyckats med. Fast nu när jag tänker på saken så blir man ju lite sugen. Får ta upp ämnet med Saku nästa gång.

Ruda:

DSC_0216Vi har aldrig haft ett endaste rudavatten inom rimligt avstånd, så fisket efter dessa fiskar har legat på ett minimum. I år har vi gjort slag i saken och faktiskt fångat ruda, och bara det är fantastiskt. Det finns fortfarande tid att dra upp flera, och det blir förmodligen nästa projekt. Satsningen i ursjön gick som förväntat, men vi fiskade bra. En tröst i natten var att ingen annan heller fick någonting. Ett sista pass dit är på planeringsstadiet, och jag hoppas att det blir av. Målsättningarna var lågt satta, så dom nåddes. Nu ska det upp fler och gärna större innan det är försent.

Gös

Bild 036I år har jag medvetet inte fiskat gös mer än ett eller två pass, så inga större resultat att skryta om. Första året på mycket länge jag inte fiskat efter gös. Målsättningen är alltid att få en gös på över sju kilo. Trots tiotals fiskar över 5 kilo så fattas det fortfarande några hekto. Vertikalfiske tänker jag inte börja med heller. Jag ”offrade” i år gösen för metets skull och ångrar inte en sekund. För handen på hjärtat, hur kul är gösfiske egentligen? Fisken dör nästan i chock vid mothugget. Inga fajters är dom heller.

Öring/Röding:

DSC_0143Min målsättning för i år var att meta öring med framgång. Och med facit i hand så var det en av dom lättaste utmaningarna jag haft. Öringen är som klippt och skuren som metfisk. Hugger på det mesta och fajtas till skillnad från gösen friskt. Speciellt med lätta tackel. Rekommenderas, var bara snabb med mothugget för annars så får du gräva i magsäcken och det rekommenderas inte. Wagglerfiske i strömmande vatten är en riktig höjdare!

Andra arter:

Pb i lake och asp. Får klassas som slumpfiskar båda två, men ändå. Blir förmodligen en satsning på båda fiskarna på senhösten, och chanserna att lyckas anses som mer än goda.

Abborre/gädda/ål:

Har fiskat sammanlagt ett pass på dessa fiskar i år, jag väntar till hösten: En gäddsatsning norrut är på g, samt lite gäddmete i närvattnen i höst. Abborrsjakten ska fortsätta, men här är utsikterna utopiska att fånga ett pb. En gädda på tio kilo och en abborre på mete som tynger ner vågen mot 1500 gram vore önskvärt. Ålen kommer som bonusfisk i november, vare sig man ville eller inte om det ska vara som i fjol. Spinnfisket får i år vika sig för metet.

Som säsongen sett ut hittils så är iaf jag mer än nöjd. Det mesta vi har försökt att verkligen uppnå har vi gjort. Ja förutom det där med ursjön då. Vi har lärt oss att fiska ”bredare” med framgång. Fejkbetena har levererat rejält och vi har oftast fiskat med både flöte och bottenmete för att täcka alla scenarion. Ytfisket har fått en riktig uppsving, och det har gett både färna, karp och större sarv. Vi har lagt ner mer tid på förarbetet (mäskning, provfisken) och det har lönat sig rejält. På tackel och betesfronten så har vi liksom hittat en balans efter att ett par år provat olika varianter. Vi tror på det vi gör och då fiskar man bättre. Vi fiskar väldigt olika jag och Saku, men det har ändå fallit relativt jämt ut med fångsterna över lång sikt. Vi fiskar inte mot varann utan med varann, och det är en avsevärd skillnad. Vi pratar om olika upplägg och provar oss fram. På något sätt har vi hittat ett sätt som båda är nöjda med, vilket känns schysst.

Övrigt.

Redskapsfronten fylls hela tiden på. Jag har förnyat hela rullparken med 6st nya rullar. Annars så har pengarna mest gått åt mäsk, beten samt saker av bekvämlighet såsom stolar, bivvys etc. Är nöjd med prylarna som jag fiskar med, och saknar egentligen inte någonting just nu. Blir dock ett större inköp inför hösten nästa månad.

