Prylar, prylar, prylar..

DSC_1346Nu har det hänt igen, jag har fått frågor mailade till mig. Inte för att jag har någonting emot det, jag svarar gärna på frågor, men jag tror inte att jag är rätt man att ställa frågor till. Speciellt när det kommer till prylar och riggar så är jag väldigt fel man att fråga, det har jag alltid tyckt. Som ni vet så är jag väldigt intresserad av fiske och i viss mån prylar. Tjejen min har alltid tyckt att jag har för mycket prylar, men va fan någonting måste man väl vara intresserad av. Jag är verkligen ingen minimalist eller purist, jag har lite av varje och provar det mesta, men jag gör det på mitt eget sätt. Ofta blir det väldigt basic och nedskalat och säkerligen helt fel om man skulle fråga någon som kan. Men jag fångar fisk och har roligt, det är min styrka. När det kommer till att njuta av fiske så är jag fullblodsproffs ut i fingerspetsarna. Men jag vet inte vad saker heter för det är inte intressant. Det är namn på riggar, tafsar, såna där slangar man har på karplinan, olika dofter metoder och gud vet allt. Ingenting fastnar och man får skämmas när man pratar med riktiga metare. Ofta sitter jag och nickar förstående när Saku pratar om olika saker fast jag inte har en susning om vad han babblar om. Ett nick verkar proffsigt, det signalerar att man är med i snacket och förstår. Ibland frågar jag vad han pratar om och ibland så förstår jag, men oftast inte mer än hälften. Det är inget fel i något av fallen, han förstår och är intresserad, jag försöker förstå men är inte intresserad och då fastnar ingenting, men vi trivs tillsammans. Oftast snackar vi sport eller jobb iaf så..

Nyss när jag stod och packade mina saker inför morgondagen så noterade jag en sak, som i sin tur får vara svaret på frågorna folk ibland ställer mig. Vilka prylar använder du? Det är en väldigt vanlig fråga jag får, och helt felaktig. Det viktigaste är att börja i den andra änden ”the business end” som engelsmännen säger. Fiskarna finns i vattnet, inte på stranden. Börja med att hitta en bra plats, sedan fiska rätt, använd rätt beten,rätt mäsk, linor, krokar tackel och allt som påverkar om fisken hugger eller inte. När allt detta klaffar så kan man börja prata spön och rullar enligt mig.

Men iallafall, jag märkte idag att jag har köpt på mig massor av exakt samma prylar. Identiska rullar, spön, krokar, flöten, banksticks etc etc. Jag har funnit någonting som jag trivs med och som jag vet fungerar. Med fungerar så menar jag inte kvalité utan vad som fungerar för mig rent känslomässigt. Det där snacket med att allt ska vara hyperstarkt och framförallt dyrt in i minsta detalj kan man sopa ner direkt. Det är fullkomligt löjligt att se folk byta krokar och fjäderringar till supergrejor som man kunde drilla en haj med när dom jerkar efter gädda på nån dvdrulle. Då är någonting väldigt fel. Har man spön och linor som rätar en vanlig stark ownerkrok vid mothugget, då kan man inte njuta av fisket utan är endast ute efter att fånga. Vad är poängen, hur kul är det med fiske då? Sanna mina ord, om några år kommer folk fatta att det är roligt att drilla fisk och dom där hajgrejorna kommer att hamna i skamvrån. Jag har ändå fiskat jävligt länge och hittills har ingen fisk rätat mina krokar då jag använder slirbromsen. Mina kompisar kallade mig för haspelkungen ända fram tills tre år sen när jag blev tvingad att köpa en ambassadeurrulle och en sån där dirigentpinne till spö. Visst, det är roligare att kasta, men jag föredrar när det är roligare att drilla och funderar start på att byta tillbaks till haspeln och elvafotarn. Haspelkungen, det kan man leva med..

Nu till grejorna, och som vanligt så är detta inte läsning för specimenkungen utan för en vanlig dödlig som mig själv. Rullarna kan vi börja med.

DSC_0083Jag har alltid gillat shimanos aero-rullar. Dom funkar för allt från gös och abborre, till mete efter samtliga fiskar eller öringsfiske med wobbler. En allaroundrulle av mycket bra kvalité. Har haft ett antal såna här rullar innan jag drämde till med fyra sproilans nya i våras. 2st super gt 2500 och 2st super gt 1500. Det är samma rulle, men med mindre spolar till 1500. Spolarna går däremot att använda i båda modellerna. Hade dessutom en sedan gammalt så jag äger 5 st totalt. Överdrivet kan tyckas, men jag gillar rullen och med tio spolar så kan jag alltid ha 3 st redo med samma lina på i tre olika tjocklekar. Fiskar jag sarv tex så har jag tre spolar med 0,16 lina, sedan har jag 0,20 lina i tre och 0,25 i dom tre sista. Spolen som blir över har jag flätlina på för spinnfiske. Det är fördelen, jag kan fiska nästan vad jag vill utan att behöva byta rullen, räcker bara att ha olika spolar med sig. Dessa har en fajtingbroms som jag använder väldigt mycket av. Speciellt vid spinnfiske då man kan ha dom tungt satta för att sätta mothugget för att sedan ställa den till mittenläget som jag ställt in den på. Skulle man behöva lossa lite i slutet av fajten så sker det enkelt med fajtprylen. Jag föredrar bakbromsade rullar då det är enkelt och framförallt snabbt att ställa bromsen i kritiska lägen. Om den frambromsade har bättre broms skiter jag fullständigt i då dessa aldrig svikit mig hittills. Till saken hör att jag har två stradicrullar som jag hatar pga frambromsen och aldrig fiskar med. bättre rulle, kanske, men en tråkig rulle. Fiske ska ju vara kul. Visst, att punga ut 4000kr i rullar kan kännas surt, men i praktiken så bytte jag ut hela rullparken till något som funkar för nästan allt. Dessa fyra rullar blir billigare i längden än att ha en rulle till varje tillfälle.

