Att se och att lära.

egypt 125

Att man kan vara duktig på att spela utan boll har man ju hört. Men kan man fiska utan spö? För er som inte har noterat det ännu så lever vi i slutet av januari. Att meta nu är ju knappast tänkbart om man inte gör ett ryck efter färna eller öring. Men det orkar jag inte göra. Vintern är metarens högtid. Det är under dessa tre-fyra månader du slappnar av, gör någonting annat än fiskar. Vilar upp dig efter en lång säsong och börjar försiktigt blicka fram emot den kommande. Kommer den att bli bättre eller sämre? Kommer du nå dina mål, eller har du ens satt upp några mål? Vissa pimplar och andra ismetar. Jag gör ingenting av det just nu. Mina pimpelresor per säsong brukar vara lätträknade, och då är det endast stekabborrar jag vill ha. Ingenting specimen över det.

Det jag gör under vintern är oftast att försöka koppla bort mig från fisket. Jag vill gärna ha kvalitétsfiske, och att fånga en kilosfärna under bistra omständigheter är varken en prestation eller macho, det är en nödlösning för att stilla begären. För mig iaf. Andra påstår sig gilla vinterfiske, och då är det väl helt ok.

Min brevbärare verkar gilla fiske. Han har snott mina två sista nummer av fiskejournalen. Eller så har fiskejournalen tröttnat på mig? Ringde dit och dom lovade och svor att tidningarna var skickade, men ingenting kom. Schysst nog så kom ersättningsblaskan efter endast ett par dagar vilket uppskattas. Senaste fiskefeber råkade jag köpa två ex av eftersom jag är senil. Satt och läste det andra numret och tyckte att jag kände igen artiklarna. En skum deja-vu känsla som låg och tryckte. Det var först när jag började läsa om gäddfisket när poletten föll ner och jag blev genast 79 kronor fattigare.

Under vintern så försöker jag att åter hitta motivation och inspiration för nästa säsong. Jag sitter inte och binder riggar eller putsar spön. På den fronten så ligger jag i dvala. Däremot så råder det febril aktivitet på nätet. Nya bloggar startas, nya grejor inför 2016 presenteras, nya filmer läggs upp på youtuben. Det är här det börjar bli lite intressant. Imorgon så ska det besökas metebolaget. Nya grejor har kommit in och någon från northern baits kommer att vara där och snacka beten. Nu äntligen kan man ställa alla dom frågorna man gått och grubblat på. Hur mycket essans man ska ha i mäsket, varför man ska använda en viss mäsk till vissa fiskar etc etc. Såna där halvanala frågeställningar som blir nästan omöjliga att svara på.

Sedan så har vi fiskemässan som kommer. Den besöker man på rutin, inte för att man kommer att lära sig så mycket eller hitta någon wowgrej. Utan för att mingla, se intressanta saker, bli sne på alla jerkar och gummibeten som hänger överallt samt köpa kläder. Bra fiskekläder finns överallt, snygga fiskekläder är det värre ställt med. Som jag nämnde så vill jag inte se ut som en reklampelare. Det räcker med en diskret logga eller något sånt för att göra mig intresserad. Om syftet med kläderna är att göra reklam, då borde ju kläderna vara diskreta. Av två anledningar. Man kan eventuellt använda sig av dessa vid sidan av fisket utan att känna sig som en tönt, och för att göra folk nyfikna. En liten logga är dels snyggare och den skapar frågor. Kolla på dyra skjortor eller andra snobbkläder. Dom är ju så diskreta att man omöjligt kan veta om det är farfars gamla studentskjorta eller en sproilans ny armani? Less is more för oss över 30 år.

356

Sedan så har vi mitt bloggande som verkar gå på tomgång. Händer det ingenting så har jag ibland svårt att få inspiration att hitta något vettigt att skriva om? Bilderna börjar sina med och jag lägger mitt hopp på Saku. Han har ett antal bilder på sin dator som kunde vara användbara. Så under tiden så får ni räkna med ett litet dipp i bildkvalité.

Jag har några funderingar på att skriva några lite längre saker om olika typen av fiske. Men om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte vad fan folk egentligen vill läsa om? Jag har mest skrivit om det som ploppat upp i huvet när jag satt mig ner framför datorn. Och då blir ju kasten tvära. Det är fiskehistorier, tankar, mete, spinnfiske och gud vet vad? Ibland lite mer invecklat och ibland för den absoluta nybörjaren. Så kom med förslag, för det är rörigt just nu..

Nu tror jag att dom flesta av er som metar har grym koll på utbudet på youtube och nätet. Men kanske finns det någon därute som är intresserad av vad jag brukar kolla på under vinterhalvåret. Inga länkar, för det är tidskrävande och jag är hungrig. Ni får googla upp det själv. Men här kommer ett axplock.

Matt Hayes är min favoritgubbe. Gillar hans lite avslappnade approach till fisket. och när han slårihop sig med ”the Duke” så blir det ofta magiskt. Några sevärda grejor på youtube med honom är:

24 hour rod race, record breaking fish, lake escapes och total fishing.

Sedan så har du Bowlers ”catching the impossible” serien som är grym. Finns dock ej på youtube.

A passion for angling är ett måste där två kufar som tror att dom lever under järnåldern fångar stora firrar med hundra år gamla grejor. Klassiskt engelskt med tweedkostym och tekokning i fokus.

Googla upp videos från tjernobyl. Där har ni ett antal coola fiskefilmer från området som legat orört sedan palme sköts. Coolt!

Givetvis så måste jag flagga för pearch pro samt fly vs jerk. Jag hejar på flygkillarna som alltid har trevligt och lungt i båten. Pallar inte den där zonkergubben och hans ticks. Men det är endast personligt.

Det bästa är förmodligen på fisketur med Bård och Lars. Kollas helst på svt play, fast den norska motsvarigheten. Har ni inte sett detta så kolla genast upp det!

Vad att undvika då? River Monsters givetvis som är ren dynga. Dom flesta engelska karpfilmer samt han australiensiska gubben som metar upp seabream avsnitt efter avsnitt. Har förträngt namnet på gubben som tur är. Och givetvis alla filmer som är gjorda i reklamsyfte. Typ pro rapala eller liknande propaganda.

Mittemellan så har vi grejer som fiskedrag och vildmark fiske med vissa toppgrejor och andra som är mindre bra. Med lite vilja så kan man nog hålla sig sysselsatt hela vintern med det här materialet som står ovan..

Bonus får bli ”caught in the act”. har själv inte sett det ännu, men det verkar lovande. Finns givetvis en mängd andra coola filmer med. Dessa är relativt mainstream, men inte mindre dåliga för det.

Nu äntligen kan jag äta entrecote och dricka öl innan bastu och biljard. Kom med önskemål om blogginlägg nu för fan, annars lägger jag av att skriva tills slutet av mars!

Tomba


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s