En tjuvfiskares bekännelser, del 1.

DSC_0752Där har ni en rubrik ni aldrig kommer att få läsa varken i fiskejournalen eller någon annanstans. Jag tjuvfiskar väl ändå inte, eller gör jag? Klart som fan jag tjuvfiskar, har gjort det hela livet och kommer att fortsätta med det tills jag dör. Men innan jag blir uthängd av galna gäddkramare, moralkärringar och annat löst folk så ska jag försöka reda ut begreppen.

Tjuvfiske, vad är tjuvfiske egentligen? Att lägga nät olovligt, visst. Att fiska under fredningstid, japp, att ljuga i fångstrapporterna, absolut, bedriva fiske som är omoraliskt, ja. Allt detta är tjuvfiske, och det finns andra lysande exempel som dynamit och rovfiske efter lekfisk. Men ingenting av detta har jag någonsin gjort, och förmodligen kommer jag aldrig att göra det heller. Eller omoraliskt fiske, det är en tolkningsfråga, kanske under yngre år när man helt enkelt inte fattade bättre..

Jag ska dra upp några exempel på det jag gjort, och faktiskt står för. Jag lär inte vara den ende fiskegalningen med ett sånt sug efter lite spögung att man tagit det dära lilla extra förbjudna steget in i spänningens underbara värld? De flesta av mina synder har inte drabbat någon alls då mina fisken ”endast” bedrivits inom förbjudna områden.

TJUVFISKE EFTER ABBORRE; METODER OCH TACKEL

1425gr

Som man brukade säga i bullen, mannen på bilden heter egentligen någonting helt annat och har ingenting med reportaget att göra..

Det fanns, och fortfarande finns ett vattenkraftverk i eskilstuna. En ful byggnad vars enda syfte i våra ögon var att förstöra fisket för oss. Ovanför kraftverket där fisket var fritt fanns det en del mört och sutare. Vi satt där väldigt ofta och metade med viss framgång. En dag fann vi att det fanns oanade möjligheter precis under turbinerna på andra sidan. Den förbjudna sidan. Området var avspärrat med ett metallstaket med taggtråd, och där ville man inte klättra med sina vinkelpickerspön. Folket som arbetade på andra sidan hade en ful ovana att dra upp rekordsviter med jätteabborrar, öringar, aspar, gäddor och andra arter på lunchrasterna. Detta kändes mer än orättvist. Dom var ju knappt ens fiskeintresserade, men fick skörda alla frukterna. Med tiden så blev suget större och större att prova tills en vacker dag då vi tog tag i saken. Vi började planera som om det vore värsta värdetransportsrånet vi skulle utföra. Det gällde att vara utrustad med rätt saker, endast ett spö och några jiggar. Helst ett billigt spö om man skulle torska och snuten tog grejorna. Sedan så skulle vi ha cycklarna redo på rätt sida av staketet om vi blev jagade. I allra värsta fall fick man väl simma. Sedan det viktigaste, en avbitartång av god kvalitét. Diskret skulle vi klippa ett hål precis i början av staketet som låg lite undangömt till i en buske, gå in och dra några drömfiskar och snabbt ut igen. Staketet skulle sedan fixeras tillbaks med bästa tänkbara sätt så att ingen såg intrånget som skett. Det gick bra, jävligt bra dessutom. Vi var där på helgerna, tidigt som fan på morgonen, och vi fick fisk, stor fisk. Största abborren vägde närmare 1500gram. Med tiden så växte självförtroendet och med det hålet i staketet. Andra mindre diskreta fiskare fick nys om fisket och klippte helt ogenerat ett 2×2 meter stort hål på första bästa plats i stängslet. Gubbarna lagade den allteftersom vi varit där och till slut så såg staketet förjävligt ut. Som ett lapptäcke typ. Jag minns inte hur fisket där tog slut, men jag vill minnas att kontrollen blev hårdare och att någon till slut torskade. En enkel dörr hade nog funkat bättre, samt en dialog med någon ansvarig på verket..

DSC_0409METODER FÖR TJUVFISKE EFTER GRÄSKARP

Högst uppe i vänstra hörnet håller jag en tjuvfiskad gräskarp. Och jag är jävligt stolt att jag gjorde det.

Vad i helvete, dom har planterat karpar i dammarna! Redan inbitna metare som vi var så gick inte denna upptäckt helt obemärkt förbi. Karpar, massor av karpar, gräskarpar, spegelkarpar och vad fan dom heter! Det drogs till parken i samma sekund för att bevittna detta med egna ögon. -Visst fan är det karpar som simmar därnere..

Eskilstuna kommun hade tagit sig i kragen och beslutat sig att förgylla våran lilla karpdamm i centrala eskilstuna med livs levande karpar. Varenda dag på väg till skolan så var man förbi parken och beundrade dessa vackra fiskar. Man slängde ner det man hittade i dammen och karparna åt upp rubbet. Från ytan, rakt framför ögonen på en. Getingar och humlor som sköts ner från buskarna runt dammen var deras favoriter när dom förvarslöst snurrade runt på ytan utan att kunna flyga bort. Det var endast en tidsfråga innan den skulle försvinna i en virvel och ner i gapet på en hungrig gräskarp. Det var också bara en tidsfråga innan någon av oss skulle blöta en krok där. Karp var någonting man läst om i fiskejournalen, men aldrig sett, än mindre haft på kroken. Dom var vackra, och enligt uppgift urstarka fighters. Tänk om man ändå fick fiska efter såna en vacker dag.. Ni kan ju själva gissa hur länge tre mettokiga pojkar i 15 årsåldern kunde stå emot den frestelsen. Bara testa, en regnig natt när ingen är där.. En regnig natt smög vi dit. Samma upplägg som vid kraftverket. Ett skitspö, en krok med lite bröd eller deg och cyckeln redo om snuten skulle komma. Jag tog min position bakom en tät buske när kusten var klar. Det var höst, kolsvart och regnigt. Inte en människa syntes till, för vem skulle vara ute i en mörk park en onsdagnatt. Det var som att be att bli rånad.

