Ta av er tröjorna.

DSC_0337Hur många av er minns cellowobblern? Wobblern som abu köpte från Amerikanska Burke och som kom i fem-sex olika färger och i två olika varianter. En skedlös som kallades endast för cello och sedan denna djupgående som kom att heta cello dip. Kroppen var gjord i plast eller gummi som var både böjbar och mjuk så att gäddan som högg inte kände något hårt utan höll draget i munnen tills Arne 80 bast hann drämma till med motrycket. Ja åtminstone i teorin. Jag minns inte den heller då jag inte var född när den lanserades. hade dock ett förtiotal olika när jag samlade på abudrag.

DSC_0084Eller dessa då? Salar 40 gram i svart samt pärlemor. Eller spinnpirken? eller dubbelspinnaren? Nä det är inte så många som minns dem. Däremot så minns alla både atomdraget och tobyn. Dom finns ju fortfarande att köpa. Tobyn är ok, den kan du få ädelfisk med. Atomdraget däremot, den vill du inte fiska med. Hur bra den än är så kommer du få en stämpel på dig att vara en riktig amatör. Jag har blivut rundfiskad av en kompis som tror blint på atomdraget. Inte bara en gång heller, utan flera gånger. Han tror på den och fångar följdaktligen gädda. Inte så konstigt egentligen, den har ju funkat i 70 år, och kommer att funka i 70 år till.

Men säg att han fångar en drömgädda med tex abu cello-dip. Den tillverkas inte längre, antagligen så floppade den rätt kraftigt och slutade att säljas, vad vet jag? Hursomhelst, gäddan väger 20 kilo och är ett nytt svenskt rekord. Men det är ju lite pinsamt att den fångades på nåt jävla skitdrag från farfars tid. Den tar bort jävligt mycket av stjärnglansen. Det hade varit mycket bättre för abu om den hade fångats på nåt svartzonkerdrag, eller för den delen något annat fabrikat. Allra helst med något som innehåller gummi, bara det inte är en cellowobbler. Eller gud förbjude en vibrotail från tidig 90-tal. Idag ska gäddan fångas på något stort och något som branchen vill sälja. Cello-dip är ett steg i helt fel riktning. Bort från det nya och mot det gamla. Den gamla goda tiden när en tolvkilosgädda inte ens skapade rubriker i kaffeautomatskön på vilken industri som helst. Idag är det en drömgräns tydligen? Med våra fina grejor, ekolod, båtar, rullar och linor. Vad har hänt, har gäddan försvunnit från våra vatten? Fast färre fiskar borde ju leverera fler stora fiskar tycker man? Hänger det på grejorna? Fan vet vad det hänger på, men det har gått troll i gäddfångandet.

Men min kompis lyckades med något så många har försökt göra så länge. Innebär detta per automatik då att cello-dip börjas tillverkas igen och min vän blir helgonförklarad i gäddkretsar? Fan heller. Alla vet ju att han bara haft flax och att han egentligen inte fattar ett piss av varken gäddfiske eller utrustning. Det blir inga feta sponsordeals, men det snackas i kaffeköar både här och där. Vissa blir nostalgiska och rotar fram dom gamla cellodragen från källaren, men majoriteten är skitsura.

Det finns väldigt bestämda regler i branchen, och det finns väldigt bestämda läger i branchen. Man ser ut som en reklampelare på bilderna och det är viktigt att dragen eller jiggarna syns när dom hänger där i gäddkäften. Gärna söndertuggade. Det är det nya svarta.

Men är det så nytt som vi tror? Folk gnäller idag att det är så mycket reklam i tidningarna, bland annat undertecknad. Man stör sig på både det ena och andra, gnäller och kritiserar. Men ponera att vi tog bort reklamen då. Det innebär att båt och motor får ej synas i bild. Kläderna måste vara neutrala, samt att du får ej säga vad du fick gäddan med. Inte heller får varken spö eller rulle synas. Håv och tänger, solglasögon och avkrokningsmattan måste avlägsnas innan kortet bränns av. Du får ej heller hypa betet, tex att det var en wobbler, jigg eller om betet var stort eller litet. Det kan skapa obehagliga trender. Sedan så tar vi bort all reklam från fisketidningarna. Shit vad tunt det nya exemplaret av fiskejournalen känns helt plötsligt? Det var bättre förr, det måste det ju ha varit? Alla dessa gamla stofiler som gnäller på att precis allt var bättre förr måste ju ha rätt? Vi skrev bättre, såg ut bättre , sov bättre, söp bättre, förvaltade fisket bättre. Det enda vi inte gjorde bättre var fiskade. Men vi fick fler och större fiskar, vi hade bättre tur förr..

