Storgäddsjakt i norrland del 2.

DSC_1202

Vi sitter i värmen. Trötta. Blöta. Kalla. Uppgivna. Jocke pillar med sin kamera, den är blöt och immig, han skrattar åt eländet. Jag smuttar på en öl och ser på vodkaglaset som är tomt. Det finns två sorters värme inser jag. En som sakta sakta återkommer efter en dag på sjön och en som vodkan ger. En behaglig värmedos som börjar i magen och snabbt sprider sig till armar och ben för att till slut hamna i huvudet. Jag hör musiken, jag hör Jocke, men jag hör inte vad någon av dem säger. Än mår jag inte bra, men snart så.

TORSDAG KVÄLL DAG 1.

DSC_1205

Nu jävlar har imman försvunnit säger Jocke. Han tar kort, ställer in kameran till perfektion. Pratar om saker jag inte förstår ett smack om. Jag uppfattar delen med slutartid, men förstår inte varför man skulle vilja ha lång slutartid? Kort med lång slutartid är lika med suddiga kort i min värld. Men jag tänker inte ge mig in i en diskussion med någon som filmar som yrke. Det finns säkert en anledning, men just nu så skiter jag i det. Jag funderar på rullen istället. Varför blir det alltid såhär? En haspelrulle är som en god vän. Man förstår den, sviker aldrig och är rolig att umgås med. En ambassadeur ska vara så jävla bra och roligt sa dom. Värdelöst skit. Som att veva med en tom colaburk. Känslan lika med noll. Den är så opraktisk som något kan bli. Det enda man kan lita på är att förr eller senare så kommer fågelboet. Oftast då när du precis byggt upp lite förtroende för rullen och kasten blir längre. Slirbromsen överjävligt krånglig att snabbt ställas om och tar bort det sista roliga. Sedan pinnen till spö. Dirigentpinnen. Att drilla fisk har aldrig förr varit lika tråkigt. Man ser mer ut som en som ska pirka torsk än en seriös gäddfiskare. Varför har jag ens dessa grejer, jag vill ju inte ha skiten. Vill stå där med en elvafotshaspel och se töntig ut. Ge blanka fan i snacket om haspelkungen. Njuta, drilla skratta..

Vi fixar rullen din ikväll säger Jocke helt plötsligt som om han precis läst mina tankar. Vi ska ha rullprepp och dricka öl.

Jag ser ut genom fönstret, det börjar bli mörkt. Musiken blir bättre i takt med ölen. Det kanske ordnar sig iallafall. Vi har dödsmetallquizz. Jocke har en spellista med ett trettiotal dödsmetalllåtar från 80-90 talet som jag ska gissa. Sätter dom flesta, förutom brutal truth och två tre till. Är imponerad själv över att lyckas så bra.

Efter en stund så ansluter sig Stefan. Han är eld och lågor. Det ska ju håvas sik snart. Han har fixat håvar, vadarstövlar, skjuss för tre onyktra sikhåvare och allt därtill. Jag är märkligt ambivalent inför uppgiften. Å andra sidan så vill jag håva sik, å andra sidan så sitter jag bra där jag sitter med en öl i handen och musik i högtalarna. -En halvtimme grabbar, sen kommer skjussen!

DSC_1210Helt plötsligt så står vi bara där. Mitt i skogen. Jag ser bilen försvinna bakom träden och det blir kolsvart. Jag har ingen aning om vart fan jag är och hur detta ska gå till. Ser ut som en clown med håv och vadarbrallor samt en kasse med öl. Följ mig skriker Stefan och springer in i skogen med snabba steg. Jocke och jag följer med så gott vi kan.

