Cityfiske efter mört, dag 3.

DSC_0843När jag vaknade klockan 05.00 imorse så var jag knappast sugen på mörtfiske. Huvudet var tungt efter några öl som bet hårdare än väntat efter en veckas sjukdom. Jag tröck på snoozeknappen och vaknade sedan först vid 7.30 tiden. Hur det gick till vet jag inte, men jag anlände inte till ån förrän vid niotiden..

Planen var klar, flötmeta av strömmen lite fort, och om ingenting speciellt händer så skulle jag börja bottenmeta på platsen som känts hetast dom första två passen. Ån gick fortfarande brun och flötmetet gav inte mer än några mindre strömörtar här och där, så jag var nästan lite nöjd att få sitta av resten av dagen. Bakfyllan blev allt mer påtaglig och jag kände att jag inte riktigt var med i matchen. Jag öppnade en burk majs och slängde ut ungefär hälften, det skulle få duga som mäsk till att börja med. Boostern som användes under dagen skulle få bli betainespray som småmörten ratade senast. Det började hugga relativt omgåande och mört efter mört fick syna land, men inga fiskar i den önskade viktklassen över halvkilot ville vara med på noterna den första timmen. Sedan började gäddshowen. När en invevad mört helt plötsligt blev väldigt tung så visste jag vad som hade tagit mörten. Jag la press på gäddan som sedan spottade ut mörten och vevade in en svårt skadad fisk. Men denna gång var jag förberedd!

DSC_0851

DSC_0858Jag hade bytt bort mörtflötet och riggat upp för gäddan på andra spöt. Av med mörten från pickerspöt och snabbt byte till gäddtackeln, fram med kameran, för nu skulle det bli actionbilder! Att gäddan stod vid fötterna och väntade rådde det inga tvivel kring. När jag sedan sänkte ner mörten så försvann den ner i en virvel. Snabbt mothugg och fast fisk.

DSC_0844

DSC_0845DSC_0846DSC_0848Att gäddan inte var densamme som första resan stod väldigt klart då den på sin höjd vägde en fjärdedel av dess vikt. Men jag var nöjd över att jag fick några hyfsade bilder och kunde gå lite uppströms med gäddan så att den inte skulle störa mig för åtminstone en stund.

Efter att det hela lagt sig lite och mörtarna började hugga lite smått igen så fick jag besök av en metare som fått tipset att läsa min blogg från den lokala fiskebutiken. Han kände igen platsen och kom förbi att hälsa på, vilket var väldigt uppskattat. Vi pratades vid en halvtimme eller så och bytte lite tips innan han var tvungen att dra vidare. En stund senare fick jag besök av två gäddfiskande grabbar i 10-12 årsåldern. Dom satte sig vid mig och var väldigt intresserade av vad jag höll på med. Jag frågade ifall dom ville testa att meta upp några mörtar, vilket dom var och passade på att ha en liten snabbkurs i metets basics.

DSC_0859Dom hade även med sig en filmkamera och skulle lägga upp lite snuttar på deras bloggar. Tänk om man själv hade haft såna möjligheter när man var i deras ålder.. Jävligt kul var det iaf. Dom frågade om jag fått sutare, men det hade jag ju givetvis inte fått. Sa att platsen nog inte är så het efter sutare, utan man fick välja ett lite lugnare ställe att fiska sutare på. Grabbarna stannade runt en timme innan dom cyklade vidare till nästa fiskeplats med sina jerkgrejor. Han bara kasta ut innan jag fick ett snyggt hugg och jag krokade fisken. att det var en bättre fisk kändes direkt, men att det inte var en mört förstod jag efter första rusningen. Efter lite bök och stök så gled en sutare på 2200 gram över håvbygeln. Typiskt att grabbarna missade detta med 30 sekunder, dom hade säkert blivit metfrälsta för livet om dom bevittnat och fått drilla lite sutare. 😦

DSC_0863Jag kastade i det som var kvar i gamla burken och öppnade en ny majsburk. Visst att det är schysst med sutare och gädda, men chanserna för att få en skaplig mört kändes väldigt små efter all kalabalik som rådit på platsen. Det tog närmare en timme innan jag lyckades kroka en mycket stor mört som givetvis släppte efter en stunds drillning, sedan så var det dags för nästa gäster då saku kom förbi med sina grabbar. Det högg fortfarande bra och jag fångade mörtar på löpande band. Passade på att bomma en bättre fisk inför saku innan gäddshowen startade igen. Nu var nästa gädda på plats och mörtarna slutade att hugga. Dom stackarna som krokades högg gäddan glatt på. Denna gång så var gäddan lite slugare och ville inte hugga på mitt döda bete som jag bjöd på. Men efter att vevat in den i samma fart som jag vevade in mörtarna som högg på metet så kom han ur sin håla och slukade mörten.

DSC_0869En lite bättre gädda än den första, men fortfarande inte monstret som jag var ute efter.. Landning och en promenad uppströms med gäddan, sedan var det dags att återigen försöka bygga upp förtroendet för mörtarna. Det var segt nu. Motgångarna fortsatte då braxarna kom in på platsen. jag fick ett par och bommade ett par stycken. Det tog återigen en bra stund innan mörtarna kom in, sedan var det dags för gäddshow igen..

DSC_0882Efter att den tredje gäddan landats planenligt så kändes det lönlöst att fortsätta. Det var nära att jag fick en mört idag som säkerligen hade varit i vikterna kring det jag var ute efter och andra missade bättre fiskar som förmodligen var även dom mörtar kunde ha gjort dagen till en av dom bästa för hela året, men det blev bara pannkaka av alltihop. Vi snackade ihop oss med saku att försöka imorgon med samlad trupp, men då får det bli kvällsfiske på platsen. Det finns potential, och det känns bra att kunna hitta ett ställe genom att bara vara aktiv och söka av sträckor med endast en burk majs och ett spö. Målsättningen är solklar, en stor mört, ingenting annat! Men dom stora hugger oftast bäst i regn och rusk, så det finns gott om tid kvar att fiska. Sedan så börjar det sakta men säkert bildas en bild av var fiskarna gärna verkar stå på sträckan. Ett par-tre ställen ger mer större fisk än andra och där i trakterna ska det läggas in punktmarkeringar. Jag tänkte med cityfiskebloggarna att berätta lite hur man kan gå tillväga för att hitta nya platser och hur jag brukar fiska av dessa. Man kan med väldigt lite tid och små medel få relativt schyssta resultat på platser som man aldrig fiskat på, och är man ett gäng så kan man söka av väldigt stora ytor på kort tid. Ge bara platserna två-tre pass innan du avfärdar dom, det händer inte alltid på första kastet.. Jag återkommer efter morgondagens pass.


6 reaktioner på ”Cityfiske efter mört, dag 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s