Uppdrag glöggtrollning.

Bild 129Imorgon bär det av mot norrland igen, 8 timmars resa enkel väg spikrakt uppåt. Gäddjakt står på agendan, och det är väl på tiden att man gör årets första gäddpass kan man tycka. Det är en speciell tur jag har att se fram emot misstänker jag, och detta av flera olika anledningar. För det första, det lär vara snudd på vinter där, Jocke varnade för isflak på sjön när jag pratade med honom en stund sen. För det andra, varken jag eller Jocke har inte den blankaste aning om vart gäddorna står i sjön såhärårs? I mina trakter vet jag på ett ungefär, (dom står där jag inte fiskar) men i en helt ny sjö i ett helt annat landskap med helt andra förutsättningar kan det bli lurigt till en början. Det är inte optimalt, men det ska gå. Tjusningen ligger i utmaningen och belöningen kan bli något i hästväg.

För det första, sjön är väldigt stor och innehåller mestadels abborre och gädda. Det finns några laxartade fiskar av olika slag och några mörtar, men dom är enligt uppgift lätträknade. Förra resan gav ju en brutal förhandsvisning av sjöns potential med hugg varannan sekund typ.. Vi snackade med en man under min förra visit som var intresserad av öring, men hade haft oturen med sig och fångat en gädda på över tio kilo rätt nyligen, samt en abborre på 2 kilo något år sen, eller hur det var? Så det bådar ju gott.

En sak är säker, sjön innehåller grov abborre och gädda, och dom är nästintill ofiskade. Gädda däruppe har ungefär samma status som klamydia och det försöker folk att undvika så gott det går. Det passar mig alldeles utmärkt.

Det lilla jag hann uppfatta av sjön förra gången är att den är djup och stenig med en jävla massa sjunktimmer precis överallt. Jocke hade några hotspots som man får börja vid för att sedan söka sig vidare om ingenting händer. Han är väldigt sugen på slowtrolling, och det är jag med, men först måste vi lösa betesfisksfrågan illa kvickt. Tid är fisketid och jag har endast två dagar på mig.

DSC_1377Det blir givetvis en del wobblerfiske då jag vägrar att jerka. Det är bara löjligt och alla som gör det borde sluta genast och återgå till det normala gamla goda fina sättet att fiska gädda på. Dvs sitta bekvämt med spöt i ena handen och whiskeyspetsad glögg i andra och släpa wobbler efter båten på måfå. Det är vad jag förknippar med riktad fiske efter megagädda. Hugger det på vissa djup eller ställen så gör man punktmarkeringar där innan man puttrar vidare. Ren tur slår alltid kunskap! Mig veterligen så har man aldrig fångat en riktig storgädda 20+ under ordnade förhållanden. Det är under jiggfiske efter abborre eller trollningturer utan någon som helst tanke som producerar dom största fiskarna. Troligtvis för att man söker efter den stora på ställen dom borde stå på, men den hinner aldrig bli stor då den fångas hela tiden. Det är där man minst anar den där den har störst chans att växa till sig. Det är min teori, och jag känner mig trygg med den.

Det är ju klart att det låter jävligt proffsigt att söka lungt och metodiskt, göra si och så, men det pallar nog inte jag med. Jag siktar in mig på att ha så kul som möjligt. Under så lång tid har jag försökt att tänka proffsigt och söka fisken på klassiska ställen under givna årstider, men jag har lärt mig den hårda vägen och insett att dessa teorier kan man skriva artiklar om i fisketidningarna, men i min båt så håller dom sällan. Fisken står väl för fan vart dom själva vill och inte vart vi vill att dom ska stå. Nej, glöggtrolling i det blinda, det låter fint det.

Målsättningen är som alltid en stor gädda, men den här gången så känns det mer realistiskt än på länge. Det kommer att bli riktigt jävla roligt att se hur detta kommer att sluta? Inte nog med det så vankas det tydligen även sikhåvning. Det om något måste väl räknas som handredskap? Vet inte riktigt hur man ska agera vid såna här tillställningar, men det löser sig säkert?

Plan B är abborrfiske då sjön kryllar av abborre. Det har packats ner både jiggar och såna där dropshotgrejor som man darrar vid botten. Grymt effektivt tydligen, men stentrist. Passar nog bäst när man är riktigt bakis och har det rätta darret. Klassiskt jiggfiske eller slumpfiske med spinnare är det som gör mig glad. Under alla år som jag försökt vara proffsig och meta, jigga, trolla och spinnfiska upp drömfisken så kommer den slutligen under ett göspass mitt i natten och tynger ner vågen till mycket nära 2000gram. Sedan den natten så ser jag på abborfiske med nya friska ögon. Ren och skär tur slår klass och motivation.

Det här med predatorfiske är nog inte det jag är världsbäst på. Jag har nått mina ej så högt satta mål med råge och fiskar nu endast för höga nöjets skull. En tiokilosgädda är ju ingen specimenfisk direkt när det kommer till ren vikt internationellt eller ens nationellt, men ack så svår att fånga för mig och dom flesta. Men det är ju 15 kilo som är drömgränsen. En tvåkilosabborre är en drömfisk för alla, men en fisk under två kilo är ingen drömfisk hur man än vrider och vänder på det. Sorgligt men sant. Man ska komma ihåg att dessa gränser är satta av sadister som mycket väl känner till var smärtgränsen går och det hela går ut på att göra en mycket liten men exklusiv skara väldigt väldigt lyckliga medans den stora majoriteten får lida. Lite som kommunism. Jag vill liksom de flesta få en stor gädda eller abborre, men har för länge sedan insett att det är lika bra att skita i att sätta upp enorma målsättningar och göra sig själv besviken på kuppen. Ut och ha roligt bara. Gränsen är som alltid satt vid tio kilo, drömgränser har jag inte, men målsättningen är att pricka en fin fisk, en så fin fisk som man kan pricka under slumpartade förhållanden. Men skulle jag fånga en drömfisk så är det givetvis endast kunnande och skicklighet som avgjorde till min fördel.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s