När det verkligen gäller.

DSC_0079Ibland så kommer det lägen i allas liv när det verkligen gäller att prestera. Det kan handla om idrottsprestationer, sångprestationer eller att prestera i sängen vid första dejten. Gemensamt för samtliga lägen är att det gäller att imponera, göra sitt absolut bästa kosta vad det kosta vill. Man skyr inga medel för att uppnå det man har som mål att uppnå. Det är därför folk dopar sig, använder viagra eller vad man nu väljer? Det är ju som bekant inte fusk innan man åker fast. För vissa, som tex hockeyspelaren Bäckström inte ens efter att man åkt dit. Det var bara en radda olyckliga omständigheter och ett enda stort missförstånd givetvis. Alltid lika tråkigt när sådant inträffar..

För mig som metare så är det likadant. Skulle jag fånga en färna på fyra kilo och ringa till farsan eller någon släkting så skulle den första frågan vara, går den att äta? Jag kan tjata en timme om prestationen jag precis gjort, men dom skulle aldrig förstå det. -Grabben har fångat en stor mört, nu får vi låtsas att vi bryr oss och verka glada. När ska han växa upp egentligen? Går sånt här över av sig självt eller behöver vi ta honom till en läkare?

Nej, en riktig prestation inom fiske är när det ska fångas någonting ätbart. Laxartade fiskar, möjligtvis abborre eller gös, i krisfall en stor gädda. Det är fiskarna vanliga människor kan relatera till. Allt annat är vitfisk, skräpfisk eller mörtar.

Dom flesta vet att jag är en fiskegalning. Ord som superfiskare eller storfiskare används ofta när folk som inte vet bättre ska försöka förklara vad jag håller på med. Som när man besökte farmor och farfar under sommarloven och dom redan innan min ankomst ringt samtliga i byn och förklarat att snart kommer Tomba hit. Storfiskaren. Grabben får alltid fisk, och stora fiskar. Man blir lös i magen för mindre..

Visst, jämfört med hopplösa semesterfiskare så var man väl snäppet vassare, men det hade mer med deras okunskap att göra än några superkrafter från min sida. Jag ville ibland förklara för dem att fiske är som lotto, ju oftare du spelar desto större blir oddsen att någon gång lyckas. Men dom behövde ju inte veta allt. Mängden timmar bakom spöt avgör, det är kalla fakta.

DSC_0090Sedan så finns det fiske och det finns ädelfiske. Ädelfiske är någonting väldigt väldigt bra. Såpass bra att man till och med trycker upp trafikskyltar där det står just ”ädelfiske”. Givetvis illustrerad med en hoppande öring med krok och lina i munnen. Bara själva tanken att ha en likadan skylt vid svartån där det står ”sarvfiske” eller ”färnafiske” vore helt absurd. Vem fan är intresserad av mörtfiske till den milda grad att man spontanstannar vid en å för en kvälls färnafiske? Någon ej meteintresserad alltså, utan typ farbror Ted på väg till erotikmässan i Jönköping. Ädelfiske är någonting fint, det har någon på trafikverket bestämt.

Nu är det så att jag ska ädelfiska på söndag. Rengbåge står på menun, och då gäller det att prestera. Två fiskar per kort är maxprestationen vid just denna sjö. Så vikten blir helt avgörande. Två fiskar är en ok prestation, två stora fiskar är vad folk förväntar sig av en superfiskare. Ju fortare dom fångas, desto bättre.

Jag funderade först på att ta dit larmspöt eller eventuellt swimfeederspöt. Meta upp fiskarna med konstens alla regler. Hade även tanken att skjuta iväg lite godsaker med slangbellan för att lura någon från ytan. Göra det hela lite mer spännande. För rengbågsfiske är ju kul, det ska ni ha jävligt klart för er. Men jag vet inte hur reglerna lyder, kanske är det mäskningsförbud som det ofta råder vid såna här tillställningar?

Men sedan så bestämde jag mig att ställa mig i ledet och köra med gamla hederliga powereggs. Men vart fan hade jag lagt dom nu igen? Efter en stunds letande så hittade jag dom nedpackade i en gammal draglåda. Jag öppnade burkarna för att se om dom fortfarande var fräscha? Nu låter det som en porrnovell av tvivelaktig karaktär, men jag tog ut dom och kände på kulorna. mjuka och fina, fortfarande saftiga med rätta lukten fastän dom var så gamla.. Dom får funka.

DSC_0088Jag märkte att detta var inte skiljde sig nämnvärt från boilies och karpfiske när man tänker efter. Passivt fiske där fisken gör jobbet medans du grillar och dricker öl. Men ändå på något egendomligt sätt roligt? Det som skiljer sig är att det ena är klassat som ädelfiske och dom andra som mer eller mindre skadedjur. Lustigt hur det kan bli ibland..

Nej, man får ta seden dit man kommer och försöka njuta av dagen, vilket inte kommer att bli svårt i bra sällskap. Jag ska försöka radera allt från huvudet och bara chansa rätt av att just där står fisken just nu, eller om en liten stund. Att meta utan mäsk och sjuttio kilo prylar är alltid lika svårt, men så är det ju med ädelfiske som kan utföras på två sätt. Små delikata flugor eller en sextiograms blysänke med färglada silikonkulor. Några mellanting verkar ju inte existera?

Det är regn utlovat för hela dan, så bivvyn får ändå åka med. Hoppas att det är lagligt, då man inte blir klok på alla regler runt dessa sjöar. Ofta är tält förbjudna, så hur tolkar en eventuell fisketillsynsman ett halvöppet tält? Halvförbjudet?

Men det som är till rengbågsfiskets fördel är att det är på sånt allvar. Ett karppass som inte ger fisk är ingenting man blir ledsen i ögat för, men att bomma vid rengbågspölen är mer eller mindre en katastrof. Speciellt när man blir rundfiskad av Terje och Jouni som inte tagit ett nyktert andetag på flera månader. Den osannolika rötan vissa besitter när det är så klart och tydligt att dom inte ens kan fiska. Här står du, en superfiskare med top of the line utrustning och gedigen kunskap om allt som rör fiske, men det blir inte ens ett pill på dina powereggs. pricken över it blir när Terje efter sjunde fisken berättar för dig att du har kulorna i fel ordning på kroken och spetsen på kroken är synlig. -Klart som fan du inte får någon fisk pöjk när dom ser kroken.. Nej, du ska kasta mot den där stenen på andra sidan, så långt du kan, det är där dom står. Du kokar inombords, vill ta terjes femmeters teleskopspö och köra upp den i röven på honom, men du låter bli och gör som han säger för att han ska låta dig vara.. -Nej nej, du ska inte spänna linan, ha den löst hängande, annars känner dom motstånd. Du ser ju när spöt börjar åka mot vattnet..

Det är såna här saker som är den stora utmaningen. Du kan endast förlora vid ett put and take vatten. Du har pressen på dig för du är en superfiskare. det har ju farmor sagt. Visst, du kan försöka smälta in i gänget, odla mustasch, köpa en väst och röka kopiöst, men förr eller senare kommer dom på dig. Forellrävar ser när du är av det äkta virket.

Jag brukar ofta misslyckas vid rengbågspölen, pressen blir för stor helt enkelt. Jag fiskar oroligt, har inte lugnet och den rätta alkoholhalten i blodet att bara skita i allt. Jag börjar sedan misströsta och sedan så går allt åt helvete. Ju mer jag tänker på det så inser jag att det är ädelfiske som är det riktiga fisket, och jag är nog fortfarande för ung för att behärska det till fullo..

Bättre att hålla sig till mörtarna..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s