Ett år med semispecimen.

20140625_174235822_iOS

Det plingade till i noteringsfältet igår. Det var wordpress som informerade mig att det gått på pricken ett år sedan jag började blogga. Visst, det är jävligt lamt att fira någonting som egentligen inte behöver firas. Ungefär som att fira den dementa farbror göstas 90årsdag när den stackars mannen bara går runt och undrar vilka alla människor är? Han blir ledsen för att han inte minns och släktingarna blir lika ledsna för att dom inte kommit år arvet ännu. Så jag ska inte fira. Men däremot så kan jag skaka fram lite statistik om året som gått. Inte sån där tråkig statistik om hur många som läst och vilka inlägg varit poppis, utan lite roligare saker som ibland glöms bort eller förträngs när det kommer att summera kronor och ören.

Jag har som alla seriösa specimenkungar fört noggranna anteckningar över mitt fiske. Jag har noterat dels datum och plats, och vad jag fångat. Och thats it. Att gå tillbaks till en jävla massa väder och vind och försöka hitta den ultimata fiskelyckan när det blåser svagt österifrån den fjärde april är endast önsketänkande för mig. Aldrig i hela mitt liv har jag haft någon nytta av sån information. Ska jag fiska färna den fjärde maj så gör jag det oavsett varifrån det blåser. Har tillräckligt att tänka på som det är redan.

När jag bläddrar i fiskeboken så noterar jag lite förvånat att det är nedkluddrat endast 31 fiskepass för året. Men sen så har ett pass noterats som norrland+finland+semestersch och varade i 14 dagar. En annan är noterad som satsning efter sutare och varade i någon vecka om man räknar med mäskningskampanjer och annat skit.

Dessa resor har i runda tal tagit 5800 kilometer att genomföra. Då är det tre norrlandsresor som står för merparten av milen. Vilket är eskilstuna-aten tur och retur plus en avstickare till umeå.

Jag har under resorna rökt fem limpor cigg och snusat fyra stockar snus till en kostnad av 2400 kr. Vilket inte är illa av någon som inte ens röker annat än vid högtidliga tillfällen.

Det har suttits  268 timmar bakom spöna (mete). Vilket motsvarar att lyssna på beatles platta abbey road 342,1 ggr i sträck. Hade jag befunnit mig på jobbet så hade jag tjänat 49.580kr minus skatt.

Vilket är ungefär summan jag lagt ner på fiskegrejor, mat och sånt som tillkommer.

Det jag har tagit med mig hem från resorna är 4st rengbågar samt ca tio stekabborrar, vilket inte direkt sporrat tjejen. Däremot så har jag lagt ner ytterligare ett par tusen på att köpa fisk från fiskdisken..

DSC_1240

Jag har använt mig av ca 60 burkar majs, 30 kilo mäsk, och några kassar med andra beten som boilies, pellets och räkor. Det köptes endast 6 fiskekort under året till en kostnad av 1200 kronor. Två par skor handlades till en kostnad av 3300 kronor och andra kläder till en kostnad av runt 3000 spänn. Men dessa borde väl hålla åtminstone 2016 ut.

Jag har spolat på tre kilometer lina, men använt mig av en bråkdel av dessa. Endast en rulle gick sönder, och det var ambassadeuren vilket endast gjorde mig lättad med facit i hand. Sju nya rullar och lika många spön tillkom och kan därför dras av från årets budget.

Det skrevs över hundra blogginlägg vilket tog säkert 30 timmar av min fritid. I snitt så har det varit ca 2000 läsningar per månad, men antalet ökar hela tiden vilket är positivt. Antalet nya feijsbookvänner jag inte känner har ökat med 3000% under året.

Noll nya arter landades under året men däremot ett gäng nya pb:n. Varav aspen borde ha varit den mest uppskattade tillika mest oväntade.

20150422_101532249_iOS

Årets största besvikelse var sarvfisket som hade alla förutsättningar att bli bra, men gick åt helvete ändå. Tätt följd av mörtfisket som var hela tiden på g men resulterade ändå i en toppfisk på ”endast” 700 gram. Fin fisk, men jag hade siktet inställt på något helt annat.

Minst tid spenderades på predatorer som gös och gädda och mest tid på karp, ruda och sutare. Sista metfisken fångades 18 november, vilket är väl ungefär lagom så säsongen inte blir för lång. Endast en resa var en bomresa, annars så fångades det nästan alltid någonting att skriva hem om. Det tyder på att planeringen var bättre än på länge.

Flera nya metare sågs vid stränderna vilket var jävligt kul. Några har man hållit kontakt med via nätet. Har fått inbjudningar till både fiskeresor och som gästskribent. Av dessa har jag förverkligat noll. Vilket är synd och skam. I år så kommer jag göra vissa av dessa grejer.

DSC_0656

Det bästa fisket hade vi konstigt nog i vatten där vi aldrig fiskat förr. Några nya och helt okända vatten levererade riktigt bra vilket sporrar att fortsätta leta. Har man kraven på sig att endast fånga maximalt med reggfiskar så ska man nog inte hålla på med det. Men stora fiskar från nya vatten smäller enligt mig högre. Det är på tok för enkelt att börja blicka för långt bort när man planerar sina resor. Har man inte fiskat i sin egna å på 20 år så kan det ha hänt ett och annat under tiden. Dels så fiskar man bättre, och dels så har man bättre vapen att komma med.

Slaget på ett år så blir det inte så många resor och timmar per art. Så att dra några slutsatser från det är ju helt onödigt. Hade jag tid att fiska när jag vill så kunde jag välja de dagar då jag anser att förhållandena är optimala. Men nu är det inte så. har man tid att dra ut så drar man ut oavsett väder och vind. Vissa profiler som är helt frälsta i en art och fiskar frenetiskt kan genom åren gransa sina anteckningar och hitta någonting som ökar chanserna för fångst. Men samtidigt så stannar ju inte dessa profiler hemma bara för att anteckningarna säger att det kanske inte blir fläskfiske.

Jag förde hela nittiotalet och en bra bit in på 2000talet noggranna anteckningar om mitt gösfiske under vårarna. Jag uppskattar att bläddra i dessa böcker, men om sanningen ska fram så har dom inte hjälpt mig ett dugg. Kanske är jag en usel människa som inte kan tolka tecknen, eller så kanske jag bara är en realist?

Ett säkert tecken jag däremot kan tolka är att jag är hungrig nu och ska iväg och äta. Ett år har gått med bloggen, och det blir väl åtminstone ett år till som en nagel i ögat på folk då det verkar ta sig. Speciellt nu när det inte ens fiskas och man inte har någonting vettigt att skriva om, men ändå så läser folk. Och det får man tacka för.

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s