Inför framtiden..Och lite om prylar.

DSC_0836Äntligen fredag, äntligen mindre förkyld och äntligen så ska operation stormört fortsätta med dag 2 imorgon! Som alltid när man inte kunnat fiska så har vädret varit som gjort för fiske, men det e skitsamma, då ökar bara suget efter lite spögung. Så det kommer inte att bli några större fiskehistorier denna gång, men desto mer om hur det kommer att bli i framtiden med allting, och sedan om andan faller på, lite klagomål i slutet som lök på laxen.

Nu tänkte jag tala om för er att det är höst (kom ihåg var ni läste det först) och med hösten så förändras allt till det bättre. Man slipper ligga på altanen, svettig och jävlig och kippa efter andan med en ölburk i handen som inte håller sig kall. Nej, snart är ölen kalla dygnet runt och fiskarna på hugget. Som vanligt så besökte vi metets högkvarter metebolaget och handlade på oss lite prylar inför höstfisket. Efter ett par års testfiske med diverse grejor så börjar jag veta vilka prylar som funkar för mig. Eller funkar för fiskarna i mina vatten kanske jag ska skriva. För det är en jävla skillnad ska ni veta hur beten fungerar i olika vatten och omständigheter. Det finns ingen universalspray i stil med wd40 som alltid levererar, utan det måste labbas fram och tillbaks tills du befinner dig på ruta 1 igen.

DSC_0817En suddig bild är också en bild, precis som en inställd spelning är också en spelning. Det blev en hel del som ni ser, och utan att bli alldeles anal i detaljer så ska jag bara snabbt gå igenom vad som funkar och funkar jävligt bra dessutom. För mig då…

DSC_0819MÄSK. Har tidigare kört mycket med swedbaits ”kungprodukter” som ruda, sutar och löjkung, men nu har jag fastnat riktigt mycket för dynamite baits mäsk. Speciellt competition king som har varit helt outstanding. Den ska vara söt och gjord för mört, brax och liknande arter, men den har levererat allt från ruda, sarv, karp och allt du nu kan tänkas meta. Binder precis lagom för att mäskbollar preppade med mycket majs ska hålla ända ner i botten även i strömmande vatten utan att för dess skull vara som betong. Den innehåller inga jättemängder partiklar, utan lämpar sig bra för att göra egna blandningar. har även färgat och boostat den med framgång. Bra nybörjarmäsk antar jag då även jag fattar hur det ska användas..

Sedan några nya sprayer. Dofterna har jag kört som dipp, men sprayen har sina fördelar. Passade på att jämföra två sprayer senast när jag metade mört. Föväntade mig att båda skulle leverera ungefär likadant då det fanns mycket mört på platsen och det högg friskt. Men icke sa nicke.

DSC_0831Scoopex och betaine. Inte för att jag vet vad fan det ens är för något, men det låter bra. Båda luktar som billiga kvinnoparfymer som ofta fastnar kvar i kontorshissar. Hursomhelst, jag körde med dessa två ett helt pass på runt 6 timmar, på ett flertal olika ställen dessutom. Hade mäskat med competition king utan några boosters, bara lite micropellets och en burk med majs. Sedan körde jag var tredje kast med oboostad majs, var tredje med scoopex och var tredje med betaine. Oboostad majs funkade som förväntat medans scoopex var som en magnet för småmörten. Det högg tamigfan direkt. Betaine hade direkt motsatt effekt på småmörten. Inga pill, ingenting, men den lite större mörten från 300gram och uppåt högg på den. Det var jävligt överraskande för att uttrycka sig milt. Hade aldrig förväntat mig såna skillnader. Så det ska labbas med fler sprayer nästa gång. Problemet är bara hur man ska tolka det hela? Ska jag lämna scoopex hemma och köra med betaine, eller var fisken som högg på betaine desperata och togs det som det bjöds på? Det här är problemet med såna här boosters och allt jävla meck, man får klara skillnader, men inte fan blir man klokare bara för det. Jag tror att jag kör betaine dock, för småmörten var rätt skön att slippa. Hoppas bara att den inte skrämmer iväg den på kilot. Däremot så kommer jag att prova denna på fejkbeten under karp och sutarmete då man gärna slipper småfisk.

DSC_0832Jag känner ofta att det blir lite överkurs när man läser produktsblad och vissa bloggar om olika beten och mäsk. Det verkar alltid finnas en anledning till varför man ska använda ditten och datten vid olika tillfällen, och det utan undantag dessutom. Det funkar aldrig så i verkligheten, kanske i din sjö, ja, men inte i mina eller någon annans. Lukt och färg fungerar väldigt annorlunda i olika vatten. Jag brukar vara väldigt öppen för att testa precis allt vid alla tillfällen, hur fel det än verkar, först då kan du säga att det fungerade eller inte. Det som styr mitt fiske är:

1: Hur enkelt det är att använda. Ju enklare, desto bättre

2: Hur praktiskt det är. Det ska ta lite plats och inte ta tre timmar att göra i ordning

3: Hur det fungerar. Funkar det, kör, funkar det inte, byt.

