Sammanfattning beten, mäsk, dofter mm.

DSC_0094

Då har det blivit dags att börja sammanfatta året. Min tanke inför 2015 var att testa så mycket jag bara skulle hinna med att testa. Massor av prylar köptes. Massor av prylar helt i onödan med facit i hand. Men en del guldkorn hittades. Några ord innan jag börjar. För det första, jag är inte miljonär, så det jag köpte var inom gränserna för min budget. Så jag försökte verkligen att köpa just sakerna jag ville testa. För det andra, jag är ingen specimenkung. Jag fiskar i relativt ”dåliga” vatten på mitt eget sätt. Så vissa saker gjordes säkert fel, andra rätt. Detta riktar sig endast till den som är på g med sitt mete och kan kanske plocka upp några saker från min naiva synvinkel. Och för det tredje. Bara för att det funkat eller inte funkat för mig/oss så behöver det nödvändigtvis inte stämma in på ditt fiske runt dina vatten. Meningen med allt var att prova sig fram, se om det fanns klara skillnader mellan olika mäsk eller beten, fabrikat, fiskarter, årstider eller vad det nu kunde röra sig om för att sedan vara mer förberedd inför 2016.

DSC_0099

Vi börjar med mäsk och beten. Vi har under flera år testat oss igenom allt vi har kommit åt. Vad som funkar är inte problemet här då mäsk brukar funka oavsätt hur illa du än blandar den eller vilken fabrikat du använder. Skillnaden här är vad som fungerar bättre, håller högre kvalité eller har den lilla extra som vi behöver för just vårat fiske. Vi har helt och hållet övergett dom ”färdiga” blandningarna till förmån att blanda själv. Och efter många om och men har vi landat på Dynamite baits mäsk. Deras competition king eller white chocolade tex. Visst, dessa två är blandningar med smak, men dom innehåller inte så mycket partiklar. Man får nöjet att ha i det man själv vill att fisken ska äta. Den är prisvärd och av otroligt bra kvalité. Både till mäskning eller till feeder.

DSC_0100

Det vi fiskat efter med dessa blandningar är egentligen det mesta. Kokosnötsmäsket har varit otroligt bra för sarv och mört, men även för ruda som vi på nära håll haft förmånen att se suga i sig mäsket. Competition king har jag kört till tex färna. Även blandat i krillpulver och räkskal fastän det förmodligen är ett generalfel. Men det har funkat, och det är det som räknas i slutändan.

DSC_0101

Har vi fiskat efter öring, abborre eller andra rovfiskar så har dessa marine halibut pellets varit överlägsna. Både att mäska med hela, eller mala ner och blanda i mäsket. Fungerar alldeles utmärkt som krokbete och har levererat öring i norrland som karp och sutare på hemmaplan. Få är dom beten som har en så positiv inverkan på fisket. Åker aldrig någonstans utan ett gäng såna här. Oljiga fina med stark lukt. Även dessa från dynamite baits.

Det vi mest har fiskat med är majs, fejkbeten, räka, mask samt boilies. Vi har provat ett gäng olika pellets och pastor men aldrig funnit någon av dem vara lika bra som det jag just nämnde. Förutom marine halibut då. Majs har varit grunden till de flesta mäsk.

DSC_0102

Att fiska med just majs över ett mäsk som innehåller mycket vanligt ofärgat och ej smaksatt majs har sina baksidor. Ditt korn blir endast ett i mängden och det kan ta tid innan fisken hittar den. Att färga majset eller att boosta upp den har varit lösningen vid dom flesta pass.

DSC_0832

Jag har provat ett otal olika fabrikat och dofter men fastnat för en handfull som alltid levererat. Krill, finesse,scoopex och betaine i sprayform och sötare smaker som kokosnöt, tutti frutti och jordgubb som dipp. Samtliga dessa har fungerat riktigt riktigt bra för allt jag fiskat efter. Det är utan någon som helst tvekan en jätteskillnad att boosta dina beten vid dom allra flesta tillfällen.

DSC_0677

Lukt i all ära, men även att färga sina beten har spelat en stor roll för mängden napp. Speciellt när man fiskar efter mängdfiskar som mört och sarv. Rätt färg och smakkombination är oslagbart. För mig har rödfärgade majskorn med kokosnötssmak varit en given höjdare. Konstigt nog så har jag aldrig haft samma fina resultat med färdigsmaksatta och färgade majskorn. Men vad spelar det för roll då det blir billigare och bättre att göra det själv vid strandkanten. Plus att du kan byta färg och smak blixtsnabbt om du har med dig en massa olika dips och färgämnen.

