Fiskeåret 2015. Sutare

DSC_0761Inför året så hade vi bestämt att satsa lite mer på sutaren. 2014 körde vi på ett par nya ställen som lovade gott. Vi var dock lite sent ute och fisket blev inte riktigt det vi hade hoppats på. Det finns säkert ett antal sjöar runt eskilstuna som innehåller fina sutare, men i vilken ska man börja fiska? Det är ju den ständiga frågan. Begränsat med tid som ska disponeras väl innan sutaren har lekt. Kanske inte så mycket för toppvikternas skull, men det är klart enklare att finna en större samling fiskar och få ett hyfsat fiske. Två sjöar stack ut från mängden. Ett igenvuxet där vi fångat några sutare som vägde samtliga över två kilo samt siktat fiskar som var betydligt större. Där kunde vi säkert kunna pricka en trekilos med lite tur. Men avståndet dit ställde käppar i hjulen. 5 mil utanför stan med en lång skogspromenad på det innan man var framme. Ingen dröm om man ska mäska platsen en vecka eller två innan.10459924_450592385077586_4206456482450743312_nSjö nummer två låg lite närmare till hands. Vi hade noterat ett gäng sutare under sarvfiske, men det kändes inte lika hett som skogssjön. Men tidsbrist och lathet fällde avgörandet. Vi valde det bekvämaste alternativet. Nu började en intensiv mäskkampanj. Varannan dag var vi vid sjön och mäskade. Först en vecka innan fisket, sedan ett provfiske innan vi bestämde om vi skulle fortsätta eller avbryta satsningen. Mäsket var väl inga superinvecklade grejor. Groundbait med majs, pellets, boilies samt marine halibut givetvis. Relativy stora mängder då vi förmodade att vi hade ett gäng sutare, plus alla sarvar och mörtar som skulle tulla på godsakerna. DSC_1051Fisket skulle sedan bedrivas med två spön var. Ett bottenmete med fejkmajs med method feeder samt ett flötmete med överbly. Dagen för fisket mäskade vi ingenting utan satsade på att med hjälp av feedern försöka koncentrera fisken vid betet. Det lät åtminstone rimligt i våra öron. Första kvällen skulle få visa vad som skulle hända, och sedan så skulle vi ta det därifrån,DSC_1001Just method feeder har visat sig vara en riktig höjdare för de flesta fiskarna. Jag satsade på att göra få kast med mycket mäsk på feedern och vara lite mer mobil med flötet. DSC_0760Första kvällen och natten var riktigt seg innan Saku knep den första sutaren på morgonen. Den vägde lite drygt 3000 gram. Vi kände oss nöjda och missnöjda på en och samma gång. En riktigt fin fisk, men annars stendött. Vi bestämde dock att ge stället en chans till.DSC_0877Mäskningen fortsatte och nästa natt var en kopia på den första. Stendött innan Saku knep en över tre kilo på morgonen. Det började bli knepigt nu. Men vi hade åtminstone sett några fler sutare inne på grunt vatten, och en del av dom verkade vara större än de Saku hade fått. Så vi gav stället ännu en chans.DSC_0718Nu började vi fiska grundare, kasta med flötet mot fiskar vi såg som simmade runt och åt. På med en stor mask, kasta långt över sutaren och sedan försiktigt veva den närmre fisken. Till slut efter några bommade napp så krokade jag till slut en fisk som vägde även den lite drygt 3000gram. Även den kom på morgonen, och ett mönster började sakta träda fram. Morgonfisket var helt klart hetast.DSC_0766DSC_0763Vi tog sedan beslutet att lägga ner sutarfisket för säsongen. Åtminstone för stunden. Leken var mycket nära och andra fiskar lockade mer. Vi kände oss nöjda med att den nya platsen levererat oss tre sutare över tre kilo. Målet hade nåtts och vi hade lärt oss en del om fisket. En fisk som sutaren kan ibland vara precis hopplös att locka till hugg för att i nästa sekund vara det enklaste man kan fiska efter. Mäskningen vi la ner en hel del tid och möda på verkade inte direkt trigga fisket till nya nivåer och det lämnade en del frågor. Kanske gör vi samma sak nästa år, men med ett nytt upplägg på mäskningen. Måste suga lite på den karamellen och fundera vad som kunde