Gäddturism till Åland. Del 1.

 

”Jag läser en del om gäddfisket på åland. Det är visst en pengamaskin som snurrar. Lockar folk med bilder på megagäddor och fin natur. Leende människor som njuter i solen och har sitt livs fiske. Funderar du på att åka? Läs igenom detta först. Jag ska sammanfatta våra resor och upplevelser. Du får en inblick i gäddturismens mecka. Proffsigt sammanfattad av mig. Resten av deltagarna på resorna får givetvis vara anonyma.”

Följ med till åland och fiska gädda? Jävligt roliga resor, massor med gädda, stor gädda. Trevligt folk, egen stuga. Vi hyr båtar och sedan så är vi fria som fåglar för att fiska vart vi vill. I varje vass står det en potentiell personbästa. Kom igen, följ med, vi är en gubbe kort. Kostar inte mycket heller. 3000 kr inkl soppa, båt och stughyra, mat och båtresor. Ja 4000 om man räknar in alkoholen. Va fan, banga inte nu, vi behöver dig!

Jag sög på orden. Vi behöver dig? Jag brukar inte vara svårflörtad när det kommer till erbjudanden om fiske. Bra fiske dessutom. Men jag anade oråd. Det var någonting som inte stämde. Varningsklockorna ringde, men varför? Jag kunde inte veta varför, men magkänslan sa att detta var på gränsen.. Det var inför den första resan. Det skulle bli sju-åtta resor till. Och inför varje resa så sa magkänslan, åk inte..

Bild 019 Eskilstuna torsdag morgon 04.30. Som utlovat svänger en van in på gården. En för mig okänd man kliver ut och presenterar sig inte. -Du måste vara Tomba? Nöjd med mitt svar så tar han tag i mina saker och kastar dom in i bilen. -Hoppa in, vi hämtar nästa idiot säger han och garvar. Vad fan har jag gett mig in på tänker jag? Vid nästa stopp plockar vi upp Tony. Det har börjat regna och är fortfarande kolsvart. Jag fick uppgiften innan resan att ta med mig lådan med pokermarker. Jag ägde inga pokermarker, så jag fick låna en låda. Samma låda åker nu ner i det blöta gruset när tony öppnar bakdörren. Lådan åker i backen och pokermarkerna flyger över hela gården. Chaffissen som jag fortfarande inte vet vad han heter börjar hetsa. Vad fan är det för jävla knappar ni har med er? Jag skiter i att förklara, vi försöker att hitta dom blöta och grusiga brickorna i mörkret och klämma tillbaks dom in i lådan. Jag låser sedan lådan med nyckeln som hängde i låset och stoppar den i fickan. Det blev inget pokerspel den resan. Nycklarna försvann. Och när min kompis sedan fick tillbaks lådan och skulle spela poker så hittade han en halvtom låda full med grus och vattenfläckar. Samt alla marker i total oordning. Han var lagom nöjd..

Nästa man vi hämtade var även han okänd för mig. Han hade med sig arton glasfiberspön samt en tiolitersgryta utan lock full med chili con carne. Samt en kylbox full med alkohol som han skulle ha som färdkost. Han korkade upp direkt och skulle inte sluta innan söndag morgon..

Efter många om och men så var samtliga åtta personer, plus alla grejor, plus en gummibåt med tillhörande sjuhästars yamaha i vanen. På väg till grisslehamn. Vi stannade lite då och då, tankade, någon köpte porrtidningar, någon pissade. Sedan så pissade nästa, och efter tre mil nästa. Jag började förstå den tidiga timman för avresan då vi endast skulle åka blott 20 mil. Efter en pissorgie utan dess like når vi till slut hamnen. Kylväskan är tom, folk glada förutom chaffissen som jag fortfarande inte vet namnet på. han svär på finska. Vi är alla finnar. jag tillhör dom yngre. Är 25. Den äldsta är långt över femtio. Jag ser mig runt i bilen. Vilket jävla gäng tänker jag. Fast alla utom chaffissen verkar jävligt trevliga. Vi får alla biljetterna till båten och en penna att skriva dit namn och övrig information. Under övrig information så vill båtpersonalen veta om eventuella sjukdomar vid eventuell räddningsinsats. Chili con carnegubben skriver ”sängvätare sedan barnsben”. Han är över femtio år gammal..

