Jakten efter det perfekta mäsket. Del 1

DSC_0766

Efterlyste i mitt förra inlägg om tips på ”artiklar” eller ämnen. Och tro eller ej så fick jag ett antal förslag. Någon ville att jag skulle skriva om fylleresor, någon om boosters, och sedan givetvis så efterlystes det fiskehistorier. Men det jag tänkte börja med är mäskning som några kände sig obekväma med. Och med all rätt. för det är svårt.

Jag är ingen mäskguru, men jag har labbat otroligt mycket med just mäskning de senaste åren och tänkte skriva om det ur min synvinkel. Vilket kan vara intressant för någon då jag aldrig lärt mig att mäska ”korrekt”, by the book.

Vad är mäsk egentligen, och vad är dess syfte? Det är där vi har svaret på gåtan. Jag har läst otal olika artiklar om mäskning. I dessa så koncentreras det alltid på två saker. Vilket mäsk, och hur det ska blandas. Vilket jag tycker är jävligt förvånande. Det skrivs för mycket om hur mäsket ska fuktas, silas, smaksättas och hur mycket partiklar det ska tillsättas etc etc. Glöm allt det där, för det spelar faktiskt ingen roll.

Det du ska utgå ifrån är helt andra saker. Saker det väldigt sällan skrivs om i artiklarna, men som enligt mig är långt viktigare än det perfekta mäsket. Vi börjar med det viktigaste. Platsen. Fiskeplatsen alltså. Det är där ditt fiske börjar. Se dig runtomkring, hur ser det ut med djup och vad är det för bottenförhållanden? Är det långgrunt eller blir det tvärdjupt direkt från stranden? Finns dom klassiska sjunkstockarna och stubbarna i vattnet som endast verkar existera i karphistorier, eller är det skapligt rent? Finns det givna platser där fisken står, eller simmar dom runt över större ytor? Är det strömt eller fiskar du kanske i en sjö eller damm? Finns det mycket småfisk, eller endast större fisk inom området? Och sedan en massa givna saker som årstid mm.. Det är från dessa förutsättningar du ska skräddarsy ditt mäsk. Inte från fabrikörens anvisningar eller någon artikel.

DSC_0244

Vi fiskar ruda i en sjö som är stenig, och där stränderna sluttar ner direkt från stranden. Sjön ser ut som en kastrull ungefär. På bilden som kanske inte är den vassaste i världshistorien så ser ni spåren av en mäskboll som rullat ner för ”stupet”. Dvs helt misslyckat, liksom bilden. Det finns vissa grundförutsättningar på platsen som man måste tänka på innan du mäskar. Vi glömmer hur mäsket är konstruerat och vad den innehåller, utan håller oss på det viktiga. Då sjön är skapligt djup och innehåller endast sten så får man förutsätta att rudan kommer att hålla sig nära strandkanten. Det är där den har sin naturliga föda. Då sjön är näringsfattig, kal och med obetydlig fisketryck så får man förutsätta att fisken kommer snabbt att hitta ditt mäsk om du håller dig nära strandkanten. Även en större sjö med dessa förutsättningar är relativt lättfiskade då fisken håller sig endast nära stranden och den faktiska ytan där fisken kan befinna sig krymper med 99 procent. Det fina med såna här sjöar är att fisken kommer att patrullera dessa strandkanter och förmodligen hitta ditt mäsk väldigt fort. Det bästa med allt är att sjön innehåller ytters lite småfisk. Här sitter du med trumf på hand. Du har chansen att ”välja” var du vill ha fiskarna och därmed välja en plats som du själv tycker har bäst förutsättningar att fiska ifrån. Tex en liten liten vik som är vindskyddad, eller något rent ställe där chansen att rudan går fast i den klassiska stubben är minimal.

