Det du inte visste att du inte behöver.

DSC_0560Ni som snusar känner igen känslan när man märker klockan nio att man har två prillor kvar och butiken har stängt. Ni står inför dillemmat att ta båda prillorna på kvällen och vara utan morgonprillan, eller klara kvällen med endast en prilla. Lite så känner jag när jag ska ut och meta. Ta med allt och du orkar inte bära grejorna eller packa lätt och vara utan grejor när dom verkligen behövs.

Jag har metat väldigt länge, men knappast löst gåtan, ”hur att göra” annu. Fast igårkväll gjorde jag ett seriöst försök att sålla bort dövikt i packningen. Ja, det låter helsjukt, men lär knappast vara ensam om detta. Speciellt om det ska promeneras en bit med grejorna.

Det finns två sätt att tackla problemet. Det ena är att köpa smarta väskor, ryggsäckar, spöbags osv. Att man bär med med ryggen och mindre med armarna. Men det är samma vikt, fastän det är lite enklare att bära med sig skiten. Andra alternativet är att skala ner. Ta med endast det absolut nödvändigaste. Det slog fel det med då jag började fylla dom nyfunna tomrummen i ryggsäcken med saker som inte hade någonting med fisket att göra. Som öl tex.. Jag märkte att man är så jävla dum att man kan helt enkelt inte låta bli att fylla ryggsäcken till bredden.

Igår gav jag detta en sista chans. Nu gällde det att visa lite styrka och bestämdhet. Jag tänkte länge och väl vad jag kan tänkas mig att klara utan innan jag kom på att jag inte behöver vara utan någonting alls. Det är vikten som är boven, inte antalet prylar. Min ryggsäck fullastad till bredden väger sina 20 kilo. men hur mycket kan jag skala bort i rena gram, och hur gör man det? Jag vet, låter fortfarande stört, men slutresultatet blev riktigt bra.

Först så kollade jag på saker jag absolut behöver ha med mig. Spön, rullar, bivvy, banksticks, håvskaft, och kläder går ner i spöbagen. Helt ok hittills, ingenting att göra där, check!

DSC_0555

Sedan har vi mat, dryck, håv, stol, mäsk och mäskbalja, bete, tackel, bete och detaljer som knivar, tänger, ficklampor, slangbellor, peang, sax etc etc. Någon dövikt här? Mer än ni någonsin anar!

Mat och dryck. Jag brukar ha med mig kaffethermos och 1,5 vatten med mig. Dricker oftast upp kaffet, så det är ok. Vattnet brukar jag nästan inte röra om det inte är sjukligt varmt. Max en halvliter för en enkvällspass. Så bort med hälften där. 750 gram intjänat.

Mäsket fuktar jag oftast hemma första gången. Det går väl åt ungefär en halvliter vatten. Fuktar man mäsket vid sjön så är det 500 gram intjänat där.

Två burkar majs är standard att ha med sig. Öppna majset hemma, häll bort vattnet och burken lämnar du hemma. Lägg majset i plastbytta och 300 gram är intjänat. Majsvatten är överskattat att ha som mäskfuktare, bara så ni vet.

Bottenmetssänken. Hur många behövs det? Jag hade 60 st i släptåg. Olika storlekar från 10 till 60 gram. Snittvikt 40 gram. Ta med endast tio stycken, det bör räcka. Intjänad vikt 2 kilo!

Samma sak med feeders. 150 gram intjänat där.

Tio flaskor dip väger 3 kilo. Tänkt på det någonsin?

DSC_0659 (2)Idag gjorde jag slag i saken och besökte en slöjdbutik. Köpte dessa burkar att ha med mig fullt tillräckligt av alla dips jag använder. Vikt fulla blir ca 50 gram styck. Vilket är mer än tillräckligt med dip och slime för en veckas resa. Intjänad vikt på tio stycken, 2500 gram!DSC_0688

DSC_0687DSC_0686Sjukt nöjd med dessa faktiskt.

Snabb räkning och jag har lyckats att skala bort 6200 gram på absolut ingenting egentligen. Sortera sedan bort överflödiga knivar, krokar, flöten, blyhagel, rodrests, extra nappalarmen och vad det nu kan vara så får du lätt ett kilo till. Det blir totalt 15 öl du kan ha med dig till nästa resa!

Dessa burkar jag köpte kostade 180 kr för 20 stycken, så absolut prisvärt. Tanken är att kunna ha mina fejkbeten i tiotalet och resten till dip. Sjukt bra att ha med sig hela kemikalieapoteket vid nästa resa!

Nu blir det mjölkdrinkar och film!

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s