Braxgenomklappningen..

DSC_1005

I fredags så skulle en vän komma över och basta och dricka några öl. Endast basta alltså, inte krogen och allt vad det innebär. Nästa morgon vaknar man med tungt huvud och undrar varför man aldrig lär sig? Det blev både kvarterskrog som hårdrocksbar samt ett besök till Josefs house of blues där helt sonika abramis brama skulle lira. Givetvis så stannade man kvar där och kollade in bandet. Stonerrock är kanske inte min grej, men namnet. Abramis Brama, det är genialt. Som ni säkert vet så är det latin och betyder braxen. Någonstans där i alkoholdimman så kom jag på att jag läst om bandet där någon medlem skulle vara metetokig. Så jag gick till merchkillen och frågade honom om vem snubben var i förhoppning om att dra igång ett metesnack utan dess like. Men tydligen så hade han slutat i bandet något år tidigare. Ah typiskt.. Men jag köpte en tröja och snackade en stund med killen som krängde dom..

DSC_0129

Inte varje dag man vaknar hemma efter en blöt natt med en braxtröja på sig.. Tjejen skakade på huvudet som vanligt och fattade inte varför jag var så exalterad? Men såna här saker är viktiga. För er som har koll på hårdrock så fanns det faktiskt en tröja med braxmotiv till där. Varför jag inte köpte den vet jag inte? Men jag fick ett dassigt mobilfoto iaf. En hysteriskt rolig ”parodi” på black sabbath loggan från master of reality plattan där tomrummet i mitten bildar siluetten av en brax..

DSC_0057

Bilden blev åt fel håll och i vänstra hörnet ser ni min ölflaska och i högra marchkillens doja. Med facit i hand så skulle jag ha investerat mina pengar i två öl mindre så hade jag fått mindre skallebank och en tröja till. Men men, får beställa denna från deras hemsida eller något? Giget var bra förövrigt, bandet verkade vara i god form. Detsamma kunde man nog inte säga om mig.. Som kuriosa så hette vårat dödsmetallband Anguilla ett tag innan vi kom på andra tankar..

 

Braxarna har alltid lockat mig. Dels så var det braxfisket som var kanske det roligaste att läsa om på den gamla goda tiden. Grabbarna från nybro och deras braxfiske var något som var från en annan planet. Sedan så kom härsjönfisket man följde med stort intresse. Sedan så dog metet i fisketidningarna och magin liksom försvann. Idag så är braxarna så enorma att man knappt kan fatta det. Åtta kilo liksom.. Mitt PB ligger på 2300 gram, och det är en mycket fin fisk för att komma från eskilstunaån, en specimenfisk i allra högsta grad. Men en patetisk vikt i sammanhanget, eller ja, i alla sammanhang. Men vad gör man, finns det inga större så finns det inte. Det är inte mitt fel..

DSC_1016

En fisk på 1800 gram fick hedersplats i fotopärmen på nittiotalet. Där fanns det ändå fiskar som tiokilosgäddor, niohektosmört, sexkilosgösar och abborrar på 1975 gram. Det närmaste jag kom en riktig storbrax var i en vik nära mörkö. Det var förmodligen i slutet på 80 talet och vi hade slagit läger där med husvagnarna. Vi skulle fiska strömming dan därpå och på kvällen så la farsans kompis ut ett bottenmete med en på tok för stor krok och tjock lina. Han skulle meta upp abborre sa han. Jag såg tvivlande på hans tafatta försök. Jag var inte ens femton år, men förstod redan då att detta var helt åt helvete. Spöt var en femmeters teleskop-påk och linan måste ha varit 0,45mm nylon minst. Han tog tag i spöt och svingade ut skiten på måfå. Jag minns än idag hur sänket landade mitt i en vik lång ut på andra sidan pölen. Sänket vägde minst 80 gram och landade likt en missil. Jag var väldigt fiskeintresserad då, men jag stod och spinnfiskade istället. Det lät som en bättre idé i mina öron. Gubben ställde spöt mot en buske och satte sig i sin solstol och fortsatte att njuta av sin öl. Hur det gick till vet jag inte, men rätt som det var så stod han där med spöt i ett jätteböj och pumpade in någonting tungt. Jag gick dit för att bevittna händelsen, Jussi såg allvarlig ut och sa flera gånger att fisken är stor. Han stod där och drillade med sin surfcastingspö, vi gissade på gädda eller gös . Såhär stora abborrar finns ju inte. Efter en stund så poppar den största brax jag någonsin sett i hela mitt liv upp i ytan och jag får nästan panik av glädje. Jussi däremot får ett psykbryt i ren besvikelse av att storgösen visade sig vara en brax på långt över fyra kilo.

Innan jag hann hejda honom så låg den stackars braxen i gruset med en morakniv inkörd i huvudet ända ner till skaftet. Jussi exploderade i en orgie av finska svordomar och läget var allmänt kaotisk. Fyrakilosvågen gick i botten med en smäll när vi vägde den. Den var enorm!

Jag behöver väl inte ens nämna att jag satt där hela kvällen och en bit in på natten och bottenmetade, men fick bara abborre.. Så jävla orättvist livet kan vara tyckte både jag och Jussi. Två tyska gubbar fick braxen av oss när dom gick förbi på sim kvällspromenad. Dom skulle röka den. På knagglig engelska så sa dom att dom aldrig sett en så stor brax förrut.. Jag vet mumlade jag, inte jag heller. Jussi var sur att det inte var en gös, det var nog endast tyskarna som var glada.. Jag vet att morsan tog kort på fisken och att den borde finnas kvar någonstans? jag undrar vad den egentligen vägde?

Ingen kan säga att vi inte försökte fiska efter brax hemma i eskilstunaån. Vi fiskade bra och fångade massor, men braxarna här blir inte större än vad dom blir. En tvåkilos är en drömfisk, en trekilos utopi. Av alla fiskar jag kunde tänka mig att resa en bit för att fånga, så ligger braxen nog på första plats. Det behöver inte vara rögle dammar eller något annat megaställe. En trekilos vore najs, en fyrakilos vore nog mitt livs fisk, allt över det är endast bonus. Jag kräver inte mycket, jag gillar braxfiske på grund av dess enkelhet. Fiskarna är stora och relativt odramatiska och får man en så får man ofta fler. Förutom i mörkö, där får man bara en..

Kanske en dag..? Det här med att bli braxkung var nog inte menat för mig..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s