DSC_0081Till lite tyngre mete som karp och sutare med feeders så har jag köpt tre såna här wychwoodrullar. Solace någonting heter dom och har funkat underbart. Jag började med två men beställde en tredje efter ett år av intensivt fiskande. Baitrunnerfunktion givetvis vilket är ett krav. Ett stort minus är ju frambromsen, men här har jag inget val. Denna borde vara som gjord även för flötestrollning och detta ska givetvis testas när det blir höst på riktigt. En prisvärd historia.

DSC_0082Till och med banksticksen är som kopior av varandra. Förmodligen så är det två olika fabrikat, vilka vet jag inte. Men denna modell fungerar för mig och det enda jag behöver är att byta ut ateraljen i änden (vad den nu heter) och välja längd. Den funkar och då kör jag med den, svårare än så är det inte.

DSC_0086Flöten jag använder är till stor del samma. olika storlekar bara. Har andra till tex rudafiske eller fiske vid speciella omständigheter som ström. men för basicmetet så har jag valt denna då den funkar för mina hållare till starlightsen. Det är egentligen det enda jag bryr mig om. det är ju trots allt bara ett flöte. Denna funkade lika bra i norrland för öring i strömt vatten som sutarfiske i sjöar. Sarv, karp och abborre är andra arter jag fiskar med denna modell. Krokarna jag använder är till 90% drennans wide gape. den gamla hederliga kamasankroken b890 funkar bra för tex mört och widegapen använder jag ofta till färnafiske eller en delikat presentation av 3 powereggs vid forellfiske på grund av sin lätta vikt. Har provat andra modeller men det enda jag märkt är att dom kostar mer och känns konstiga att ha i fiskelådan. Det måste kännas rätt.

DSC_0084Spön då. Mina vinkelpickerspön har jag ingen aning om vad det är för spön? Dom funkar och ärligt talat så är kraven inte så stora när det kommer till dessa spön. I stort så ska du bara ha en färgglad topp som är slappare än kokt spagetti och thats it. Har aldrig någonsin märkt någonting speciellt i dessa spön, har tre fyra olika av olika fabrikat och dom är identiska allihop. Dom funkar och är roliga att drilla med, det räcker väl?

Men när man kommer till dessa, ja vad fan kallas dom, matchspön eller något, då ökar kraven. Jag ville ha ett lättare flötmetesspö som man kunde tänka sig att använda även till larmmete eller färnafiske med flytande bröd. Ett allaroundspö helt enkelt. Men den fick inte vara för hård och stabil. Detta var ytterst viktigt då jag som sagt gillar att drilla fisk. Fick känna på dessa spön under ett besök vid metebolaget och blev frälst. Återigen wychwood solace. Classic avon heter den visst och är på 1,25 någonting? Pund eller ounce kanske? Är inte så insatt i sånt och känner mig tveksam om jag ens vill bli det. Hursomhelst, spöt är lätt och ligger väl runt 11-12 fot nånstans. Helt underbar att flötmeta med. Har fångat några karpar med spöt och det var inga problem heller. Funkar otroligt bra för färnafiske med flytande bröd med. Har tre såna och funderar starkt på att köpa en till alla jag känner i julklapp. Nog det bästa köp i prylväg jag nånsin gjort. Två säsongers stenhårt slit syns ingenstans. Dessa överlevde norrlandsresorna med massor av öringsdrill på småfyllan, då överlever dom allt. Tål nämnas att dessa spön är väldigt fina att flötmeta efter mindre fiskar som sarv och mört med.

DSC_0085Mäsk. Efter ett ihärdigt labbande över ett flertal säsonger så har vi kommit fram till att dessa från dynamite baits är outstanding. För vårt fiske så har dessa levererat utan att någonsin svika. Bra pris, lagom stora påsar och inte en massa onödiga partiklar i mäsket. Dom vill jag nog pula ner själv, för det känns bättre. Perfekt för methodfeederfiske i konsistens. Det har länge stått mellan dessa och swedbaits olika blandningar som förövrigt är finfina, men nu har pendeln svängt och domen fallit. Nästa år ska jag djupdyka i sortimentet och testa lite nytt. Känns skönt att bara ha ett märke att hålla reda på…

Ja, såhär fortsätter det genom nappalarm, sänken, linor och beten. Jag gillar fan inte olika när det kommer till fiskeprylar. Jag vill känna mig hemma och bekväm med det jag fiskar med. För mig kan det vara så trivialt att färgen på lintrissan stör mig och då skiter jag i rullen hur bra och prisvärd den än är. Det måste kännas rätt och roligt. Kvalité är egentligen sekundärt, en roligare rulle är alltid en bättre rulle. När jag åker och fiskar så vill jag vara ett med mina prylar. Det är poängen med allt. Om man råkar tappa en fisk eller två på grund av att man kör lätt, vad fan spelar det för roll egentligen? Det kan väl ändå inte vara viktigare att få upp fisken till varje pris och döda det som är enligt mig roligaste med hela fisket. Drillningen, kampen och svordomarna man spontant spottar ur sig när man tappar en fisk. Det är ju så svordomarna utvecklas.

Tanken med den här rätt långa bloggen var att visa för nybörjaren hur jag tänker. Jag kör inte med skitprylar, men dom är inte heller några värstingprylar. Helt vanliga grejor för helt vanligt fiske bara.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s