Judas my guide.

DSC_0027Som titeln antyder så blev ”guidningen” något helt annat än tänkt. Fast det är väl ingenting ovanligt, sådant händer även i finare kretsar.. Men först så backar vi bandet tre-fyra månader.

I somras var jag bjuden hem till Jocke för lite abbors och öringsfiske som sedan visade sig bli ett gädd och abborrfiske jag sent skulle glömma. Inga jättar fångades, men otroliga mängder med några mer än godkända gäddor och abborrar som topp. Jag lovade att guida Jocke när han kom till eskilstuna, men då skulle det bli mete. Tiden gick och det blev höst som sakta blev till senhöst. Jag kunde bocka av art efter art som vi inte kunde meta efter pga kylan, och när han till slut anlände i fredags så var alternativen få. Jag pendlade mellan mört och färna, vägde fram och tillbaks mellan alternativen. Vad imponerar på en dödsmetallsbassist från norrland egentligen? Slemmiga mörtar i citymiljö, eller ska man satsa på färnan som kan vara svår, men i en trevligare inramning? Jag valde färnan. Nu gällde det bara att leverera.

Jocke är ingen metare som jag, men han var grymt taggad för att testa och lära sig något nytt. Fiska kan han, men detta med mete är ju lite speciellt.

Jag insåg i ett tidigt skede att min största chans för en lyckad guidning låg i matsäcken. Bra mat är ingen ursäkt för dåligt fiske, men den får tiden att gå lite fortare. Det blev isolerarmackor, dvs finskt rågbröd med ost, skinka och ett helt paket med knaperstekt bacon som pålägg, och sedan en brödskiva till så att det hela blir som en hamburgare. Ack så delikat! Det hela sköljdes ner med en thermos med rykande het kaffe, drickyoughurt samt ramlösa. Som joker så fanns det även några dubbeljapp i säcken om det skulle knipa.

Klockan 10.00 svängde så Jocke in på parkeringen för att hämta mig. Vi packar in grejorna och åker iväg. Jag börjar direkt med mutorna och ger honom en dosa med hemgjord lössnus av högsta kvalité. Hur kan man vara sur på någon som bjuder på snus? Vi snackar basljud på olika plattor och är rörande överrens om att overkill har ett ljud som levererar. Stämningen blir bara bättre och bättre, jag håller fokusen borta från fisket och snackar nu om megadeths ljudbild. Vi stannar för att tanka gas och mitt mod dippar lite igen. Han är verkligen eco ut i fingerspetsarna. Det blir inte bättre när han får ett samtal från norrland där dom undrar om den första färnan är redan landad? Känn ingen press här inte..

DSC_0028Efter en stund så anländer vi till ån. Jag riggar upp inför en intresserad Jocke. Bottenmete med swimfeeders förklarar jag. Jag plockar upp mäsket och går igenom hur jag tänkt här. Jocke lyssnar, jag babblar. Jag ger honom min stol och han är nöjd. Fan, man sitter ju kungligt säger han och studerar stolen, en riktigt fin stol. -Bra, fortsätt ha fokus på stolen tänker jag..

Jag krokar på en räka, visar hur man fyller på feedern och talar om hur jag tänker om vattnet idag. Det är fortsatt lågvatten och det ser mörkt ut, men jag försöker hålla masken. Jocke får punktmarkera bakom en sten medans jag tar forsnacken. Efter en stund så får jag dom klassiska småfiskshuggen och krokar en färna i 100gramsklassen. Jocke som aldrig sett en färna förr ser på fisken. -Se på munnen försöker jag. -Tänk en sån här fast mycket större. -Hur stora har ni fått här, frågar han. -2400 gram svarar jag och Jocke tycker att vi borde satsa på en på minst 2500gram.. Jag försöker förklara att det kommer vi knappast att lyckas med, men vi kanske kan få en på över kilot iallafall. Han småler lite, men jag anar att det ändå finns en gnutta allvar i påståandet. Helt plötsligt så böjer sig mitt spö brutalt och jag skriker till jocke att ta fisken. Han börjar drilla och jag talar om att det är en bättre färna. När fisken kommer till skapligt avstånd så ser jag att det är en öring. -fan, det är ju en öring säger jag besviket.

DSC_0029Jocke verkar inte vara allt för besviken över att det är en öring, men för mig är det en katastrof. -Jag har aldrig träffat någon som varit så besviken över att ha fångat en öring säger han tröstande.

DSC_0022Jag tar några kort med kameran jag fått av Jocke innan vi släpper tillbaks öringen. Tillbaks till ruta ett.. Vi dricker kaffe och planerar inför gäddfisket om två veckor. Jag ska upp dit igen, nu för att fånga den riktigt stora. Vi ska flötestrolla, det är det vi har kommit fram till. Mellan varven drar vi upp mörtar på löpande band. Dom jävlarna hugger så fort räkan nuddar vattnet. Vissa är helt ok i trehektosklassen, men det är inga färnor. Perfekta för flötestrollning..

DSC_0025Färnorna fortsätter att gäcka oss. Ibland så smäller det till lite bättre i spöt, men inget mer än så. Mörten däremot fortsätter att plåga oss. -Att mörten hugger så sent säger Jocke. Jo, det är ju det jag alltid sagt. Folk packar ner grejorna för tidigt. Jocke verkar nöjd, stolen har levererat hela dan och maten och snuset har gjort tricket. -Det här är livet säger han, fan vad bekvämt det är med mete, man bara sitter och njuter. Vi snackar prylar och mete. Jocke vill testa meta med nappalarm nästa gång. Det kanske blir en metare av honom. Stackars kille, han vet inte vad han ger sig in på…

Det börjar bli sent och inga färnor verkar vilja vara med på noterna. Jag föreslår ett litet flytt till en annan plats. Jag är desperat, men man vet ju aldrig.. Jag förklarar för honom var han ska kasta. Under trädet i lugnvattnet, Finns det en färna någonstans så är det där. Jocke kastar och lyckas perfekt. Han ställer ner spöt i banksticken och sätter sig. -En jävla fin stol det här fortsätter han när spötoppen helt plötsligt bugar sig. Jocke krokar och nu sitter färnan där till slut!

DSC_0018Han drillar och jag är med med håven. Fan vad gött med en färna till slut säger jag. -Ja det var vi värda säger Jocke. Färnan gör en sista rusning innan den ger upp. Jag står redo för landning när jag ser öringen..

DSC_0036Vad i helvete… En jävla öring skriker jag frustrerat. Jocke bara skrattar. Vi släpper tillbaks den igen och åker hem.

-Det verkar vara bra öringsfiske här säger Jocke i bilen på väg hem. Ja, och ni har bra gäddfiske i norrland. Borde det inte vara tvärtom?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s