Storgäddsjakt i norrland.

DSC_1269

Is, is, halvfrusen, is, is, snö och is. Jag sitter på tåget och ser ut genom fönstret. Varenda sjö jag ser när jag passerat Gävle är frusen. Landskapet förändras i takt med timmarna. Regnet förvandlas till snöblandat regn som i sin tur byts till snöfall. Jocke ringde ju mig igårkväll och svor att sjön låg isfri. Hur fan kan det vara möjligt när det ser ut som det gör redan halvvägs? Visst, sjön är stor, men hur i helvete kan fortfarande vara isfri? Ska jag verkligen behöva ta mig dit bara för att konstatera att sjön är frusen och sedan ta till flaskan i tre dar? Nog för att jag gillar både alkoholdrycker och Jocke, men jag vill fiska. Fan vad jag vill fiska, kanske mer än någonsin förr. Är sjön frusen så får vi köra upp den med båten, svårare än så är det inte…

TORSDAG; DAG 1.

Jag avbryts i mina tankar av att konduktören på norrtåg ropar att vi är snart framme vid slutstationen för min del. Det gör ont i mina öron, tio timmar har jag haft mina hörproppar och under tiden lyssnat igenom all tänkbar musik medans jag desperat googlat igenom hela internet känns det som. Läser att Charlie Sheen fått HIV. Det var väl på tiden, karma kallas det har någon kommenterat. Mr fister kallar kommentmakaren sig. Vart var alla dessa lustigkurrar innan internet uppfans tänker jag för att sedan komma på att jag förmodligen är inte ett dugg bättre själv. Jag plockar upp min väska som är sprängfull med grejor och väger mer än någonsin och kliver av tåget. Hinner inte ens tända ciggen innan Jockes granne Stefan kommer fram och hälsar som vi känt varandra hela livet. Jag har aldrig mött mannen förr, men han verkar trevlig. Jocke jobbar till tre på natten och har gett Stefan stränga order att ta hand om mig på bästa möjliga sätt. Det innebär givetvis alkohol. Vi går in i Jockes hus och jag hinner knappt ställa ner väskan innan jag har en öl i handen. Jag är trött och är stel efter resan, men det skiter Stefan i. Han pratar oavbrutet om fiske, jag hinner inte svara innan nästa berättelse börjar. En jävla trevlig man tänker jag. Varför är inte alla såhär?

DSC_1378Vi snackar en timme eller två, dricker öl, jämför hemmagjord snus. Hans är för hård i konsistensen och mitt för smuligt. Jag ser ut genom fönstret och över sjön som tamigfan inte är frusen. Hur kan det vara möjligt? Det vakar, sik säger Stefan, dom vandrar upp för lek nu. Perfekt tänker jag! Efter en stund så bjuder Stefan mig över till hans hus som praktiskt nog ligger endast 20 meter bort. Här finns det skog för halva europa, men ändå så bor man nästan vägg i vägg. Kanske så är norrlänningen trots allt inte så osocial som jag trott? Jag går husesyn, på det gamla goda sättet två män emellan. Vi börjar med fasaden och Stefan berättar vad han snickrat själv. Sedan går vi raka vägen till vardagsrummet och kollar in teknikprylarna. Ny tv, surroundsystem, spotify och kabel. Sedan går vi till fiskerummet. Den är belägen på övervåningen. Stefan pekar mot höger, -där finns det toa och nåt annat skit. Sedan pekar han till vänster, där har frun nåt rum och lite annat skit. På övervåningen fortsätter han. -Här byggde jag som ett tv rum med soffa och den där skiten. Får förklarat för mig att längre in så finns det mer skit innan han rycker upp dörren till fiskerummet. -Se på fan, han har verligen ett helt rum för bara fiskeprylar. Han börjar mer och mer framstå som en riktig hjälte. Han visar upp foton, metspön i olika längder, drag, pimpelskryllan och isborren. Han tävlingsfiskar.

Väl nere i vardagsrummet så fortsätter vi med whiskey och öl. Han plockar fram tallrikar med fiskemotiv, ser lite konstigt på mig när jag fotograferar mört och karpporslinet istället för de med ädelfisksmotiv. Jag börjar bli riktigt trött, ölen gör mig ännu tröttare. jag ser med glansiga ögon på högen av metprylar på vardagsrumsbordet och frågar, -vad är det där för maskin?

DSC_1380Det visar sig att vara en knutmaskin för spade-end krokar. -fan det var länge sen jag använde den mumlar han. Efter fem minuter så får vi till det. -Det var som fan säger jag..

DSC_1379Vi käkar lite pizza och tar några öl till innan jag förklarar att jag måste lägga mig. Det börjar bli sent. Men vi ses ju imorgon. Jag knallar in i huset och tar mig till sängen. Plockar fram en bok från Jockes bokhylla. Snabba cash, den har jag missat. Börjar läsa innan jag inser att jag håller på att somna. Slår ett öga i mobilen. 20,25 står det. Inte ens halv nio? Står tiden still häruppe? Jag somnar..