DSC_0767

Så ett fåtal söta favoritsmaker och ett gäng ”konstiga” smaker har under året skiljt sig från mängden. Varför vet jag inte, men jag har testat dom allihop under ett år med nästan identiska resultat.

DSC_1024

Att boosta sitt mäsk med olika pulver har testats. Störst framgång har jag haft med krillboosten till fiskar som färna, id, öring och sutare. Dom sötare blandningarna har inte levererat i närheten av krill. Har även provat färdigfärgade mäsk samt färgat själv, men inte funnit det speciellt mycket bättre. Snarare tvärtom. Förmodligen så funkar det bättre i hårt fiskade vatten där fisken kopplar ihop ljust mäsk med otrevliga minnen?DSC_0103

Fejkbeten är någonting som testats mer än någonsin under året. Jag har gått från att ha väldigt svagt förtoende för plastbitarna till att tro stenhårt på dessa. Speciellt bottenmetade med hair-rig och nappalarm så har dom visat sig grymma. Två anledningar, ett dom ser ut som majs och två småfisken får inte loss dessa från håret. Du vet att du alltid har ditt bete kvar även fast du sover eller grillar eller vad du nu gör? Det räcker att en sutare, sarv eller karp endast pillar på kornet för att den ska bolta fast sig och det är kört. Det är exakt det som är meningen, ett misstag och det är kört för fisken.

DSC_0104

Den givna fördelen med dessa är förutom att dom inte pillas bort av småfisken att du har dessa i en myriad av olika former, färger och sjunkande eller flytande varianter. Smaksätt dessa hur du vill, skit i det som står på påsen, bara tryck in dom i en burk med det du vill smaksätta betet med och det kommer att fastna. Det tog en stund innan jag lärde mig att lita på dessa plastbitar. Jag vevade in dom i tid och otid och boostade om dom innan jag jobbade upp tron för betet. Nuförtiden kan man nästan meta med oobostade plastbitar, för det funkar. Kanske den angenämaste ”nya” bekantskapen under 2015. Dessa är ett måste för alla!

DSC_0105

Lite snabbt om krokar. Jag har sagt det förr, det är en djungel därute. Men det som funkat förr funkar fortfarande. Till 90% så kör jag drennans wide gape specialist. Kamasan B980 fungerar av bågon anledning bättre för mört har jag märkt. Det ska fan inte vara någon skillnad, men det är det. För mig iaf. Fiske med flytande bröd, levande löja eller gud förbjude powereggs kräver enligt mig en lite lättare krok. Där kör jag kamasan wide gape specialist. Den har aldrig svikit mig och kommer aldrig att göra det heller då jag använder inte mig av linor som rätar ut krokar när jag metar efter fisk upp till typ 3 kilo. Kör du flätlina så finns den risken om du är våldsam. Till karp kan jag använda mig av andra fabrikat, men det räknas inte.

DSC_0096

Sist men inte minst någonting som kanske inte tillhör ämnet. Banksticks och detaljer till den. Finns ingenting värre än en bankstick som strular eller själva hållaren till spöt som inte funkar som den ska. Jag gjorde misstaget att köpa billiga detaljer i plast för en billig peng. Dessa är enligt mig skit. En bra bankstick kostar inte mycket, så köp en bra på en gång. Vid teleskopiska banksticks, använd dom med två stoppskruvar. En håller inte alltid och börjar den snurra så är det inte kul. Den översta banksticken är den jag kör med medans dom två andra används bara till den nedre delen av spöt vid tex larmfiske.

DSC_0098

Gängorna måste vara av mässing eller andra metallsorter och absolut inte av plast. Skillnaden i pris är några tior, skillnaden i kvalité 100%.

DSC_0097

Så byt ut dom i plast, eller köp inte såna. Det insåg jag redan länge sen, men var ändå tvungen att prova dessa billiga plastbitar bara för att inse det jag redan visste. Men ska det testas så ska det testas.

Detta om detta. Underlaget är som sagt hela 2015 med hundratals om inte tusentals timmars testande från våran sida. Det handlar egentligen inte så mycket om fabrikat eller ens smaker eller färger utan hur du utesluter vissa grejor och hittar vägar som fungerar bättre än andra. testar du inte så vet du inte. För det andra, har du inte förtroende för det du fiskar och mäskar med så kan du lika gärna sluta fiska. Jag vill komma till en punkt där jag litar på det jag gör. Hugger inte fisken så har jag iallafall fiskat bra med grejer jag tror på. Allt kan inte släpas till strandkansten, så släpa med det du tror på och lämna det andra hemma till förmån för några extra öl i fiskeväskan!

Annonser

2 reaktioner på ”Sammanfattning beten, mäsk, dofter mm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s