Tillbaka till dåtiden.

DSC_0927Så här ska det förhoppningsvis se ut i helgen. En stor färna med ännu större käft som generöst slukar det vi hade tänkt att bjuda på. Javisst, det verkar inte bättre än att vi ska köra skamligt nog årets tredje färnafiske (för min del) i helgen. Bottenmete står på menun och det ser jag banne mig fram emot! Det här året har bara blåst förbi utan att man hunnit fiska en bråkdel av det man planerat för. Men än finns det tid, fastän fisken får planeras till helgerna då mörkret faller allt tidigare för varje dag som går.. I brist på annat så får man blogga och sysselsätta sig med andra saker, som att bada bastu tex. Och det är här vi kommer till nattens topic.

Jag vet att jag varit och nosat i ämnet förr och kritiserat en hel del, men det står jag för. Ämnet är fisketidningar, och närmare bestämt innehållet i dessa blaskor. Jag har inte på sitone varit sådär jättenöjd med vad jag läst, eller kanske det jag inte läst då.. Men hur enkelt är det att göra en fisketidning (artikel) och vem är jag att gnälla om saken. Till slut så verkar det inte bättre än att jag kommit fram till en delförklaring till vad som har hänt och varför..

Det började för 4 år sen eller något sånt. Jag prenumerade på samtliga tre fisketidningar som fanns på marknaden om man bortser från flugfisketidningarna då. Alla dessa tidningar hade lite olika upplägg. FFA körde en hel del trolling och tester samt mikael engströms berättelser som jag gillade skarpt. Fiskejournalen tuffade på i samma stil som idag med mycket natur och vattenfrågor vilket jag tycker är kalas, och sedan har vi fiskefeber som satsade stort på vertikalfisket som jag inte är något större fan av. En dag skrev jag några rader till fiskefeber och fiskejournalen och undrade om man inte kunde skriva lite artiklar i historieform, jag menar, alla gillar väl fiskehistorier? Sedan var det lite feedback om annat från min synvinkel. Avslutade med att tacka för en bra tidning och det gamla vanliga. Måste tillägga här att jag ställde mig lite frågande till fiskefeber om mängden vertikalfiske per nummer var befogat då jag gärna läste om annat med. Från fiskejournalen hörde jag aldrig någonting alls, vilket var lite oväntat då man ändå varit prenumerant i sjukt många år. Från fiskefeber kom det ett svar tämligen direkt. Dom ville ha mig som månadens insändare och undrade om det var ok med mig? Absolut, inga problem, blev faktiskt sjukt nöjd med att jag dels fick ett snabbt svar och inte nog med det även en keps och flätlina. Redan här så såg man en viss skillnad på hur man bemöter sina trogna kunder. Linan och kepsen var bara bonus.. Jag fick även ett bra svar, fast kanske inte den jag hade hoppats på, men dom skulle iallafall kika efter möjligheten över att skriva lite mer i historieform.. Sedan så gick det som det gick med FFA vilket var jävligt tråkigt då jag gillade tidningen. Inte mycket av FFA syns idag i fiskejournalen, vilket är förvånande då dom kunde väl gott ha använt sig av deras starka sidor och gjort tidningen ännu bättre? Eller så är det kanske bara jag som inte hittar det när jag läser? Han flugfiskegunnar är det enda jag kommer på såhär på rak arm.. Vilket inte är kattskit då han upplevt en del och skriver bra. Det är bara det att jag inte flugfiskar.

Hursomhelst, jag ska inte bli långradig om olika fisketidningar då dom alltid funnits i olika kombinationer och former. Vilken av tidningarna jag läser eller inte spelar egentligen ingen som helst roll. Det som däremot spelar all roll är vad jag läser om, och hur det är upplagt. Som säkert flera av oss fiskare så sitter man gärna med en tidning på skithuset, badet eller bastun. Det är liksom ett ofrånkkomligt faktum att en fisketidning i slutändan kommer i kontakt med vatten. Mina iaf. Man vill läsa dom i lugn och ro och bara njuta. Men det sorgliga är att jag hellre läser tidningarna från 70, 80 och 90 talet. Dom är fortfarande lika intressanta som då, och så kan man läsa om hur det var tänkt att framtiden skulle bli och nu sitta med facit i hand. Här måste jag säga att fisketidningarna borde få sköta väderleksrapporterna då dom har haft en vana att kunna med stor sannolikhet pricka in det mesta 10-20 år framåt i tiden. Imponerande!

DSC_1306Ikväll när jag låg i bubbelkaret så läste jag dessa fyra artiklar. Det var inte så att jag sökte efter just dessa artiklar utan att dom bara råkade finnas i dom fyra tidningarna högst upp i högen jag plockade med mig. En mycket intressant artikel om Georg Lööfs rekordgädda verligen vägde 22,4 kilo av Peter Grahn (vilket senare ströks), sedan både en karpartikel från rumänien och en om sikmete av herr Larsson, högsta underhållningsvärde! Sist men inte minst en artikel om gamla abu (record) rullar. Listan kunde göras i praktiken hur lång som helst från dessa gamla tidningar. Det fanns liksom alltid något jävligt intressant att läsa om. Men det var intressant på ett helt annat sätt än idag. En del av förklaringen är att man inte visste så mycket då som man vet idag, så det var många teorier om det mesta. Nya saker kom hela tiden och folk lärde sig. Men hur förklarar man då att idag när snittfiskaren vet säkerligen hundra gånger mer om redskap och metoder måste man ha tusen artiklar om just hur man fiskar? Har vi helt plötsligt glömt hur man fiskar, är det så tidningarna resonerar? Visst, det kommer nya fiskare hela tiden som kanske inte kan lika mycket, men generellt så kan en fjortonårig pojke med internet mycket mer om fiskemetoder och tackel än en 80 årig gubbe i mitten av nittiotalet. Behövs då verkligen alla dessa artiklar om hur man på enkelt sätt metar sutare eller pimplar abborre? Eller än värre, hur man kastar med spinnrulle.. En då och då, javisst, men ingen jävel orkar läsa om det nummer efter nummer.

