Att lyckas med att misslyckas.

DSC_0682Jag vet att folk hatar att misslyckas. Men då är det ofta förhållanden, tipset, bilaffärer eller jobbet dom menar. När det kommer till fisket så är det en naturlig del av sporten, att just misslyckas. Men man kan misslyckas på ett flertal olika sätt. Ett riktigt misslyckande är att köra på en sten med nya snurran, eller kroka sig själv i läppen med en bolt rig. Men tappar du storkarpen så är det väl knappast ett totalt misslyckande? Du har ju ändå lyckats kroka karpen, vilket är positivt. Men om du inte lär dig av dina motgångar så blir du heller aldrig en bättre fiskare. Vissa dagar gör du precis allt helt rätt, men fisken hugger ändå inte. Då kan du ligga sömnlös och grubbla bäst fan du vill, men det kommer inte att hjälpa dig ett smack, för i teorin så har du ju inte misslyckats. Du kanske fiskade ditt livs pass, men fisken matvägrade. Det gäller att misslyckas på rätt sätt, och förstå att du just misslyckats. Det är skillnaden. Igår misslyckades vi på så många plan att det är nästan genant att skriva om det, men ändå så var det ett av årets mest lärorika pass. Genom att inte fånga en endaste ruda blev jag helt plötsligt en mycket bättre rudafiskare.

I tre veckor har det varit högtryck, rena spanien faktiskt. Vi har inte kommit ut så mycket som vi önskat, för det gör man väl aldrig. Men igår så skulle vi fiska, det hade jag och Saku bestämt. Siktet var inställt på ruda, och nu så var vi förberedda för en gångs skull. Givetvis så hade det utlovats sommarens regnoväder till kvällen/natten, men det sket vi i. Frågan var bara hur rudorna skulle reagera på väderomslaget?DSC_0664Strategin var att endast köra med groundbait med mycket små mängder majs. Mycket mäsk och lite bete. Sedan så skulle vi meta med rödfärgat majs över mäsket. Hålla det mycket simpelt alltså. Inte trettio olika beten utan endast majs. Sjön är väldigt lättmäskad då fisket bedrivs över sten och grusbottnar utan växtlighet. Sedan tacklades det med varsit karpspö i hopp om eventuell bonuskarp. Dessa skulle metas med fejkmajs doppade i samma rödfärgade coconutslime. Och ifall karpen eller sarven skulle börja äta från ytan så medhavdes även lite bröd. Tog även med krill och finessespray om man mot förmodan skulle misslyckas med coconutten.

DSC_0677När vi kom fram till sjön så såg vi att en fin ruda var vid strandkanten och simmade lungt omkring och åt. Det verkar lovande sa jag till Saku. Jag plockade fram kameran och saku tog sitt spö och sänkte ett majskorn rätt framför nosen på rudan. Det dröjde inte länge innan rudan sög i sig majsen och Saku svarade med ett mothugg. Men efter endast ett par sekunder så släppte rudan. Typiskt. Nåja, finns det en så finns det flera.

DSC_0669Vi satte igång och ordnade med prylarna, bivvyn skulle upp för molnen om allt närmare och dom såg inte trevliga ut. Karpspöna åkte i och jag återfuktade mäsket. Sjön är väldigt tvärdjup och klar i vattnet vilket inte alltid är den bästa kombinationen om du ska fiska ruda precis vid fötterna. Jag mäskade upp varsin plats och bara det var en häftig upplevelse då man förstod snart vikten av rätt konsistens i mäsket. Kramade du bollen för hård så rullade den efter botten och försvann i djupet. Så lätt kramat eller bara skopa i mäsket utan att krama det till bollar var melodin. Sedan loda flötet till rätt djup och på med en krok nr 12 med ett majskorn och doppa i. Mycket elegant faktiskt, satt där nöjd och drack kaffe och bara väntade på första rudan. Sedan så öppnade himmelen sig..

DSC_0670Nåja, det är värt att bli blöt för en ruda gick snacket när vi satt inne i bivvyn och drack kaffe. Men ingenting hände, inte ett hugg, ingenting simmade mot linorna, inte ens kräftorna var i farten. Timmorna gick, det blev snabbt allt mörkare medans regnandet bara ökade. Till slut så fick Saku en liten brax på karpspöt. Precis det man önskade sig i spöregnet..