Väl på båten så sätter vi oss i resturangen. Servitören anländer och frågar om vad vi ska ha att dricka. Han nickar åt en av gubbarna. Sju lapn kulta säger han. Servitören tackar och vänder sig för att gå. Vi andra då? Säger chiligubben. Det visade sig att vi skulle sitta och trycka i oss så mycket mat och öl under hela resan över för att ”bunkra”. När båten närmade sig hamn skulle vi snabbt handla på taxfreen. Man brukar säga att man ska handla mat när man är mätt. men man ska definitivt inte köpa alkohol när du är full. Jag har aldrig sett så mycket alkohol för så få människor. Platsbristen i vanen gjorde att dom sista sju milen på åland fick samtliga sitta med tre flak öl i famnen. Ja utan chaffissen, han körde fort, svor och kedjerökte.

DSC_0061Efter en resa som varade en evighet så kom vi till slut fram till stugan. Flådigt värre. Timmerstuga, sproilans nytt. I gästboken fanns celebriteter som statsminister Göran Person. Och ett gäng kukar och annat roligt som folk ritat dit på fyllan. Ölflaken staplades upp som en mur på altanen och kylskåpet lastades full med korv. Några åkte för att hyra båtar. Busterbåtar med nya 40 hästarsmotorer. Bra fiskebåtar faktiskt. men dyra att hyra. Det visade sig att båt med soppa var dyrare än femstjärningt boende på åland. Hyran blev än dyrare en höst några år senare när vi hittade en grynna med snurran…

Sedan skulle det köpas fiskekort. Stuguthyraren visade sin zon. Det var endast en mikroskopisk fläck på det stora rutmönstret som gick kors och tvärs över sjökortet. 20 euro per man och zon skulle det kosta. Ville man fiska något sånär fritt så skulle en tredagars resa kosta i runda slängar 5000 kronor per deltagare i endast fiskekort. Vi köpte hans zon, sedan sket vi i resten. Vi fick väl spela dumma eller nåt ifall någon skulle komma och luska. Ingen kom. Någonsin. Det var visst en tradition att inte köpa fiskekort på åland? Dumt att ha ett turisktkort eller något?

Vi som fortfarande var något sånär nyktra åkte iväg och fiskade redan torsdagkväll. Resten av gänget stannade i stugan och söp stenhårt. Det högg som utlovat. Både ofta och skapligt stora. Femkilos var ingenting att höja ögonbrynen åt tydligen. Varje resa hade någon fått en niokilos, men inga tior hade synts till. Kanske denna resa?

DSC_0060”Jag stod i båten och undrade vart dom hade tagit dom fina korten i broschyren. Miljön på åland var allt annat än vackert. Sommarstugor och elkablar kors och tvärs. Farledspinnar och båttrafik till vansinne. Vindkraftsverk och landsvägar omvartannat. Botten var täckt av någon grönaktig sörja som fastnade på dragen varje kast. Vädret var regnigt och blåsigt 99 dagar av hundra och när det var fint så högg det inte.. Jag började förstå varför folk söp. Detta var en hardcoreresa. Dra upp gäddor på löpande band, sedan basta och äta och supa..”

Fredag morgon ringde klockan halv fem. Hade jag sovit tre timmar? Huvudet var tungt som bly. Jag såg runt omkring mig. Chiligubben låg i sängen brevid och snarkade högre och brutalare än jag någonsin hört någon snarka. Det stank skit i hela huset och det var minst 40 grader varmt. Fint med eld sa dom på kvällen. Men bieffekten var att spisen blev glödhet och man sov dåligt. Ordet vätskebrist fick nya höjder när man varje morgon pissade sirap. Jag skulle lära mig snabbt att vara vaken en halvtimma före alla andra. Klockan tio över fem var det kö till toaletten med ett gäng skitnödiga gubbar som steppade oroligt utanför toadörren som var utrustad med glasfönster i klassisk finsk anda. Den ogenerade insynen hade dock två fördelar. Man satt inte längre än nödvändigt, och man kunde vara social med dom på andra sidan medans man sket. Brevis toaletten låg senaste numret av big asses som ingen läste men alla kunde varenda artikel utantill ur..

Natten hade varit tung. Oskari hade bestämt att grilla vid tretiden på morgonen. Ingen annan kände samma begär då det snöade ute. Han höll mig vaken halva natten med ett jävla liv och skålande.

Jag satt och drack kaffe när Oskari kom till köket. Urvaken stod han och sträckte på sig och såg ut över vattnet. -Jaså, grabbarna grillade igår sa han när han märkte grillen på altanen. Vad fan yrar han om tänkte jag? Den enda som grillade på hela kvällen var han själv. Men det kunde jag ju inte säga. Sedan gick han till kylskåpet och började rota. -Vart fan är mina korvar undrade han? Vem fan har ätit mina korvar? Suck.. Jag lämnade Oskari och gick till båten med Ronnie. Vi hade hittat en fin vik under den första dagen och skulle nu vara först på plats. Fast dom andra verkade ju knappast stressa..