4: Bara för att vara motsägelsefull, haka inte fast i ett märke. Bara för att dynamite baits mäsk har funkat bäst för mig personligen så köper jag även swedbaits. Men dom färdiga mixen är just färdiga. Du kan lägga till saker, men inte ta bort. Och att det nästa år ska testas mycket mer mäsk, det finns säkert något som funkar ännu bättre är competition king, men jag kör på det i höst och tar nya tag nästa vår.

Tanken är verkligen inte att detta ska vara något reklamblad, utan jag skriver bara det jag själv tycker och tänker. Jag ser ju med egna ögon vad som fungerar för mig och det tänker jag föra vidare. Sedan så får alla dra sina egna slutsatser efter eventuella provfisken. Tanken med semispecimen hör man ju säkert på namnet. Den är inte inriktad till specimenkungen utan för vanliga dödliga som dom flesta av oss faktiskt är. Det som kan vara bra med bloggen är att jag kanske ser på saker och ting lite annorlunda och fiskar efter fiskar som är lite mer i samma storlek som dom flesta får. Mina fisken sker till 99% i vatten där fisketrycket är lika med noll. Det är en avgörande faktor för hur saker som boosters och mäsk fungerar. Fiskar i hårt fiskade vatten har sett mäsk dagligen och reagerar därefter, mina fiskar har inte gjort det och då funkar det annorlunda. Viktigt att komma ihåg!

DSC_0818Då går vi vidare. Saker som fungerar är temat. Starlights, eller starlite som det står på förpackningen. Jag köpte 500st från lidl för hundra år sen. Olika färger, röda, blåa och gula. Billigt, javisst, men skitdåliga. Funkar för extremt närfiske. Köp hellre starlite, syns från månen och är ingen jättekostnad. Dumt att snåla på det viktigaste av allt, om man ser att det hugger eller inte. Lykta till bivvyn, det var på tiden, slutmeckat med pannlampor. Controllerfloat till karpfiske, ett måste om man vill få karpfiske till mer spännande än vad det kanske är med bottenmete. Kolla in 24hour rod race med matt hayes på youtube. Avsnitt 1, ser inte precis jättetråkigt ut.

Sjunkande fejkbeten för karp och sutare. Kört väldigt mycket med fejkbeten i år och är otroligt överraskad över hur effektiva dessa plastbitar är. Sedan en sax, vilket som kan tyckas inte är något speciellt, men efter att jag lånat Sakus sax hela säsongen så har han bevisat att den behövs från allt till klippa linor till att lippa ner boilies och andra beten på ett snyggt sätt.

Bugs till nappalarmen och två nya larm som inte är med här. Wychwoods larm för runt 250kr styck, funkat svinbra och det finns ingen som helst anledning för mig att köpa larm för 5000kr.

Jag har varit lite vilse i krokträsket ett tag, men efter två säsonger med nästan uteslutande fiske med Drennans wide gape specialist så bestämde jag mig att detta får vara kroken jag ska använda. Har förrut kört kamasan, men denna krok är som en blandning av kamasans wide gape och den klassiska b980 eller vad den heter. Har inte funnits ett enda tillfälle då jag varit missnöjd med denna krok. Dock kommer kamasans wide gape användas till forellmete, färna fiske med flytande bröd samt mete med levande löja, där har den något lättare och finare kroken en fördel. Finns säkert bättre krokar än drennans wide gape, men inte för det priset.

