Snabbkurs i sarvmete för nybörjaren.

DSC_0999Imorgon kväll ska det metas sarv, favoritfisken nummer ett! Tråkigt nog så är det den sämsta fisken att inrikta sig på om man bor i Esilstunaområdet. Här finns det inga stora sarvar, vad vi vet iaf. En kilosfisk är en drömfisk alla kategorier, och det ska vara fullt möjligt, men väldigt svårt. Sarvar över kilot är lätträknade i våra håvar. Däremot så har vi ett par ställen där vi får mycket sarvar över halvkilot, och där det finns några stora exemplar. Det är bara så att dom råkar finnas i sjöar där det finns tusentals sarvar. Det ställer till det en hel del. Vi får fiska med större beten än vad man egentligen vill för att sålla bort småsarven. Vi får även fiska efter dessa under nattetid då den mindre sarven är inte så aktiv. Däremot mörtarna som i eskilstunatrakten växer sig väldigt stora. En mört på 800 gram är helt klart vanligare än en lika stor sarv. Vilket iofs är glädjande. Men helst inte under sarvmetet.

Varför då fiska efter dessa fiskar i sjöar där det finns miljoner småsarvar undrar specimenkungen? Helt enkelt för att vi inte har något val. Det ska ske där eller inte alls. Däremot så blir utmaningen desto större, och det om något är väl specimenfiske.

Jag tänkte att vi säkert inte är ensamma om detta med småsarvsproblematik och att det är svårt att hitta vettig information på nätet om basic sarvfiske. Så återigen så kan specimenkungen sluta läsa här då detta inlägg är riktad till dig som kanske inte är så inne på sarvfiske, men vill gärna få några tips utifrån våra observationer och en synvinkel som kanske inte är kliniskt bevisad.

DSC_0982VAR?

Googla upp ”sarv” eller ”sarvmete” och det enda du får upp är en wikipediasida där det egentligen inte står någonting, eller så får du upp 300 bilder på megasarvar långt över kilot. Inte det du söker efter, eller hur? Vi börjag med ”vart?” Vart du ska fiska efter sarv är enkelt. Skit i vad som står på nätet, att dom ”ofta hittas” i strömmande vatten där den ”gärna” äter från ytan under kvällar och tidiga morgonar. Glöm också ”vissa sjöar” där den större sarven gör si och så. Att fiska sarv är som att gå på ica. Ska du ha kött så går du till köttavdelningen. Ska du fiska efter sarv så går du till sjön eller ån som innehåller sarv. Dom flesta nybörjare avnjuter inte lyxen av att välja och vraka bland olika specimenvatten. Man tager vad man haver och utgår ifrån det. Det är regel nummer ett. Om en halvkilos fisk är stor för ditt vatten, så är det den du ska inrikta dig på, det är regel nummer två. Du kan inte få något som inte finns, hur gärna du än vill. Regel nummer tre är att ha kul. Sarven är en riktigt rolig fisk att fiska efter. Genom att fiska efter sarv så kommer du att bli en bättre fiskare.

DSC_1003Sarven lider av kraftigt underbett, men tanken att det skulle bero på att den endast äter ”uppåt” och från ytan kan du skrota redan här. Den äter från ytan, ja, men jag skulle påstå att den 90% av fallen äter från andra ställen än just ytan. Hur vanligt är det med sarvvak under vår, vinter och höst. Och varför hugger den så glatt på bottenmete isåfall? Så inrikta dig på att söka efter sarven, dvs vart den finns, och sedan fiska aktivt från botten och ända upp till ytan. Sjöar är enklare att fiska än åar, så har du möjligheten så börja med sjön. I sjöarna så hittar du sarven i varma grunda vikar, gärna med näckrosor, vass och annan vegetation. Den trivs oftast på ställen där du själv trivs i. Vindskyddade och bekväma ställen. Ta med ett toppknutet spö och några maskar, sedan går du runt och kollar vart du ser sarvarna under varma dagar. Provfiska lite, kasta eventuellt i lite brödbitar och se vart det kan finnas aktivitet. Efter att du hittat rätt vik så kan du börja där. Det är viktigt att hitta ett ställe att börja på, testa lite mäsk och beten. Sedan så kan du söka dig vidare efter den lite större fisken. Men chansen är stor att den större sarven finns där den mindre finns. Dom kanske bara inte simmar i samma stim, vilket verkar vara regeln.

I åarna är det lite mer meckigt, men gärna lite mindre strömmande platser med vegetation. Bakvatten och liknande ställen. Dom hittas ofta kring turbiner och forsar, fast då vid sidan av dessa i lugnvattnet. Förmodligen pga allt mat som kommer med strömmen. Fiska där det är grunt och bekvämt att fiska, sarven står inte mitt i forsen, men gärna vid sidan av skapligt hårda strömmar. Där packas den dessutom ofta ihop i stim och hittar du en så finns det säkert fler. Samma sak här, kasta i lite bröd med strömmen och följ efter med ett tex ett flöte och se och observera.

DSC_1001HUR?