Efter en stund når vi ån. Jag ser på den och börjar misströsta. ”Ån” är lika bred som en pissoar och jag ser fan inga sikar någonstans. Dom är nedströms säger Stefan. Det är lite tidigt än så länge. Han ska guida oss, vi har vadarbrallor, han har joggingsbrallor och gummistövlar. -Det räcker för mig, jag ska bara gå brevid och guida. Vi följer honom nedströms i pannlampans sken. -Där, sik! Stefan lyser ner i bäcken och tamigfan så simmar det en sik där. Tomba, ta den du säger han. Gå ner försiktigt i ån en bit nedströms utan att skrämma fisken. Sedan så lyser du ovanför siken och håller håven bakom så backar han självmant in. Jag ser ner i ån, 20 cm djupt, stenbotten. Kliver ner i det klara vattnet som helt plötsligt är 70 cm djupt med dybotten och ramlar i med ansiktet först. Siken simmar åt helvete, jag svär, men fryser åtminstone inte.. Än.

-Vad fan gör du undrar stefan? -Jävla åjävel att lura ögat säger jag. Inser att jag nog är fullare än vad jag tror, men absolut inte packad. Kunde ha hänt vem som helst säger jag. Otur i sin renaste form. Som tur är så blir endast ena ärmen, mössan och en bit av tröjan blöt. Jocke skrattar, stefan orolig att ciggen blev blöta, jag arg.

DSC_1217Nästa försök går bättre. Jag ramlar inte i, men mina fina handskar från estland känns väldigt blöta. Jag noterar att det är minusgrader. Helt plötsligt så ser jag en sik igen. Nu jävlar! Jag smyger försiktigt fram, gör precis som Stefan sa och tamigfan så backar siken in i håven. Men se där, en till och helt plötsligt så ligger två sikar i håven.

DSC_1225Detta ska givetvis förevigas. Tar av mig gåborthandskarna och jocke fotar för glatta livet medans jag gör mitt bästa att se nykter ut. Misslyckas med uppgiften.

Nu är det Jockes tur att ta nästa. -Vi går nedströms säger Stefan, tar två steg och försvinner ner. Vad fan hände, ramlade karln? -Helvetes jävla skit, hela stöveln är full med lera och dy. Hur i helvete ska jag få bort det från fodret? Vi skrattar så vi gråter, tar kort, dricker öl. Att det alltid ska vara såhär när vi är ute?

DSC_1236

Vi dricker öl och röker medans Jocke håvar sik nummer tre och fyra. Det finns gott om sik i sjön, så vi bestämmer att ta åtta tio stycken småsikar för att steka till rullpreppen. En piss i missisippi, och vi har fan gjort oss förtjänta av detta då ån kostat oss redan en högerstövel samt en högerhandske ända från estland.

DSC_1251

Vi glider upp och ner i ån, håvar sik tills vi har tillräckligt. Nu kör vi c&r fiske. Tar kort njuter, röker, dricker öl. Jocke tjatar om kask. Vi får sik efter sik innan vi fattar att detta med c&r med håv innebär att vi plockar upp samma stackars sikar gång efter gång. Dom lär undra vad fan vi håller på med skrattar vi.

DSC_1259

Vi är nöjda, ringer efter skjussen som undrar vad fan vi hållit på med? Leriga och blöta, fulla. Klockan är 19.30. Det har varit mörkt i en evighet känns det som. Vi åker hem, glömmer siken utanför dörren tills jag kommer på dom halv två på natten. Vi har druckit öl och vodka, haft kul, snackat, skrattat. Glömt bort rullpreppen. -Jag skiter väl i rullen säger jag. Detta är livet, dricka öl. Rensar siken två på natten, pratar lite till, dricker lite till somnar som en kung. Dragen och spöna ligger lite här och var. Kläderna är fortfarande blöta, ingenting alls är preppat. På bordet, en ambassadeur, en jävla skitrulle. Fortfarande lika trasig som när vi kom från sjön….

Medans vi sover försvinner molnen och blåsten. Det blir bara kallare och kallare. Jag drömmer om megagäddor, dom finns där. Och om tre timmar ska vi vakna och fånga dom. Pigga och glada..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s