DSC_0769

Ett annat ställe vi fiskar sarv och mört på har helt andra förutsättningar. Sjön är fortfarande som en kastrull då den är grävd. Men nu råkar den endast vara max två meter på det djupaste stället. Dvs, fisken kan finnas var som helst. Till råga på allt så har sjön gott om växtlighet och mat för fiskarna. Det finns stora stim med både stor och mindre fisk som simmar kors och tvärs i sjön och dessa fiskar har som vana att svara bra på mäskning om dom hittar platsen. Bottenstrukturen är jämn lerbotten utan några speciellt spännande platser för den större fisken. Här handlar mäskningen om helt andra saker än vid förra sjön. Dels så ska du hitta rätt plats eller platser för mäskning, samt konstruera ett mäsk eller ett bete som sållar bort den mindre fisken. Här har jag valt att ha flera olika mäskplatser. Dels ett för flötmete tio meter ut i sjön och dels några platser för bottenmete med larm för boiliefiske. Det kan ibland vara så banalt att du måste ha flera platser för att splitta upp stimmen och försöka pricka vissa större individer. Det kan även handla om att ha en mäskplats som drar åt sig den mindre fisken för att sedan fiska fem meter utanför densamma med ett annat och ett större bete.

Det som dessa platser har gemensamt är att det perfekta mäsket fungerar eller fungerar inte för bägge platserna. I rudasjön spelar det mindre roll vad du mäskar med för fisken kommer att hitta den väldigt fort. I sarvsjön så fungerar ibland mäskningen som en fint för småfisken och själv fiskar du någon annanstans. Än så länge så kräver inte platserna någonting alls av mäsket. Och kanske så skulle sarvsjön leverera bättre UTAN mäsk.

DSC_0732

Vid svårare sjöar där fisket bedrivs efter tex sutare eller karp som är kräsen och svarar sämre på mäskning så kommer det helt andra parametrar in i bilden. Här är det du som får följa fiskens spelregler. Valen av exakt rätt fiskeplats är långt viktigare än vid dom andra två sjöarna. Det gäller att noga välja ut antingen ett stråk sutaren måste passera i sitt födösök, eller en vik där du vet att dom gärna håller till vid givna tillfällen. Mäskets funktion är här att locka till sig fisken som redan befinner sig på platsen eller åtminstone skapligt nära. Här gäller det att försöka konstruera ett mäsk som fångar sutarens intresse genom doft eller syn och sedan försöka hitta ett bete som sutaren är villig att ta en gång. Att få sutaren att  börja äta tex majs i mängder är ofta väldigt svårt, då fisken av genom fisketryck eller av naturliga orsaker bara bestämt sig för att inte äta mängder av majs. Här kommer den lockande doften väl till pass. Det räcker här ibland att endast dra till sig en endaste karp eller sutare en endaste gång för att du ska få chansen. Ofta så försöker jag hitta ett ställe nära strandkanten där chansen att fisken ser ditt bete är betydligt större än på öppet vatten. Simmar sutaren efter vassen eller runt näckrosbältet så är dessa platser optimala att börja på. Jag försöker alltid att lista ut en ”ficka” dit jag föröker att lura fisken, och där är chansen för att sutaren ser mitt bete störst. Inte sällan så mäskar jag med ytterst lite majs eller endast groundbait med booster och fiskar sedan med en daggmask som genom rörelse lockar fisken till ett endaste felsteg.

DSC_0440

När det kommer till strömmande vatten, och speciellt vid fiske efter rörliga arter som öring, färna och mört så är min målsättning att ”aktivera” fisken. Att mäska precist med tungt sandblandat mäsk försöker jag mig inte ens på. Två realistiska metoder här är antingen swimfeederfiske alternativt flötmete. När det kommer till flötmete efter öring så använder jag mig av ett fluffigt och stinkande mäsk. Gärna med inslag av blod samt finmalda fiskpellets. Fisken står i strömmen bakom valda stenar och väntar. Genom att mäska med mäsk som inte innehåller någonting ätbart alls så finner jag ofta att öringen och färnan ”vaknar”. Doften av blod, krill och fiskpellets sprids med strömmen och sedan så kan du i bästa fall kasta i några brödbitar, hackad mask eller grovmalda pellets som lätt drivs med strömmen utan att hamna på botten. Ofta kan du lokalisera fiskar på detta sätt. Flötmete med mask eller pellets över en blodpudrad ström ger ofta hugg väldigt väldigt snabbt. Fördelen med mäskning i ström är att du ofta aktiverar hela sträckan då strömmen för dofter och smaker med sig.