Sedan blev det en tröja och andra småprylar som jag inte behöver tråka ut er med genom att diskutera in i detalj. Detta med fiskekläder är dock lite intressant. Eftersom jag inte är nudist mer än hemmavid så är detta med bra fiskekläder viktigt. Men handen på hjärtat, är en klassisk hummeltröja från 80 talet mindre varm än en modern fisketröja. Nej, klart den inte är. Men det är ändå lite av ett statement att ha fiskarkläder på sig. Jag sponsrar gärna fiskebranchen med mina stålar då jag iaf måste köpa kläder till fisket. Det rekommenderar jag andra att göra med, för då tas det fram mer kläder för säkert ett bättre pris. jag personligen undviker gärna att ha helkroppstryck med mörtmotiv eller något annat idiotiskt så man slipper se ut som en reklamskylt när man fiskar, men vill ändå ha den där loggan på bröstet eller axeln som skiljer mig från en vanlig människa. Jag tycker att det känns bra, vet inte varför, men det gör det. Fisketryck eller hårdrockstryck, det är den stilen jag kör. Gillar jag ett band så sponsrar jag gärna genom att köpa en snygg tröja, och samma med fisket. Men betoningen ligger just på snygg. ”Reklam” för något man brinner för, ja, reklampelare, nej tack! Det är en viss skillnad. Jag kände på ett par skor när jag ändå var fysiskt på plats, minns givetvis inte vad dom hette, men dom kändes grymt sköna för ett pris kring 700-800 om jag inte missminner mig. Såna ska inhandlas så slipper man vada i lera i sina bästa gåbortskor vid varmare årstider. Kollade även på hur mycket det kostar att trycka egna tröjor, och blev överraskad av hur billigt det faktiskt är. Det tänkte jag göra i framtiden, men måste först fixa en logga att trycka. Tips medtages! Gärna något mer i lite hårdrockstuk och mindre med mörtmotiv. Tanken är att fixa det inom snar framtid och lotta ut en tröja då och då för er som läser skiten, vilket kunde vara kul.

DSC_0822Fiskade ut skarven som gjorde mig sällskap under passet. Han fick en löja medans jag drog mörtar på löpande band. Jag kollade på den när han jagade och insåg att det är en jävligt cool fågel som jag egentligen inte vet någonting om. Som sig bör i fiskebranchen så har vi ett väldigt agg mot denna fågel som fiskar för att överleva, och stör oss som fiskar för att ha kul. Att samexistera kommer inte i fråga. Men vad vet du om skarven? Den förstör öar och tar alla fiskar? Naturen har bara satt dit en fågel för att förstöra för oss? Det är aldrig så enkelt, det förstår ju vem som helst. Jag tycker nog att dom får finnas, tar fisken slut så drar dom vidare och dom få som blir kvar växer sig stora och sedan kan jag meta upp dom.. Läs detta:

http://fof.se/tidning/2011/5/den-nyttiga-skarven

Det är fan skamligt ibland att man inte tar reda om någonsting alls innan man drar sina slutsatser. Nu pratar jag om mig själv, ingen annan. Om artikeln härovan har ens en uns av sanning i sig så måste jag personligen erkänna att jag haft helt fel bild kring fågeln. Tål att tänkas på.

DSC_0834Nej, nu blev det sådär långt inlägg om egentligen absolut ingenting. Kanske vore det bättre att jag ringde en jourhavande medmänniska istället för att tråka ut er såhär en fredageftermiddag. Undrar vad en jourhavande medmänniska skulle säga om man ringde dit och var deppig över att rudan inte huggen på fejkmajs och man är redo att ge upp? Nja, det finns kanske folk med riktiga problem som behöver honom mer.. Min jourhavande skogshuggare hade sågat mig ett litet bord där jag kunde ställa mina prylar. Schysst, man slapp störas av att ha ett träd hängande över fiskeplatsen!

Ang bloggen. Den växer så det knakar och jag är tacksam över alla som delar mina inlägg och pushar en framåt. Kom gärna med förslag om vad fan jag ska skriva om, sålänge det är någonting jag kan någonting om dvs. Lite länkar är lagda, men skicka fler om ni tycker att någonting saknas? Mitt minne på wordpress börjar ta slut, och då finns det tre alternativ. Antingen radera gamla inlägg, sluta blogga eller att köpa sig en domän. Just nu så lutar det mot att köpa sig en domän, vilket inte är svindyrt som tur är. jag vet inte vad som är en bra nuffra för en blogg kring (inte ens så kvalitativt) mete, men med tempot som det är nu så kommer jag landa på ca 30.000 lästa inlägg per år, vilket jag aldrig kunde tänka mig i mina vildaste fantasier. och det verkar öka för varje dag som går, så ett jättetack för alla som delat, läst, berömt, klagat och tycker att man skriver intressant.

Imorgon ska jag fortsätta med cityfisket efter mört. Klockan 07.00 är jag på plats med flötet denna gång, och förhoppningsvis så kan jag blogga imorgonkväll om någonting intressant!

Tomba


4 reaktioner på ”Inför framtiden..Och lite om prylar.

    1. Jag kör vanlig waggler 5bb, tunnare lina i dim 0,15-0,22 och wychwood classic avon spö 1.25 punds och 11 fot. Kastar enkelt en 30 meter och har lätt för att styra flötet i strömmande vatten. Kolla in tex metebolagets nätsida, dom har allt du någonsin behöver. Att kasta långt beror på tyngden på flötet, hur tunn lina du använder och motstånd i spöringar. Samt hur du blyar flötet givetvis. Ju mer vikt precis vid flötet, desto längre kast är en bra regel, men det kan skada presentationen av betet

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s