DSC_0680Det gick en timma, sedan en till. Inga rudor. Hoppet började sakta försvinna. Jag sprutade på lite krillspray på majset vilket ofta kan tolkas som första tecknet av desperation, men det hjälpte inte det heller. Men till slut så började Sakus flöte vandra och han krokade. Den här gången satt den och efter en kort drill så kunde han lyfta upp kvällens första kräfta. Inga större glädjescener utspelade sig inne i bivvyn utan mest ett konstaterande att Saku verkar ta hem titeln ”årets kräftkung 2015”. Strax efter fångade jag en liten sutare som vi inte hade någon som helst lust med att fota i mörkret och regnet. Efter sutaren så valde karpen att hugga på majsen, och även den tappades. Jag kollade krokspetsen både en och två gånger, men inget fel hittades. Sedan så blev det dött igen. Vi fiskade mindre och mindre aktivt, vilket iofs är svårt på en fläck som är 1×1 meter precis vid fötterna, men ändå. Ingen hade lust att kliva ut i regnet om man inte var absolut tvungen. Klockan var halv tolv på natten och jag skulle upp tidigt och jobba följande dag, då gav jag upp. jag reste på mig och bad om sakus ficklampa. -jag ska fan ändå kolla om det finns fisk på mäskplatsen innan jag vevar in. Jag lyste i vattnet och såg direkt två rudor precis vid flötet. Jag släckte lampan och sa till saku att nu är dom här. Spänningen steg, men ingenting hände. Jag kastade i lite mäsk och bytte majs, men ingenting. Jag var tvungen att åka hem så jag lyste ner i vattnet igen, skitsamma om dom flyr i panik eller inte. Visst, rudorna var kvar men dom skrämdes inte utan fortsatte att äta.. Hmm, skumt? Jag lyste på Sakus plats, rudor där med, men ingen som blev skrämd. Nu blev det bråttom, vi gick med varsim ficklampa och lyste och försökte pricka majskornen så nära rudorna som det gick. Det var trögt, men till slut så krokade saku en som givetvis släppte. Konstigt nog så skrämdes inte dom andra rudorna. Men majs verkade verkligen inte vara nattens melodi, men jag hade ju inget annat med mig förutom lite bröd. I ren desperation så gick jag in i skogen och hittade en snigel som jag krokade på. Den gick bättre, rudorna kom och sniffade på den, till slut så bestämde sig en ruda i 1500gramsklassen att sluka hela skiten. Mothugg, tre sekunders drill och sedan släppte fisken. Vad fan vad det ska vara svårt mumlade jag. Saku bommade en till med majs innan jag lyckades att tappa en sista ruda. Vi kunde inte förstå, (och kan det inte nu heller) varför vi tappade dessa fiskar? Och då körde vi ändå med två helt olika kroktyper jag och Saku.

DSC_0674Det blev ingen ruda den natten. Men vi lärde oss en massa. Först och främst att aldrig ta något för givet, Det hade säkert gått betydligt bättre med mask, men dom fanns inte då dom behövdes.

Regel nr 1: Ha alltid mer bete med dig än vad som du tror att behövs. Det behövs inte hinkvis, men ett urval av diverse beten är alltid bra att ha med sig.

Regel nr 2: syns det inte så finns det inte gäller kanske för könssjukdomar, men ta aldrig för givet att det INTE finns fisk på mäskplatsen. Det behöver inte bubbla och hugga för att fisken ska finnas där. Speciellt över stenbotten där det bubblar obefintligt

Regel nr 3: Ta heller inte för givet hur fisken beter sig och reagerar på olika saker. Att rudorna gav blanka fan i att man lyste dom i rakt ögonen med ficklampa överraskade iallafall oss. Men bara för den sakens skull, gå inte och lys ner i vattnet i tid och otid. Men testa gärna precis innan du ska packa ihop, du har i det läget ingenting att förlora.

Summan av kardemumman blir att man nu har en helt annan uppfattning av hur dessa jävla fiskar beter sig. Ena stunden slänger dom sig över betet och andra dagar så lyckas dom att suga bort skinnet på majsen utan att du märker det. Men det är ju det som gör det hela så spännande. Nästa natt vid sjön blir det daggmaskar och frilinefiske som reservplan. Det hade jag inte trott att jag skulle någonsin få uppleva vid rudafiske..

Tomba

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s