Och så har vi längden på artiklarna. Det var inte alls ovanligt förr att artiklarna var sex-sju sidor långa. Idag så tar dom slut när man vänder på första bladet. Det är väldigt komprimerat. Varför skulle jag köpa en tidning om jag inte orkade läsa? För det måste ju vara så dom resonerar. Det går inte ihop sig.

Sedan så har vi dessa ”udda” artiklar som verkar ha försvunnit helt och hållet? Olika granskningar och teorier om saker ock ting. Riktigt anala grejer om gäddors vikt/längd relationer, eller långa debatter ifall man ska köra franska tunna trekrokar eller tjocka kemvässade. Minns att han berglund och ploug hansen hade något sånt på åttiotalet. Det tände till litegrann. Sedan så har vi detta med historier. Det behöver inte vara rövarhistorier eller sjuka historier, en artikel om tex lubbfiske kan lindas in i en intressant historia som är ens något sånär välskriven. Jag vill veta hur det känns när en lubb hugger och hur skepparens skägg luktar, inte om vilken knut eller jigg man använt sig av. Man vill ju bli fiskesugen, inte köpsugen!

Javisst, jag är grymt bitter, det behöver man inte läsa mellan raderna för att förstå. Men det är ju jag som är kunden, man måste väl få värda lite åsikter ibland. Och kunden är ju människans bästa vän. Ett sätt att få kunder kan vara att erbjuda att få köpa något billigt när man tecknar en helårsprenumeration, eller kanske få tre rapalas på köpet. Men det bästa sättet är att göra en tidning man är sugen på att läsa (köpa). För jag vill ingenting hellre än att känna den där magiska känslan när en tidning fullproppad med godsaker ligger i brevlådan.

Allt är givetvis inte bara skit idag, det finns en massa saker som är bra och även bättre än förr. Fiskefebers dvd-filmer var riktigt nice, fiskejournalens angagemang i miljöfrågor är ovärdeligt och listan kan göras längre. Och ibland så kommer det en och annan pangartikel. Men glödet att göra något annorlunda finns inte där. Jag har skrivit det förr, granska saker, tillbakablickar, fiskeprofiler, eller varför inte ha i fiskejournalen någonting som hände eller man trodde att skulle hända i samma nummer exakt 20 år sen och sedan kolla hur det blev? En sak vet jag iaf säkert, dagens tidningar kommer jag inte att ha med mig till badet om 20 år.

Som sagt, det finns mycket som är bra i dagens tidningar. Men nog fan kan det bli bättre. Eller kan det vara så att ingen hör av sig med önskemål längre? För då är det givetvis inte så lätt att veta vad man ska skriva om. Personligen så har jag mer och mer gått över till bloggar. Dom är ofta precis lika välskrivna om inte bättre, dagsfärska och framförallt så känns det som att författaren brinner för det han skriver om. Sånt lyser igenom. Det är inte bara ännu ett tråkigt uppdrag, utan någonting man skriver om helt gratis för att andra likasinnade ska kunna uppleva det han just upplevt. Luis Rasmussens blogg tex (när den var som aktivast). Man behöver inte vara Stephen Hawking för att förstå att den snubben brann för sitt fiske. Och det ville han förmedla vidare helt gratis. Man blir ju nästan tårögd när man tänker närmare på saken..

Jag har snackat en del med folk om fisketidningarna och dom flesta tycker att det har inte hänt så mycket på senare år för att uttrycka sig milt. Jag vill ju ha fisketidningar i framtiden med, för dom behövs verkligen! Jag älskar ju fisketidningar, det är därför jag skriver detta! Vi har nu nått en punkt då vi kan fiska, utgå från det och gör sedan en tidning. Inte som det är nu, tvärtom.

Jag kanske är endast en gammal övervintrad hårdrockare som inte har någonting bättre för mig mitt i natten en onsdag än att beklaga mig över fisketidningar. Jag är bara en röst i mängden, och kanske har jag helt fel. Men det vore ju kul om folk hörde av sig och sa vad dom tyckte om saken. Har jag fel så ska jag aldrig ta upp ämnet igen, men finns det fler som tycker som jag så har man ju ett gyllene läge att påverka om innehållet. Jag tror inte fisketidningarna skulle ha någonting emot det heller? Brinn lite för fisket, visa lite passion istället för enkla tackel för sommargösen!


4 reaktioner på ”Tillbaka till dåtiden.

  1. Tjenare!
    Såg att du inte fått svar från oss, märkligt eftersom vi allihop har som policy att alltid svara på alla mail vi får. Hör gärna av dig till mig på martin.falklind@aller.se så garanterar jag svar, tror att vi kan ha en ganska intressant pratstund.
    Ha det gött! Martin

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s