Det som förenar alla dessa fyra platser (med eventuellt undantag för den svåra sjön) är att kvalitén på mäsket ännu inte spelat någon större roll. Det som många missar är att valet av fiskeplats är det som bestämmer hur det perfekta mäsket ser ut. Det perfekta mäsket är det som gör tricket. Det finns ingen som helst anledning att sila ditt mäsk eller använda dig av färger och boosters om läget inte kräver det. Ren groundbait räcker ofta väldigt långt. Vid fiske efter mört och sarvar i stora stim så kan det rent av vara en fördel att använda sig av klumpigt mäsk. Risken för att fisken blir selektiv är lika med noll och du sparar bara in pengar på dyr majs eller andra beten. Jag menar verkligen inte att det inte spelar någon roll vilken kvalité mäsket har. Men i just dessa fall så är det helt andra saker som är viktiga.

I fiske efter arter som färna, öring, mört och id i strömmande vatten använder jag mig av boosters eller räkskal som den drivande kraften, då jag anser att den har en långt större tilldragningskraft efter fisken än själva groundbaiten. I stilla vatten dör jag fiskar efter tex ruda så är det tvärtom. Jag har sett rudor snurra och böka en hel kväll efter ett eller ett par bollar med endast groundbait.

10459924_450592385077586_4206456482450743312_n

Sedan så har vi bottenstruktur som kan användas till ditt fördel. Vid stenigt och grusigt botten så är det ofta rekommendabelt att använda sig av mikropellets eller andra småsaker som hamnar under stenar och grus. Hittar fisken din mäskplats så kommer dessa gömda skatter lukta och tvinga fisken att böka runt mycket längre tid innan dom får godsaken i munnen. Med samma mängd ätbart så stannar fisken längre på din mäskplats än på släta fina bottnar. Varför inte bara slänga i mer bete i vattnet undrar kanske vän av ordning? Jo, för att det perfekta mäsket är ju konstruerat så att fisken stannar på mäskplatsen, äter och bökar frenetiskt utan att egentligen få så mycket ätbart i sig. Då har du störst chans till hugg. När det kommer till släta bottnar så kan det rent av vara en fördel att färga dina beten, alternativt använda sig av mörka beten så fisken inte ser dom på långt håll och äter sig mätta innan du fått en ärlig chans.

Även floaters kan användas i ditt mäsk med fördel. För man ska inte tro att all fiske är bäst vid botten. Smula ner en mindre mängd knäckebröd, franskbröd eller andra saker som sakta flyter mot ytan. Kommer dom inte upp när du kastar i en boll så vet du ju att dom äts upp på vägen upp. Då kan ett flöte i mellanvattnet göra susen för eventuella stora bonusfiskar som inte vill trycka på botten.

DSC_1001

Sedan när det kommer till rätt och fel. Det finns inga rätt eller fel. Här svungar jag ut en överdimisionerad boll kramad runt en method feeder. Varför så stor? Varför inte? Vem säger att kasta sju gånger på rätt sätt är det korrekta sättet? Jag visste var fisken patrullerade och satt bekvämt, så jag gjorde det enkelt för mig. Och landade en karp kort därefter. Sju kast på samma fläck hade kanske skrämt iväg den? Vem vet?

Summan av kardemumman är den att för dom flesta som inte fiskar i proffsvatten så spelar mäskets sammansättning i konsistens mindre roll. Det är ofta långt viktigare att forska förhållanden först. Det perfekta mäsket tar du fram när ingenting annat fungerar. Läs av botten, kolla om du kan flytta på fisken och allt det andra jag skrivit om innan du kastar ut bollen. Mäsket är endast en liten bråkdel av det stora hela när det kommer till mäskning, hur sjukt det än låter. Ja, enligt mig då..

Nästa del tänkte jag fördjupa mig lite i vad man har i mäsket för att öka eller minska chanserna. Beten, färg, boosters, vatten, öl eller vad man nu kan använda sig av?

Tomba

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s