Bonka eller bli bonkad!

20141019_063115386_iOS

Varför kan folk aldrig lära sig att fiska? Varför slog du ihjäl gäddan? Eller varför fiskar du efter något som inte ens är ätbart? Några exempel på gångbara fraser när det ska kommenteras fiske. Antingen vid vattnet eller framförallt på nätet. För på nätet kan ingen ge dig stryk. Tryggast så…

När vattnen börjar vara öppna efter vintern så fylls återigen internetforumen med bilder på fångster av diverse slag. Mycket gäddor, men även idar, öringar och en och annan gös. Vissa har lart och tydligt bonkat sina fångster i gammal hederlig stil, och kanske inte tänker mer på den saken. Men man kan nog bli väldigt förvånad när man läser vad folk tycker om den saken. Allt från mordhot till lite snyggare formulerade tankar om att det kanske inte är vägen att gå om man vill ha ett hållbart fiske. Sedan så härsknar folk till om kommentarerna och ruljansen är i full gång. Vissa skriver provokativt att dom minsann bonkar varje gädda dom får och sedan så kontrar gäddfiskarna med något annat. Helt i sin ordning, så är det ju varje år. Ett säkrare vårtecken får man leta efter. Men tids nog så övergår allt till det normala igen och allt groll verkar vara glömt och förlåtet.

Själv har jag gjort en färggrann resa i fiskets värld. Börjat där alla börjar med ett rödvitt flöte, en krok och en mask. Det håller i några år, men sedan så börjar man fiska efter gädda. Dom små slängs i medans dom stora bonkas och visas glatt upp för föräldrar och grannar innan dom dumpas eller grävs i skogen. Helt planenligt. Gäddan är en fin fisk att bonka. Dels så är den ett monster som äter allt och när allt är uppätet så vänder dom sig mot badgästerna och fågelungarna. När aftonbladet skriver om den blodtörstande gäddan som bet fia 7 år i foten, då vet man att det är sommar.

När man fiskat av sig på gäddan så är det dags att välja spår. Vissa fortsätter att fiska efter gädda medans andra vill ”utveckla sitt fiske” och börjar flugfiska eller att meta. Att fiska efter gädda kräver inte mycket mer än ett mycket kort spö, en rulle laddad med den grövsta lina man kan köpa för pengar samt en båt i 250.000 kronors klassen. Ja, och handsnidade träbeten, det är viktigt. Väldigt basic med andra ord. Själva fisket går ut på en grov chanstagning där man nöter av vass efter vass i hopp om att någonting stort hugger. Sedan så tar man ett kort på fisken innan den får friheten åter, vilket känns ädelt. Speciellt när man just dragit krokarna i käften på en stor romstinn gäddhona. Såna fiskar ska vi vara rädda om.

DSC_1282

Fast det håller ju givetvis inte gäddfiskaren med om. Det handlar ju om så mycket annat än tur och dyr utrustning. Och att en gädda skulle må sämre av att lite snyggt bli handlandad och återutsatt efter konstens alla regler finns det inga belägg för. Man behöver ju inte ha en stor båt heller. Ja inte en sån som trollingsfiskarna har iallafall. Trollingsfiskarna som har som uppgift att planlöst sicksacka runt på vättern eller vänern, det är dom som är ena svin. Stora motorer som pumpar ut avgaser i vattnet. Hundra spön ute samtidigt och gud vet vad. Skulle mot förmodan en någonting utan fettfena hugga på skeden så avlivas dessa direkt och slängs överbord. Deras motto med fisket är att man aldrig kan landa så mycket att man inte orkar bonka dessa. Öring, röding samt lax bonkas för det är matfisk. Gädda abborre och gös bonkas för att dessa är rovfiskar, och vitfisken bonkas för att dessa är skitfiskar. Dom är inte nöjda innan sjön är tom på liv. Sedan så skyller man allt på kräftorna och fiskar upp dessa med. Och där emellan så har man jagat skarv.