Om och när du hittat sarven så är det dags. Det enklaste är att börja fiska från botten och observera på ytan istället för tvärtom. Loda djupet och fiska efter botten med ett överblyat flöte. Ska inte gå in i tackel då det är skittråkigt och ointressant. Majs är bra, då ska kornet ligga på botten och toppen av flötet precis i ytan. Hur du gör det får du välja själv. Se bara till att du har mindre blyhagel vid flötet än vad som behövs för flötet att stå upp i vattnet. Lyfter sarven på blyhageln i botten så ska flötet komma upp och/eller till slut lägga sig i ytan vid ett kraftigare hugg/napp. Sedan så kan du även ha ett bottenmete vid sidan av mäskplatsen, vilket är att rekommendera. Den lite större sarven fångas oftare än man tror några meter från mäsplatsen. Om den skyggar för den mindre sarven eller helt enkelt inte hinner med vet jag inte? Men vi har fått många fina fiskar på det sättet. Ett mycket hårt packat method feeder med hair rig funkar.

Varför jag fiskar tvärtom har sina förklaringar. Har du brödbitar i ytan och ett gäng stora sarvar under är ingen given ekvation. Ibland skyggar dom som fan och kommer inte upp till ytan, och då är det svårt att veta om dom finns där eller ej. Men blandar du in flytande föremål som brödbitar, pop-up grejor, popcorn, flingor eller vad som helst så får du motsatt effekt. En hårt kramad mäskboll som inte spricker varken i ytan eller direkt i botten har sina fördelar. Först och främst så ger den sarven lite tid att komma tillbaks efter plumsen i ytan. Vilket den nästan alltid gör. Sedan när bollarna börjar lösas upp så ska dom flytande sakerna komma upp till ytan och locka dit sarven för att stanna. Gör dom inte det så betyder det att dom är uppätna på väg dit. En brödbit som sjunker efter en stund kanske blir uppäten, men det kan du aldrig veta. Mängden floaters i mäsket är högst personligt. För mycket och du får massor i ytan, men det kan ha sina fördelar det med om sarven följer efter. För lite och det är svårt att dra slutsatser om hur många sarver du har på mäskplatsen.

Beten vi använder är oftast majs till mäsk, för att sedan meta över majsen med olika beten. Rödfärgade majskorn funkar skitbra hos oss, gärna smaksatta med något sött som tex kokosnöt eller jordgubb. Men småsarven tar gärna dessa beten. Fejkbeten till bottenmetet är nästan ett måste då det är spöt du vill ha den stora på. Räkna med ett eller högst ett par hugg på den per kväll om det går bra, men då ska det vara en större fisk. Så gärna stora fejkmajs eller dylikt så du slipper tänka ifall betet är kvar eller inte. Räka är ett annat fint bete, och givetvis mindre boilies och pellets. Även mask och maggot funkar givetvis, men det är vid yttersta krissituationer dessa ska plockas fram.

Mäskblandning som funkar bäst är tex rudakund till bottenmäsk då den innehåller flytande partiklar, och löjkung blandat med något annat till ytan. Sarven är aktiv som fan, så attackera den från två håll. Finns ingenting bättre än ett mäsk som ligger i botten och spricker långsamt och sedan ett tunt mäsk som sakta faller nedåt och luktar gott. Vi brukar loosefeeda mycket, dvs skjuta in lite majs och andra beten titt som tätt om fisket är bra. Vid eventuell svacka, eller precis innan nattfisket kan man kasta i mer bollar mäsk för att hålla platsen vid liv. Men inga stora bollar när den större sarven kommit till platsen, då skräms dom.

Ser du aktivitet vid ytan eller att dom flytande bitarna i mäsket inte kommer upp så kan du försöka fiska uppåt i vattnet. Se bara till att ha bra ”swing” i betet. Kasta över mäskplatsen och veva sedan in flötet över den. Av två anledningar. Dels för att inte skrämma sarven och dels för att få ett fallande bete vilket ofta är bra. Både mindre och större sarvar verkar uppskatta aktivt fiske. Att man drar lite i flötet då och då eller vevar in bottenmetet en kort bit. men detta kan givetvis variera från vatten till vatten.

Till sist lite om utrustning. Sarven är inte fiskarnas einstein och är ofta mer intresserad av saker än vad som är bra för hälsan. Så det är inte hyperviktigt med extremt fina tackel. men jag föredrar iaf nylonlina i 0,15 klassen och en krok i storlek 12 till majs. Flötet kan vara lite grövre då den inte verkar vara så värst tackelskygg. En vanlig wagglerflöte funkar finfint. Nöjet i sarvfisket är fajterna med klen utrustning, annars så är det väl ingen större vits att meta efter dem? Med dessa tips så lär du även komma i kontakt med större mört och sutare som trivs på liknande ställen som sarven. Precis som braxarna har polat ihop sig med karparna. men sutare under sarvfiske är ett mycket mer uppskattat inslag än braxarna vid karpfisket. Sarvmete är på många sätt motsatsen till karpfisket. det händer mycket och ofta, du fiskar aktivt och är inne i fisket.

DSC_0826Jag hoppas att jag lyckas ta bättre kort än såhär på söndag och återkomma med ett inlägg om lyckat fiske. Det här är en liten fingervisning om hur det kan se ut. Har du inte metat så mycket och provar några av dessa tips så bör du lyckas. Men var lite ”openminded”, vad som funkar för oss kanske inte funkar för dig. Hoppas att det här kan hjälpa någon någonstans.

Tomba


3 reaktioner på ”Snabbkurs i sarvmete för nybörjaren.

 1. Tjena!
  Kolbäcksån. … På en brygga inne i Kolbäck….
  Där har jag fått upp en Sarv på ett kilo blankt…
  En sen kväll på sommaren, på fötesmete med räka…
  (Hade inge roligare bete)
  Riktigt rolig överraskning när det högg…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s