Slå upp en gammal fisketidning från vilket årtal som helst och kolla, fanns det mindre reklam förr? Nej, det tror jag inte. Och reklam och reklam. Man vill väl veta vad som är hett och vad som inte är det? När gäddprofessorn började hypa swim whizz wobblers och andra stora drag så var det ingen som gnällde att han produktplacerade. Eller när Zaltwobblern kom. Tvärtom, man skrev hyllningsartiklar i tidningarna. Ingen såg det som gratis reklam för Zalt utan som en bra artikel med finfina tips på hur att förbättra sitt fiske. Looprullen då? Rullen som byggde på en prototyp gjord av sytrådsrullar. Till och med jag vet det, och jag har aldrig ägt en flugrulle. Men såg jag det som reklam? Nej, jag såg det som något jävligt intressant. Jag hade aldrig en tanke på att all mediaytrymme som tex hi-lo wobblern fick var endast skickligt utförd marknadsföring. Jag som trodde att det var en bra wobbler, och ja, thats it.. Reklam var någonting man såg fram emot, man ville ju hänga med i vad som var hett. Som napp och nytt tex. Endast reklam för abu, inget annat. Men vi såg inte på det på det sättet. Vet ni varför?

Det hänger på dom där satans tröjorna. Team abu, team westin, team hit och dit. Ju mer skit man tvingar folk att se, desto mindre ser vi. Man brukar ju säga att ingen hör den som skriker. Det är samma sak här. Jag säger inte att produkterna är skit, jag har alltid gillat både abu och westinprylar. Men när man tillhör ett team vars enda uppdrag är att få stora fiskar på vissa fabrikat och sedan exponera det maximalt. Då blir inte reklamen inte trovärdig. Vem säger att man inte hade fått tio gånger mer gäddor med tex rapalawobbler den dagen? Teamen har blivit som  enprocentsgäng fast med fiskevästar istället för mc-västar. Trovärdigeheten bland vanligt folk är noll och sjunker. Man ser att det skrivs allt mindre i ”vanliga” artiklar på vilka specifika gäddorna har fångats. Allt oftare läser om man ”fläskjiggar”, ”dräparwobbler” eller dylikt. Där det förr stod abu hi-lo 40gr i färgen xrs med skeden ställd på läge tre så kan man idag läsa ”grön wobbler” eller ”stort tailbete”.

Jag vill ha reklam i tidningarna, massor av reklam, för jag vill hänga med. Jag skulle älska att ha reklam för nya mäskblandningar eller boilies, för det intresserar mig. Men när artiklar börjar vinklas så det blir reklamblad för vissa tillverkare och man har dom här satans tröjorna på sig, då tappar gemene man lusten.

Jag har också tröjor på mig, men det är som det var förr. Jag får inte betalt för det. Tvärtom, jag fick betala för mina tröjor. Men jag bär dom med stolthet då jag VILL bära dom helt gratis. Eller ja, det det kostar mig. Det blir en statement. Ungefär som att ha en hårdrockströja på sig. Det är också reklam som du betalat för. Men du bär den med stolthet för du har själv genom positiva erfarenheter kommit fram till att det är bra skit!

Om all reklam försvann som den ser ut idag så skulle vi fortfarande ha lika mycket kvar. Fast vi skulle göra det gratis för er. Ja förutsatt att ni tillverkar oss bra beten. Det är, har alltid varit och kommer alltid att vara det enda som betyder någonting. Begreppet att polera en skitkorv är högst relevant här.

DSC_0462

Avslutar med Atomdraget i färgen SV (skelletdraget) polerat till guld vit med tillhörande pappask från femtiotalet. Inte för att jag får betalt att göra det, utan för att jag vill. För reklam, det är bra skit!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s