Metarna däremot. Det är vi och flugfiskarna som har fattat allt. Vi utgår från fisken och vad den äter och hur den fungerar. Vi finslipar våra metoder, binder flugor och blandar mäsk med kirurgisk precision för att allt ska vara sådär exakt som det kan vara. Fast vi kommer inte överrens med varandra. En mört för en flugfiskare är bland det vidrigaste som finns. I deras strömmar ska det inte simma omkring några mörtar. Nej, kalla fina norrlandsåar så långt ifrån mänskligheten som möjligt ska det vara. Där lever ju harren. Vi metare är såpass få att det är för oss en självklarhet att det är väldigt få förunnat att nå denna nivå inom fisket. Vi garvar åt gäddfiskarnas eviga kamp att nå den där patetiska tioklubbaren som vi kunde fånga på löpande band om vi bara ville. Men vi vill inte, det är under all värdighet att bli förknippad med såna skitfiskar och tveksamma aktiviteter. Laxfiskar är så lättlurade att vi inte ens fiskar efter dem. Men att meta faren eller vimma, det är livet. Ju färre som vet att det ens existerar såna fiskar i våra vatten, desto bättre. Och hur kan man ens kalla sig för en fiskare om man inte vet hur en vimma ser ut? Totalt obegripligt för oss. Sedan så har vi pimplare och söndagsfiskare som alla ser ner till och hatar. Det är en sa att en duktig fiskare tagit din plats först, eller har fångat fisken som egentligen tillhörde dig. Men har tre småfulla amatörer dragit din gädda från din vik, då jävlar. Inte nog att det är fruktansvärt att såna orättvisor fortfarande existerar i vårat samhälle år 2016 så är det ett svek rent personligt. Att någon kommit till ”din” vik eller ”din” sjö och våldtagit den med en gammal roulettepinnare. Det är det värsta.

DSC_0053

Men allt detta kulminerar sedan på nätet. Det är en sak att sitta hemma och småsupa och klanka ner på andra som inte fattar. Man har ju trots allt rätt till sin åsikt. Det är lite som med flyktingpolitiken. När ingen vet vad du röstar på så är du en i mängden. Men får någon vänstervriden manshatande feminist reda på att du senast la dig röst på SD så tar det hus i helvete. Åt båda håll. Många är dom som dragit smuggelölen i vrångstrupen när dom sett Terje 67 år glatt poserandes på en av fejans fiskesidor med tre stendöda storgäddor. Sidan där vi alla låtsas att vi är vänner och håller på med ungefär samma sak. Ingenting kan vara mer fel. Vi gläds åt andras misslyckanden och skitfångster med gillaknappen. Men skulle någon få en större fisk än du så är den kvällen förstörd. Vi reagerar med hat när någon fjolla från urskogen bonkat sin dagsfångst. Vi frågar inte oss själva om det finns någon tanke bakom slakten, det har vi inte tid med. Sedan så svarar någon annan jävel på vårat hat genom ännu mer slaktbilder och allt är igång.

Men det är ju exakt detta vi vill. Vi behöver referensföremål i våra liv. Det är viktigt för någon att vara bättre än någon annan och lära denne att bete sig som folk när man fiskar. För andra så är det viktigt att ha folk att se upp till. Folk med tröjor så fulla med tryck att dom mer liknar en rallybil än en seriös fiskare. Dessa är hjältar för vissa kids. Det såg jag med egna ögon på fiskemässan. Dom hade tagit selfies med kända gäddfiskare etc etc. Jag vet känslan, själv mötte jag en gång Björn Hellberg på gatan. Tog ingen selfie dock, det ångrar jag än idag. En annan gång missade jag Ron Jeremy i LA. Jag valde att gå att se på dödsmetallbandet Nile, dom andra drog till skitkrogen rainbow och där stod han i sin fulla prakt. Ron alltså. Tjejen fick en selfie med honom. Väldigt orättvist då det är jag som haft mest nytta av hans produktioner under dom ”torra åren”. Nu är det kanske inte fiskerelaterat, men det måste ändå kännas jävligt konstigt att möta någon vars filmer man onanerat till? Sånt hände som tur inte på fiskemässan. Inte mig iallafall. Det steget har jag inte riktigt tagit ännu. Men vissa såg väldigt glada ut när dom stod och klämde på gummibeten.