Genast så började det hugga. Fina gäddor i femkilosklassen kom på löpande band, men konstigt nog inga större. Vi började bli bakfulla. Trötta. Klockan var åtta på morgonen. Regnet vräkte ner, det var kallt. Vi hade ju inte bråttom, det skulle bli fler dagar, fler resor. Det vi inte visste att det vi upplevde var det bästa fisket åland skulle ha att erbjuda oss, någonsin.. Vi satt i båten, drack kaffe, undrade vad chaffisen kunde heta, rökte..

Efter en stund så körde vi igång igen. Inga drag var fel denna dag. Fisk i varenda kast, ja nästan iaf. Den första fotograferade vi. Sedan så märkte vi att en sexkilos var ingenting att fota. Helt plötsligt så fick Ronnie på en betydligt större fisk. En tia konstaterade vi när den sam förbi. Dåligt krokad, det skulle bli svårt att landa den.. Allt gick enligt plan. Gäddan blev tröttare och tröttare. Den gav till slut upp och gled mot båten med en ynka trekrok fast i en skinnflik. Munnen vidöppen som en tratt. perkeft läge för den nyinförskaffade lipgrippen. Sedan så vände gäddan och spottade ut swim whizzen. Kvar satt vi i båten och svor på finska och blev genast väldigt ölsugna..

Regnet ökade. Det liknade monsun. Det var svårt att tända ciggen och öppna ölen. Vi bestämde oss att börja trolla..

”vill ni ha gädda i massor, åk till pinnarna. Det står en röd och en grön pinne mitt i sjön av någon anledning. Kör mellan dom med vad fan som helst och ni ska se så mycket gädda ni aldrig sett förr.”

DSC_0062Vid ”pinnarna” tilltog även blåsten. Det var öppnare här. Vi befann oss på fjärden. Gubbarna var på plats, drillade gädda mest hela tiden. Vi åkte efter dom. Det var som en dröm, det small på en gädda var femte meter. Mindre gäddor, men gäddor. -Är det alltid såhär frågade jag. -Alltid vet jag inte, men dom senaste sju åtta åren har det varit sähär..

Att få fisk är roligt, men det finns gränser. Vi ankrade vid pinnen och tog var sin öl. Såg på dom andra när dom drillade gädda. Dom kom mot oss, men det gick plågsamt sakta. var femte meter krokades en ny gädda och båten stannades. Oftare än inte så var det dubbelhugg. Det började spricka upp och till och med vinden mojnade. När dom så kom brevid oss så krokade Oskari en bättre fisk med zalten. Vi satt i båten och såg på. Fisken var stark, men den skulle inte lossna. Vid båten så sa det bara smack när huggkroken hittade fäste och en trekilosöring flög ner i båten. Vilt jubel utbröt givetvis och det skålades i både det ena och andra. Det var som om gubbarnas båt var utrustad med en minibar.

DSC_0063

Nöjda med dagen åkte vi tillbaks till stugan och möttes av chaffisen som satt och läste big asses och drack öl på muggen. Om han hade varit ute alls vet jag inte? Sket i att fråga. Vi åt chili con carne för tredje gången medans vi väntade på bastun att bli varm. Att stugan hade en komplett uppsättning glas till alla tillfällen missade vi dom första tre fyra åren. Vitrinskåpet var lurigt placerat precis över soffan där man satt dag in och ut. Helt otroligt egentligen. Så vi skålade som vanligt i stugans äggkoppar som var som gjorda för en stadig sup eller två.. En öring är inte vardagsmat och förtjänar allt en sup..

Det vi inte visste var att vi aldrig skulle få se en öring där igen..

Det skulle bastas, det skulle simmas i havet och det skulle krökas. Hårt och länge. Hur dags jag somnade vet jag inte. Men jag var nog först till sängen. Jag hörde hur det diskuterades om kongo kinshasa var större än hela europa eller inte. Vad dom nu skulle med den informationen till halv fyra på natten. Ingen hade byxor på sig och få tröjor. Stugan var överjävligt varm, det var ju vackert med eld. Jag fördömde deras beteende. Det jag inte visste var att jag skulle bli precis som dem. Man formas av sin omgivning och vi kom att ha jävligt kul resa efter resa. Vad visste en tjugofemåring skitunge som jag om livet överhuvudtaget? Absolut ingenting. Att sitta i kalsongerna med fem av sina vänner och dricka öl är bland det finaste ett gäng med killar kan göra med varandra.. Gör det än idag.

Men just nu hade jag bara den där stora gäddan i huvudet. imorgon skulle den upp.

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s