Cityfiske efter mört dag 5.

DSC_1021Hela veckan har vi haft minusgrader om nätterna. Inatt sjönk det ner mot 5 minus och på dagen gick det nog aldrig över 5 plusgrader. Perfekta förutsättningar för mörtfiske med andra ord. Dock så är vattentemperaturen fortfarande lite för hög för min smak. Förra passet så hade jag vissa förhoppningar om fina mörtar, men bommade allt med dumma misstag. Men denna gång var jag lite bättre förberedd. Bytte ut mina drennan widegape krokar mot helt vanliga kamasankrokar som alltid levererat vid mörtfiske. Storlek 10 samt en swimfeeder laddad med majs och dynamite baits white coconut skulle fixa biffen. Som lök på laxen så gjorde Saku mig sällskap denna dag. Det var inte många timmar vi skulle hinna fiska, men tillräckligt många för att i bästa Löfven-anda se ”vart landet ligger”.

Det började bra med en krokad mört i trehektosklassen på första kastet. Sedan så rullade det bara på med mört efter mört, kast efter kast. Kanske inte det jag hade hoppats på då man oftast inte prickar stormörten med ett stim mindre mörtar runt fiskeplatsen. Medelvikten var dock skaplig med mycket fisk runt tre hekto. Vattnet blir glädjande nog klarare och klarare för varje dag som går, och det borde egentligen bara vara en tidsfråga innan den stora sitter där.

DSC_1013Saku som körde lite uppströms hade inte samma bekymmer med småmörten som jag utan fick vara relativt i fred. Helt plötsligt så fick han ett fint sug och krokade en mycket bättre fisk. När den närmade sig stranden så hann jag bara se sidan efter en stor mört i vattnet innan den släppte. Inte det vi önskade, men ändå ett tecken på att dom större börjar närma sig. Efter någon halvtimma får Saku på en liten mört, och när han krokar av den så noterar vi att den har en mycket tunn nylonlina samt en krok i storlek nr 12 i munnen. Inte varje dag det händer under mörtfiske. Men skönt att se att mörtens aptit för det inte blivit lidande.

DSC_1011Efter en timma eller två så sjunker aktiviteten till nära nog noll för småmörten och våra förhoppningar börjar stiga. Från ingenstans så får jag ett fint hugg och krokar ett större exemplar. Efter en fin kamp så får jag den i håven och konstaterar glatt att vi går i rätt riktning..

DSC_1017Det verkar vara en gammal kämpe jag fångat. Fjällen är som några storlekar för stora för kroppen och konditionen på fisken är inte riktigt det man önskar av en höstmört. Vi mäter den till 35cm vilket borde tynga vågen mycket mer än dom modesta 530grammen. Mörten i ån har annars för vana att vara tjocka och fina, men just denna fisk verkar ha bantat hela sommaren.

DSC_1014Vi fångar några mörtar till innan vi bestämmer oss för att bryta för dagen. Det är fortfarande för tidigt verkar det som? Många har undrat varför vi kör så sent efter mörten, och den enda logiska förklaringen jag kan ge är att dom stora verkar hugga en tid efter det att dom små gett upp för säsongen och simmat till djupare vatten. En kall höstkväll är stormörtsväder, men då gäller det bara att veta vart dom står. Att fiska riktat för stormört är för oss jävligt krångligt då man har så mycket mindre mört i trehektosklassen som terroriserar betena innan den stora hinner fram. Den större fisken är mer försiktig och verkar inte hinna med dom yngre förmågorna. Ju färre hugg desto större chans att dom stora hinner till betet.

DSC_1012Dagarna blir allt kortare och all fiske får nu läggas till helgerna. Det finns planer för nästa helg, men allt hinner inte fiskas. Dels så närmar vi tiden för löjfisket efter abborre, asp, ål och lake, å andra sidan så är vi sugna att meta efter färna, samt att båten skulle behöva vändas och ett sista jiggpass för abborre och gös borde göras. Men hur att hinna med allt detta? i år är det planerat att förlänga metsäsongen till absoluta maximum. Så länge det finns öppet vatten så ska vi meta. Mer om detta lite senare dock..

Nu blir det lördagsmjölkdrink och kebabtallrik. Återkommer med lite historier i veckan då ni verkar gilla läsa om dem. I brist på annat dvs. Skulle gärna blogga om fiskepass efter fiskepass, med vad gör man när man måste jobba för brödfödan..

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s