Jag slängde ut en bit deg, den sjönk långsamt mot botten. Mot en gatulykta kunde jag se linan på ytan, hur den stannade när degklumpen landat. Helt plötsligt så gick det en stöt genom linan innan den börjades sträckas. jag drämde till med mitt livs utan tvekan viktigaste mothugg och krokade fisken. Det svarade tungt och segt i några sekunder innan den formligen exploderade och rusade i full panik genom den tre meter breda dammen. Det var ingen överdrift att karpen skulle vara en fighter. Jämfört med en mört så var det som att kroka ett lok. Karpen kom till slut upp och vild jubel utbröt. Det fotades och vägdes, beundrades och dunkades rygg. Om snuten hade sett oss så hade dom tamigfan applåderat dom också. Det var glädje i dess renaste form. Proceduren upprepades så att alla fick en karp. Givetvis släpptes alla tillbaks på ett varsamt sätt. Åren gick och karparna förvann mystiskt en efter en från dammarna. Vissa hade tydligen blivit kastade i eskilstunaån, där dom förmodligen simmar än idag. Andra hade tydligen blivit mat. Vi var tydligen inte ensamma över att velat fiska efter dessa. Senast jag gick förbi parken över 20 senare så fanns det bara ett fåtal exemplar kvar. Men har man vägarna förbi så måste jag dit och kolla. Det är många minnen som kommer tillbaks varenda gång.. Detta var sättet vi kom i kontakt med dessa vackra fiskar för första gången..

Jag skulle kunna rada upp hundra liknande historier, men det tar jag vid ett annat tillfälle.

Poängen med det hela är inte själva tjuvfisket, utan passionen eller drivet man hade och i viss mån fortfarande har för fisket. Det var inte mycket man inte hade kunnat göra för att få ett bra fiske. Och är det ett brott när det enda du vill är att fiska? Vi tog ju aldrig hem något. Vi ”fulfiskade” inte, eller något sånt. Det var helt vanliga fisken vid ovanliga platser som någon slipsnisse eller direktör hade bestämt att det skulle råda fiskeförbjud på. Några skyltar att det skulle ha varit förbjudet att fiska efter karparna fanns inte, men sunt förnuft sa att det kanske inte var helt ok. Men hur förbjuder du en 15-åring med ett fanatiskt fiskeintresse att blöta en krok där? Det går ju inte när inte ens fullvuxna kunde låta bli det. Ibland hänger gamla förbud kvar som minnen av fornstora dagar då öringar vandrade upp i eskilstunaån. Men bara för det så får inte vi fiska gädda där den största delen av hösten. Sånt suger. Den skylten idiotförklarar ju samtliga fiskare. Att vi är så dumma att vi inte klarar av att sköta ett gäddfiske utan att förstöra en öringlek som är helt och hållet påhittad av någon slipsnisse som aldrig ens sett en öring. Dessa jävla skyltar finns lite här och där. I stort så berättar skylten för dig följande:

Det vore egentligen helt ok att fiska här efter vissa arter under vissa tider, men bara för att du är en komplett imbecill så förbjuder jag dig att göra det. Inte för att det behövs, utan för att jag kan det. Eftersom du inte klarar av att fatta egna beslut så gör jag det åt dig och förbjuder dig att fiska efter en art som du inte ens fiskar efter och som inte ens existerar i ån! Mvh slipsnissen.

Jag accepterar fiskeförbud när dom finns till för att skydda någonting, asplek tex, eller fågelhäckning, men att acceptera att bli idiotförklarad vägrar jag. Visst, man har gjort vissa saker när man varit ung, men det har vi alla gjort. Men bara för att det finns ett förbud gör inte saken bättre. Vissa saker bör man kunna räkna ut själv, och klarar folk inte av det, då kan man lägga dit skylten. Ett vanligt scenario är under vårfisket efter abborre på en plats (där en kommunal-nisse satt upp en fiske förbjudet skylt för att han inte ville ha folk där) där mycket folk går förbi. Dom ropar till mig när dom ser skylten och mig brevid den med spöt. -Det är ju fiske förbjudet här pojk! -Varför det frågar jag? -Varför skulle man inte få fiska här? -det står ju på skylten. -Ja, men om du skiter i skylten och funderar över förbjudet, varför skulle jag inte få fiska här? -Jag vet inte, det står ju på skylten… Det är en jävla makt en skylt har!

Att göra rätt för mig är ändå en hederssak. Köpa fiskekkort, behandla fisken väl, följa regler och så vidare. Men så länge jag orkar klättra över ett staket med ett idiotiskt fiskeförbud så kommer jag göra det, det är också en hederssak. Fiske ska vara en mänsklig rättighet så länge du klarar av att sköta det snyggt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s