tänkas ge ett bättre resultat rent mängdmässigt. Det är synd att gnälla på så fina sutare, men det var verkligen bara dessa och inte mycket mer än så. Förmodligen så ska jag föreslå att mäska mindre mängder nästa gång. Mängden småfisk på platsen var nära nog minimal, och det hade vi inte räknat med. Så reka först, provfiska, sedan mäska. Gör om, gör rätt.DSC_0863Fisket gick vidare, vi fångade sutare mest som bonusfångster under karp och mörtmete. Men ovanligt få ändå. En av dom finare tog jag under min mörtsatsning i hård ström och med stenbotten. Ett underlag sutaren verkar trivas på, grus dvs. Hård ström har genom åren visat sig vara platser där vi fångar mycket sutare på i eskilstunaån. Vilket kanske inte är det man förknippar som heta ställen för just sutaren.DSC_0738Under karpmetet så kom några exemplar upp, men inga jättar tyvärr. Men när vi till slut åkte till ursjön och besökte rudorna så drog saku på något som förmodligen nuddar sjörekordet där. Fisken hade en skada i stjärtfenan och döptes till spolis. Det hindrade dock inte fisken att skrämma slag på rudan som skrämdes för att inte återkomma något mer under vårat besök..DSC_1053Jag har funderat lite och kommit fram att jag inte är någon sutarkung direkt. Sutaren är en fisk som gett oss mycket besvär genom åren. Dom större satsningarna har sällan gett mer än två-tre fiskar per kväll/natt. Även på ställen vi vet kryllar av sutare. Vad vi gör fel vet jag inte? Det vill bara inte ta sig riktigt? Vi har testat dom flesta beten, mäsk, årstider och gud vet allt. Till slut så tror man knappt själv på det man gör. Visst, vi får sutare, men inte i närheten av något som vi räknat med. Dom flesta andra fiskar lyckas vi med, men sutarfisket har det gått troll i. Big time.DSC_1007Att meta efter sutare en varm sommarkväll med en kall öl i handen och korv på grillen är väl bland det bästa man kan sysselsätta sig med. Ja, om man fångar fisk dvs. Så sett till det vi presterat genom åren så går 2015 ändå till historien som det bästa någonsin. Utmaningen till nästa år blir att förbättra sig rejält, ändra lite strategier och försöka tänka till ordentligt innan man sätter sig ner med spöt. Bottenmete och flötmete har levererat ungeför 50-50, och visar väl att det inte finns någon given formel på hur och var man hittar och fångar fisken? Om dofter och boosters mm så kan jag bara säga att allt har gett ungefär lika bra eller dåligt. Har inte direkt märkt att söta smaker skulle funkat bättre än stinkare, eller naturliga beten utan doft för den delen. Man blir ibland jävligt less på dessa fiskar, dom kunde väl bestämma sig. Inte heller så finns det några givna djup eller platser. Lugna pölar till rena rama forsar har gett fisk, liksom djup från 30cm till 5 meter. Dom finns överallt, men vi fångar dom inte på löpande band för det. Enda tröstet i eländet är att andra verkar ha liknande resultat i våra vatten. Och det är bra för moralen.DSC_0762Jag gillar sutarmete. Jag tror det iallafall? Det är ett bekvämt fiske under en fin årstid. Så jag ger det ett år till, men blir det inte bättre så vet jag fan inte vad jag ska göra?

Summan av kardemumman för 2015 blir: Vi gjorde ändå mycket rätt, fångade fina fiskar, hittade en fin sjö, såg ännu finare fiskar och gav fisket tid. Men allt som allt så känns det ändå att det kunde ha gått betydligt mycket bättre.

Annonser

2 reaktioner på ”Fiskeåret 2015. Sutare

  1. Hej undrar om ni kan hjälpa oss,vi undrar var någostans i Blekinge man kan fiska sutare och ruda?Vi läser är blog,ni är kannon duktiga,bara förseta så.Tack

    Gilla

    1. Hej, jadu, blekinge ligger ju flera hundra kilometer härifrån, så jag vet faktiskt inte? Men kolla upp lite på nätet och så. Googla upp några sjöar och testa. Sutare finns i dom flesta och brukar inte vara omöjliga att få nappa om man ger dom en natt eller två.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s