Cityfiske efter mört dag 4.

DSC_0998Jag märker att jag kommit lite ur fas med mitt ”projekt stormörten”. Så jag gjorde ett halvhjärtat försök idag, mest för att checka läget. Det var över två veckor sedan sist, och det borde ha blivit bättre förutsättningar tycker jag. Men i sängen fångar man inga mörtar..

Jag packar grejorna och bestämmer mig i sista stund att skita i feederfisket, vilket med facit i hand givetvis var ett fatalt misstag. Att knalla till skåpet och mixa iordning några hekto mäsk kändes för jobbigt. När jag står vid ån så märker jag till min stora glädje att vattnet blivit betydligt klarare medans strömmen är ungefär densamma. Hård ström borde trycka fisken mot kanterna och bakom stenarna jag har framför mig, det är det positiva. Det negativa är att det blir lite bökigare att meta. Jag väljer att tackla på en rätt lång tafs, en krok i storlek 12 och ett 15 grams bottenmetssänke. Boostar i vanlig ordning majsen med betaine som funkat så bra. Jag kastar ut under trädet och sätter mig och väntar. Efter någon minut bugar sig toppen rejält och jag krokar en mört som känns tung. Någon sekund senare släpper den.. Kastar ut några majskorn och efter med sänket. Proceduren upprepas. tungt sug, krokad mört som släpper. Vad fan nu då? Efter att tappat fyra-fem stadiga mörtar får jag nog och tänder en cigg.. Jag funderar länge och väl vad som det är fel på. Kroken är vass och ingenting annat verkar vara fel. Jag kommer fram till att kroken är för liten, att den fäster i det tunna skinnet mörten har i munnen och sedan släpper taget när jag lägger lite press. Det är först på senare år jag gått ner till krok storlek 12 i mörtfisket, på glada nittiotalet fiskade vi med åttor och till och med sexor ibland, och jag minns inte att vi skulle ha haft några större problem att kroka mörtarna. Jag knuter på en tia och tacklar på två majskorn.. Nu jävlar!

DSC_1000Mitt sätt har alltid varit att fiska med minst två majskorn. Egentligen av två orsaker, dels att få bra ”flyt” i vattnet då mörten ofta hugger ett bete i rörelse, tex ett sjunkande bete, och dels för att mörten hugger våldsamt. Lossnar det första så har jag ett korn till på kroken mörten kan terrorisera. Att kroken skulle vara för liten eller stor har jag aldrig förr haft några större problem med, och krokningarna har för det mesta suttit där dom ska. Har fisken bara majsen i munnen så ska kroken ryckas loss och sätta sig i läppen när man gör mothugg, det är åtminstone teorin..

Jag slänger ut under trädet igen. Inga småmörtar verkar vara på g idag då samtliga hugg är stabila. Efter en stund krokar jag nästa mört, och nu sitter den hela vägen hem. En helt ok bit på fyra hekto. Detta fortsätter nu med jämna mellanrum och det börjar lukta stormört. Om man med jämna mellanrum fångar mörtar på fyra hekto så borde det inte vara en omöjlighet att pricka en större..

DSC_0999Jag kommer på att jag faktiskt driver blogg och bilder saknas. Försöker att fota en mört i femhektosklassen, men den vägrar att ligga still. Vis av erfarenhet så har jag linan runt fingrarna och kroken fortfarande i munnen, så jag inte behöver tappa firren.. Hopplöst med ensamfotografering, speciellt när man inte håvar fisken..

Efter ett givande fiske så avtar den lite större mörten att hugga. Får bara pill och några mindre mörtar. Misstänker att en gädda återigen parkerat sig mitt i mörtstimmet. Efter en stund så besannas mina misstankar och det är dags att ta fram gäddtafsen. Att man aldrig kan få vara ifred..

DSC_0892När gäddan är återutsatt längre upp så får jag besök av ett gäng pensionärer. Dom frågar om jag fiskar efter fiskar med silversidor. -Jodå, det gör jag. -Har du fått några? -har inte räknat, några tiotal? -Vart har du öringarna då? -nej, mört, jag fiskar efter mört, dom har också silversidor.. Gubben skrattar och berättar att jag borde lägga ut långrev, då har man gäddgaranti. Ja nästan iallafall. Han hade en gång lagt nät i skärgården på julafton och fått 92 hornsimpor med den. -Ett helvete att reda ut på kobben ska du veta, julafton och allt..

Dom glada pensionärerna lämnar mig ensam efter några minuter. Mörtarna lyser med sin frånvaro. Då böjer sig toppen och jag krokar. Jag känner igen dessa knyckar, det är då inte mört utan brax. Blir lite överraskad av braxens storlek när jag pumpar in den. Två mammor med barnvagnar stannar till och kollar in showen.. -är det en öring du har på kroken? Nej, det är en brax. Då slutar dom vara intresserade och knallar iväg.. Lika bra det tänker jag när jag håvar fisken. Då eskilstunaån är ett klassiskt skitställe när det kommer till brax så väger jag fisken. Förra rekordet slås med några hekto, men ändå så kan man inte vara nöjd. En brax på styva 2375 gram är ingenting att skriva hem om direkt. Men fisken är vacker. Jag undrar hur gammal den är? Säert hundra år med farten som dom växer med i eskilstunaån..

DSC_1005Jag klipper några kort nu när den ändå ligger där i håven. Undrar för mig själv varför en så stor fisk som brax måste vara så seg att drilla. Det händer liksom ingenting. Någon sa att det är som att veva in en icakasse, och jag kan bara instämma..

DSC_1006 (2)Efter att braxen simmat iväg så fiskar jag en stund till utan att det händer så värst mycket. Tänker för mig själv att jag förmodligen hade min chans dom första kasten, men bommade allt. Men det verkar att inom ett par veckor så kan det så sakteliga börja lossna. min teori är att ju senare desto bättre. När braxar, sutare, småmörtar och annat lugnat ner sig så finns bara den stora saftiga mörten kvar, och då ska jag finnas på plats och ta dom. Nästa veva blir med swimfeeder då mäskning i hård ström är ingenting jag tagit examen i. Vart den hamnar vet endast gudarna. Med en swimfeeder som nöts på samma fläck borde jag kunna samla fiskarna på ett effektivare sätt. varför jag inte gjorde det idag vet jag inte? Nåja, då har man en anledning att återkomma. Jag anar att nästa gång kan något stort hända, för då blir det nog ett längre pass..

Tomba


4 reaktioner på ”Cityfiske efter mört dag 4.

  1. Tyvärr inte, då min våg blev kvar hemma bland gäddprylarna, men kan tänka mig att den låg mellan 6-7hg, den jag fick i Älvkarelby, var på 39 cm å vägde 810gr.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s