Jag har själv gått den långa vägen och gjort ”fel” så många gånger. Som tur var så fanns inte internet då, för jag vet inte om jag hade fiskat idag med den trevliga stämningen som råder på forumen. Vem har rätt, dom som bonkar eller dom som inte bonkar? Den eviga frågan. Ibland är det inte ens gott nog att släppa tillbaks fisken, nej man har gjort fel där med. Lipgrip är tabu, tabu för oss som under en livstid använt oss av huggkrok och ”ögongrepp” på gäddor. Varför fiskar man då? Kan man säga något annat än att fiske är djurplågeri för våran nöjes skull? Alternativt jakt på mat. Men då är väl nät att föredra som är effektivare och tar allt som nuddar den. Kan man enas om hur man på skonsammaste sätt drar in en krok i en fiskmun? Visst vi är måna om naturen och fiskarna. Men då har vi alltid i bakhuvet att vi en dag sätter en krok i dem. Vi kan bygga en miljon gäddfabriker, men endast om vi kan sedan fiska efter gäddorna. Annars sån är det väl jävligt ointressant för de flesta. En sjö som är ofiskad och fått vara ifred är oftast en sjö som mår bra. Det är när vi ska förbättra sjön det oftast går åt helvete. Förbättra något som moder jord finslipat på under hundratusentals år. För vi vet ju alltid lite bättre.

Ska sägas att jag själv är en anhängare av C&R då jag för det mesta metar. Men abborrarna brukar kunna få hänga med till stekpannan. Ibland så fiskar jag rengbåge med stor glädje under olika grader av alkoholpåverkan. För jag tycker att alkohol och forellfiske hör ihop. Alkoholen dämpar mina skam och skuldkänslor och jag kan koncentrera mig på att få med mig hem något ätbart. För andra så är det den finaste formen av fiske. Jag har lärt mig att uppskatta karpfiske, vilket är kanske det mest anala och överdrivna man kan hålla på med. Men det var inte lätt i början. Inte fisket i sig, utan tanken. Jag har ju som alla andra under en livstid sett ner på karpfiske på grund att jag inte kunnat eller fattat mig på dess utövande. Men att döda något för att jag personligen tycker att dessa fiskar av någon anledning inte tillhör sjön, ån eller vad fan det nu är, det fattar jag bara inte. Att bonka en femtonkilosgädda för att visa upp sin farsa eller fru, det fattar jag på något sätt. Att bonka något för att äta det är en självklarhet. Men att bonka något och slänga upp det på stranden fattar jag inte? Jag kanske är för modern? Eller gammaldags? Oftast så är det väl så enkelt att öringarna minskat i älven på grund av att dom bonkats bort. Då balanserar man det hela med att bonka gäddor. Sedan ska man fiska bort lite mört osv osv. En annan förklaring kan vara att älven byggts ut eller att fiskarnas lekområden blivit förstörda av diverse båthusbyggen. Mot det hjälper ingen bonkning i hela världen om man inte bonkar honom som byggde skiten då? Kanske så bonkas det en del på grund av okunskap, men mycket på grund av hat. Hat mot gäddor då man skyller alla jordens problem på gäddorns. I skärgården bygger man gäddfabriker och hoppas på fler gäddor. Det är en konstig värld vi lever i. Är det öringarnas fel att gäddan försvunnit i skärgården? Nej, givetvis inte. Problem finns överallt, men som med allt annat så behöver vi syndabockar. Dessa finns på forumen på facebook. Bonkare och gäddkramare. Vi har väl alltid bonkat, bonkat i mycket större omfattning än idag. Nu ser det ju rätt skapligt ut faktiskt, folk kan och vill lära sig om fiskhantering osv. Så problemet måste finnas någon annanstans? Men hur många facebookgrupper finns det mot förbättring av vattenkvalitén eller stopp mot gödningsmedel etc etc. Grupper som faktiskt kunde göra bra mycket större nytta än att stå kasta skit på någon som tagit en matgädda. Men icke, det är vi inte intresserade av. Vi vill fånga fisk, mycket fisk och stor fisk. Men att gå man ur huse och göra någonting åt saken, det klarar vi inte av. Att se tex en bonde dumpa sitt skit i första bästa bäck blundar vi för även fast det får katastrofala konsekvenser, men fan ta dig om du grillar en karp! Och jag är precis likadan själv, du ska inte tro att jag är nån miljökämpe av rang. Jag är en fiskare för fan. Vad hjälper det om vi släpper tillbaks fisken om den dör pga allt skit som släpps i våra vattendrag eller bygger ut den med hundra vandringshider och torrlagda älvfåror som följd?

Det är på den nivån vi är på. Längre har vi inte kommit. Vi som grupp kunde göra mycket vettigt tillsammans, men vi väljer att bråka med varandra på facebook över en bonkad fisk..

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s