Dags att ladda om!

Bild 030

Det har gått framåt utav bara farten och sedan så blev det helt plötsligt vinter. Även i Eskilstuna. Även i år. Eller vinter och vinter, men minusgrader iallafall. Nuförtiden så kommer vintern alltid som en chock. För plötsligt, för tidigt. Man har börjat vänja sig att kunna meta fram till december. En av fördelarna med global uppvärmning. Men kanske något man kunde klara sig utan?

Den här helgen är den första på mycket länge då jag varken planerat för fiske eller ens haft något större sug för fiske. Jag är skapligt nöjd med att sitta hemma och snusa och läsa böcker.

Vi är snart inne i december och fastän det återstår en del fiske (lakmete och mörtmete tex) så börjar det bli dags att summera året. Tänkte börja göra det någon dag. Art för art. Vad gick bra, vad gick mindre bra? Om vi fiskade optimalt eller om det bara var röta. Ja, allt ska ner svart på vitt. Blir även om målsättningar och planer för 2016. Sedan så ska jag försöka sammanfatta lite kring beten, mäsk och prylar. I år har det testats febrilt. Vissa saker går till återvinningen andra ska det satsas vidare på. Ska även försöka förklara varför jag tror att vissa dofter och beten fungerat och andra inte. Vara kritisk, berätta vad jag tyckt att vi gjort fel och vad vi hade kunnat göra bättre. Ska med andra ord försöka driva lite meteblogg då det är tanken med hela semispecimen. Men för er som gillar berättelser så kommer jag försöka posta åtminstone en story per vecka för att hålla balansen. Även bloggen kommer sammanfattas. Vilket jävla år det varit. Skulle aldrig ha trott att så många ville läsa skiten jag skrev. Tack!

Men först lite kring mete. Och då om karpmete. Jag och Saku var förbi John och metebolaget i veckan. Som vanligt så var det lärorikt och intressant att snacka med John i egen hög person. Prylar köptes och ska testas nästa år.

DSC_0056

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är jag grymt nöjd med wychwoods baitrunnerrulle. Så en tredje köptes. Liksom ett tredje larm. Sedan lite småprylar för vinterns pill.

DSC_0058Tre stycken nya karpspön.

DSC_0057

Och skor från korda. Provgick dessa och dom kändes riktigt bra. DSC_0059

Och till sist en rod pod. Som ligger där underst. En grymt smidig sak för tre spön.

Detta ska jag förhoppningsvis klara mig med under 2016. Tanken var att skrapa ihop så jag kan ha tre spön igång. Och helst identiska uppsättningar. Vi har en sjö till i knutarna med lite större karp i som är målet för nästa år. I år har vi ”tränat” i en mindre sjö med mindre fisk, och det har gått som på räls. Vi kommer att fortsätta där nästa år, men även försöka klämma en större fisk från en annan sjö.

Just karpen verkar vara en vattendelare. Det är många som kan, men få som vet verkar det som? Att sitta och blöta boilies på samma spot vecka ut vecka in är inte riktigt min stil. Vill en karp simma förbi och suga i sig kulan gör dig inte till en bättre eller sämre fiskare. Det är mest bara frågan om tur och mindre om skicklighet. Man borde ju kunna göra även karpfiske till någonting roligt och intressant. Vi har försökt att fiska samtidigt efter andra arter för att fördriva dötimmarna mellan huggen, bara för att märka att det är roligare att fiska efter dom andra fiskarna. Det är inte karpen det är fel på, felet ligger hos mig. Jag har inte fiskat efter karparna på ett roligt sätt. Eller ens på ett effektivt sätt. Bara blött dom där boilissarna eller fejkmajsen och hoppats på hugg. Och hugger gör det lite då och då. Det är omöjligt inte fånga en karp till slut. Men vad är en sån fisk värd?

Efter sutare och sarv fiskar vi riktigt bra. Olika metoder, beten och platser. Vi är relativt innovativa med mäskning och tackel. Söker efter fiskar, går runt sjöar och planerar fisken. Framförallt, vi har kul. Efter karp så tar vi första bästa plats, kastar ut och hoppas på det bästa. Typ.. Klart att det finns en tanke bakom det med, men inte i närheten en lika detaljerad plan som för sutarna. Varför? För att man håller inte karpfiske riktigt på samma nivå som sutarfiske. För mig har det blivit som forellmete. Ett trevligt tidfördriv där fisken bestämmer reglerna och inte jag. Och ingenting kan väl vara mer fel? Fast kollar man på dom kassa engelska fiskefilmerna så är jag åtminstone inte ensam. Det ser väldigt statiskt och tråkigt ut. Den som verkar sticka ut litegrann är Matt Hayes som har en lite skönare approach till det hela. Nej, mer ytfiske och flötmete och mindre bottenmete får bli nästa års melodi. Iaf för dom mindre karparna. DSC_0951

Det kan låta lite drygt att dissa karpmete. Denna ädla sport från england. Fiskets formel 1. Men kaftum kvarstår att om man jämför bottenmete efter karp med flytbrödsmete efter färna så har inte bottenmetet en chans i spänning. Men återigen, det är mitt fel, inte karpens. Varför bottenmetar jag efter dom? Ingen aning, så gjorde dom i instruktionsvideon… Det är lite det jag menar med att försöka utveckla sitt fiske till 2016. Göra någonting grymt tråkigt till någonting spännande utan att ens byta plats. Jag är ingen karpguru. Kommer aldrig att bli någon heller. Men jag ska försöka fånga dom på mitt sätt, för det är först då jag kommer att vara nöjd med mig själv. Allt är inte gram och cm.

Givetvis så kommer jag att fortsätta att bottenmeta efter karp. Har ju precis köpt tre nya spön. Men kommer att försöka fiska efter karpen på ett annorlunda sätt än vad jag gjorde i år. Tänka till lite innan jag kastar ut. Kanske fångar jag färre fiskar, men det är skitsamma. Dom blir mer värda då. Lite så kommer jag att tänka om en del andra arter med. Tex gäddfisket. Får vara slutlekt med ambassadeurrullar och dirigentpinnar. Det är dags att hoppa av tåget, stanna, tänka en stund och sedan fiska för sin egen skull och ha kul. Vilket många nog har missat i farten. Bland annat jag själv. Det ska vara kul att fiska, då är det roligt att fånga fisk. Någonting säger mig att jag kommer att lyckas bättre än på länge år 2016. Känner mig laddad!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s