Jag vaknar när jocke ramlar in i huset. Kockan är tre på natten. Han ser väldigt trött och nykter ut, så jag går upp och tar några öl med honom. Vi lägger upp planen för morgondagen som vi inser ligger endast två timmar bort. Så vi går och lägger oss. Fulla av självförtroende. Imorgon blir det fläskfiske!

FREDAG DAG 2.

DSC_1385Vi ser ut genom köksfönstret. Vi är båda tysta men vet vad den andre tänker. Jag vill inte ut dit..

Vågorna går höga, det vräker ner snöblandat regn och blåser som det aldrig blåst förr. Jocke ser fortfarande ut genom fönstret och säger. -Jag går inte ut dit utan kask. Vem fan vill ut dit utan kask tänker jag? Jag är inte för alkohol på sjön, men inser att endast alkohol kan rädda den här dagen. Glöggen glömde jag att köpa, och det slår fel direkt. Jocke mumlar fortfarande om kask. Han har tappat bort sin flytoverall, hur man nu lyckas med det? Vi gör oss i ordning och tar oss ut. Båten lastas under tystnad. Jocke har thermokläder på sig. -Är dom vattentäta? -Nästan.

DSC_1387När vi kommit ut 50 meter så slår den första vågen över båten och blöter ner jocke. Blev du blöt frågar jag. -Ända ner till pungen svarar han utan att verka ironisk. Bra start, endast sju timmar kvar av dan och Jocke är redan blöt.. Vi kör ner till en vik som är allt annat än vindskyddad. Jocke fryser och jag tycker synd om honom. Börja kasta så du blir varm säger jag, men vi vet båda att det inte kommer att hjälpa. Vi kastar av viken, inte ett skit händer. Några månader sen fick vi en i minuten. Båten är svårrattad, elmotorn klarar inte av vågorna. Vi kör igång bensinsnurran och åker vidare. -vart ska vi undrar jocke? -Jag vet inte, någonstans lungt skriker jag till svar. -Kanske ån om siken går upp där? -Skitsamma, bara det är lungt och vi kan dricka kask skriker Jocke tillbaks.

DSC_1384Vi försöker kasta oss till ån, men det går inte, vinden är för hård att glida med i. Vi startar snurran igen och kör in i viken där ån ligger. Jag ankrar, Jocke skiner upp. Äntligen.

DSC_1160Jag plockar fram Jockes kamera, frågar om den är vattentät. -Nästan, får jag till svar. Först en halv kopp kaffe fortsätter jocke, absolut inte mer, det måste finnas plats för det goda.

DSC_1164Sedan så fyller man på tills man ser botten av koppen klart och tydligt. Då har man den rätta smaken.

DSC_1166Tänk vad lite kask gör för självförtroendet..

Vi fortsätter upp för ån, jag kastar hammarbyzalt, jocke bomber, men ingenting. Inte en fena. Dom står djupt suckar jag. Vi måste ut till djupet suckar jag. Vi vet vilket väder som väntar.. Där går det ju inte ens dricka kask mumlar jocke. Stämningen i båten sjunker som en sten. Jag är uppriktigt ledsen säger jag till Jocke, jag vet att du inte vill detta, men jag kom hit för att fiska. -Jag förstår, det är lungt. Men det är utan pondus i rösten han säger det.. Vi trollar vid kanten peppar jag. Där står dom, det går nog i medvind iallafall.

DSC_1168En timme senare. Jag blundar, tänker på att ta det lungt. Första kontakten på hela dan resulterade i sjunktimmer. Slirbromsen dragen i botten, grov flätlina som låg på rullen när jag köpte den från Ronnie. När jag inser att jag inte hinner ratta ner bromsen så ska jag frikoppla rullen. Men det tycker inte rullen utan bestämmer sig att gå sönder just där och då. Katastrof, linan skär in i rullen, båten vänder av kraften innan linan går av.. Jävla skitgrejer, ambassadeur, vad är det för fel på vanlig haspel?

DSC_1169Jag föröker lösa skiten men mina fingrar är stelfrusna. Har på mig mina finaste gåborthandskar som farsan öpte till mig från estland 2007. Klart det inte går..

DSC_1171Sa du öl, värme och hårdrock? Vi bestämmer oss att åka in innan jocke förlorar sina testiklar. Vi har rullprepp ikväll säger han. Fin tanke, rullprepp. Imorgon har dom lovat kalasväder, då ska rullen vara som i nyskick. Inatt ska det håvas sik. Det ska Stefan fixa, han är peppad på fiske. Det är inte vi, inte just nu..

DSC_1209Inne i huset dricker vi vodka från polen samt kazakstan. Kanongrejor. Från spotify vrålar overkill ut ironbound. Det börjar kännas fint igen. Inatt sik, imorgon storgädda. Det låter som en plan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s