Våga vägra vårgäddan!

DSC_0072

Att planera sitt fiske inför det kommande året är alltid lätt. Det känns som en enkel uppgift att under en släng av optimism rita upp en plan som verkar rimlig. Fler pass, bättre fiske, nya arter, nya platser etc etc. Man planerar och skissar under vinterhalvåret tills man är nöjd. Det känns alldeles jättelogiskt det man kommit upp med, ja tills våren kommer. Då helt plötsligt så inser man att man har tjej och ett hus att sköta. Jobbet tar tid, träningar, repning, hushållsarbete och dom där jävla måsten som existerar. Jag sa till tjejen att hon är så lyckligt lottad som får göra det hon älskar varje dag. Diska, städa och laga mat medans jag knappt kommer ut till ån alls. Inte poppis..

I över tjugo år så har samma mönster upprepats. Jag börjar fisket för tidigt. Prestigen att fånga en gäddsnipa under svåra förhållanden går över förnuftet. Man sliter hund för att få en stel tvåkilosgädda från någon vik. Årets första. Som tur så har jag lärt mig att hålla dom känslorna i styr. Att vänta tills fisket är bra, vara duktig hemma hela vintern för att om möjligt kunna smörja in tjejen och vagga in henne i en falsk säkerhet om att jag mognat och minskat på det maniska fiskandet. Ta ditt ansvar brukar hon säga, du är vuxen nu! Kanske det, men jag har med åren blivit listigare och bättre på att ljuga. Man lär sig om man tränar på det. Jag har skött matlagningen hela vintern, men tro inte att du får det gratis. Allt har ett pris. I detta fall så kommer det kosta många ensamma nätter för henne då jag är på fiskeäventyr. Men det har hon ingen aning om än så länge. Jag har varit tydlig med att om jag måste välja mellan henne och fiske så kommer hon att komma tvåa. Man måste ha vissa principer. Och en relation mår ju bättre av att man inte sliter ut varandra brukar jag säga. Det är ju ett rent helvete om man älskar två saker lika mycket. Då spelar det ju ingen roll hur man vänder och vrider på skiten, någon måste hela tiden att lida. Jag vägde mellan fiske och en sund relation och kom efter en mycket kort stunds funderande fram till att jag älskar fisket mycket mer. Därför är det bättre om relationen lider. Hemma missar jag i värsta fall en middag och städning, men ett missat fiskepass får du aldrig tillbaks. Det är nu eller aldrig. Diska hinner jag göra när som helst.. Och skilja sig måste man ju ändå göra förr eller senare.

Men för att återgå till vårfisket. Man sitter hemma och laddar upp en lång vinter. Man läser fisketidningar och glor på fiskefilm, går på mässor och planerar. När sedan isen släpper så står man där underklädd och fryser medans fisket är segare än segt. En bra dag kan man få en fin gädda, men för det mesta så suger det totalt. Detta är inte det jag förknippar med fiske. Det ska vara någonting roligt. Men det är sällan roligt i mars. Man deppar ihop och åker hem där man sedan får skäll av tjejen eller frugan. Nu har du gjort ditt val, fisket går först, men du vill ju inte fiska, det är kallt och det hugger uselt. Tjejen sexvägrar och disken står aldrig i traven när du kommer hem från en vårresa. Du kan inte hugga in i disken och försöka göra allt till rätta. Nej, nu har kärringjäveln helt plötsligt både diskat, dammsugit, dammat och moppat. Allt skiner som solen och endast för att du ska må dåligt. Hon har gjort en kraftansträngning endast så du ska få dåligt samvete. Medans du njutit i vårsolen så har hon legat på knäna och skurat det du skitat ner. Ingen sex, inga gäddor. Helt klart en lose lose situation.

Här ska ni helt gratis få ett tips. Slit hund hemma hela vintern och ända fram tills fisket med allra största säkerhet är bra. Hon blir jätteglad, massage och vindruvor framför teven, sex varje kväll och trevlig stämning. Stå ut, förr eller senare så blir det din tur att njuta. Helst sådär i början av maj så kommer du till dukat bord vid vattnet och sedan är det bara att hålla igång tills november eller så? Det är enklare för tjejer att vara griniga när det är fint väder har jag kommit fram till. Dom kan sitta på altanen med ett glas rött och ringa till väninnorna och snacka skit om dig. Till slut så kommer dom i underfund med att det faktiskt är rätt skönt utan dig sålänge solen skiner och du förser henne med vin. Det kräver några förhållanden att bemästra denna konst, men träning ger övning som man säger. Sedan så kan man ju fråga sig varför man behöver en tjej? Jag vet faktiskt inte? Det vore så mycket enklare att vara bög. Fri tillgång till sport på tv, god mat och musik, samma hållning till vad som är viktigt i livet. Plus att man är två som snickrar på huset. Inkomsterna skulle öka och man skulle kunna ha grillning och öl som ett gemensamt intresse istället för ikeabesök eller trista parmiddagar med hennes kompisar vars pojkvänner alltid är ena jävla nötter som hellre läser poesi än fiskar id. Sexet är väl då ett litet minus, men kanske så är det värt att ha lite skit under naglarna för att få det ultimata förhållandet? Bara en sån sak att förvara mäsk i bokhyllan. Vilken tjej skulle gå med på något sånt?

Nej, livet är bra orättvist. Man vill bara fiska och må bra, men inte ens en så simpel sak får man ha ifred… Till saken hör att jag faktiskt drog mitt pb på gädda under en sån vårfisketur. En reggfisk. Men med facit i hand så var den inte värt besväret.

DSC_0076

Var på sportfiskemässan idag. Massor av helt underbara gäddbeten till höger och vänster. Synd bara att man inte är ett dugg intresserad av gäddbeten. Jag såg en tygkarp, det var det närmaste jag kom mete. Vilket suger. Här lever inte mångfalden kom vi fram till. Rätt ok tillställning ändå. En grej vi alltid undrar över är varför det säljs så lite kläder på såna här mässor? Nu har man äntligen en vettig chans att prova och känna på sånt man drar sig för att köpa otestat via nätet, men icke, det ska vara gummibeten.. Köpte en öl samt en påse med korv och gjorde nog bästa dealen på hela mässan. Såg han zonker och falklind snacka fiske vilket var underhållande då man fick sitta direkt vid whiskeybåset. Finalen av fly vs jerk var vårat mål med mässan och det levde verkligen upp till förväntningarna. Magiskt bra inramning. Synd bara att flugfiskarna inte vann denna gång. Men bra fiskat av team i kaant beliiv it.  Vet dock vilka som vinner ölhävningen på efterfesten, det är team Finland det!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s