Bloggen har rullat på som tåget. Det började som ett projekt för dom närmast sörjande men har fått ett jävla uppsving på sistone. Fått rätt mycket feedback, och mestadels positiva sådana, vilket bara det är helt otroligt. Jag skriver utifrån det jag gör, kan och tror mig veta eller kunna, vilket inte alls alltid stämmer överens med verkligheten. Tack vare Jocke som donerade mig en sytemkamera så kommer även bildkvalitén att få en uppsving. Min målsättning med bloggen är och förblir att försöka ge dom nya en bild av mitt metande. Jag är en hopplös bakåtsträvare som är totalt ointresserad av fina tackel och det senaste på prylmarknaden. Jag finner det hela otroligt krångligt och tror att många nybörjar blir avskräckta av allt. Man vågar knappt ut och meta för man tror att man gör fel och har krav på sig när hela nätet är full med bilder av monsterfiskar. Bara en sån sak att jag i maj för första gången någonsin fiskade med nappalarm. Och då är jag ändå närmare 40 år gammal. Jag har fortfarande ingen aning om vad Saku pratar om hälften av gångerna han snackar tackel och fabrikat, men jag fångar lika mycket fisk som han gör. Det handlar inte om prylarna utan vad du själv gör det till. Vad du har för målsättningar osv osv. Mete ska vara kul, skit i hur andra gör, gör hur du själv vill. Det är först då det blir roligt. Och skulle du vara intresserad av tackel och prylar så är det inte heller något problem, du kan fortfarande fiska och ha precis lika kul, eller läsa min blogg och undra hur det är ställt med den där jäveln egentligen? En stor del till att jag började blogga har du här nedan. jag påstår inte att jag gör det bättre själv, men jag försöker åtminstone göra någonting som någon annan borde göra bättre än vad jag gör….

Personligen så tycker jag att dagens fisketidningar är mestadels reklamblad du får betala för att läsa. Spänningen över att någonting nytt och spännande att läsa om är som bortblåst redan innan du öppnat tidningen. Ingen skriver fiskehistorier och varannan sida är fylld med reklam från betestillverkare. Och sedan det där jävla vertikalfisket man tydligen inte kan leva utan. Råkar det finnas en meteartikel så är det alltid i stil med ”så fiskar du efter sommarsutaren” eller ”prova färna, vi lär dig”. Det finns tusen bloggar som lär dig bättre än en tvåsidesartikel i fiskejournalen. Nej, mer historier och intressanta tillbakablickar eller vad fan som helst förutom vertikalfiske och jerkreklam. Nätet är dagsaktuellt, så gör det vi på nätet inte kan göra. Dvs skriv någonting som överraskar mig. Om dragsamlare, interjuver med intressanta fiskare (inte kändisar),värde på gamla fiskeprylar, bildarkiv, gamla artiklar revisited, historiska händelser, fiskeberättelser, tipsa om gamla fiskeböcker, utländska storfiskar, specialreportage om fiskarna i tjernobyl eller tipsa om intressanta videoklipp på youtube vad fan som helst som inte finns på nätet. Skärpning på riktigt, kvalitén på blaskorna har sjunkit dramatiskt på sistone, och jag är defenitivt inte ensam om att tycka detta. Känns att man bara stödprenumererar faktiskt. Ett stort plus dock för angagemanget för mijöfrågor som fiskejournalen är riktigt duktiga på. Känns surt att ens behöva påpeka detta faktiskt, men fiskejournalister går inte direkt i bräschen när det kommer till att göra en intressant tidning man kan läsa om och om igen, år efter år. Som med musiktidningar tex.. eller varför inte gamla fiskejournalen från 80-90 talet..

Nej, nu är jag bara bitter och fiskesugen. Dags att blanda en grogg och sjunka ner i tv-soffan.


En reaktion på ”En kort sammanfattning inför hösten. Om bloggen, och sedan lite klagomål på slutet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s