En helt vanlig dag vid ån..

DSC_0171

Detta med gäddfiske är inte min starka sida. Det är dock där jag har mina rötter som fiskare, det levdes och andades gädda under rätt många år. Fast det var väldigt länge sen. Ibland så blir jag sugen på att ta upp gäddfiskandet igen, men blotta tanken av en ambassadurrulle får mig att må illa. Det är bara inte lika kul som det en gång var. Det känns att när det nya gäddfisket kom med flätlinor, jerkbeten och dirigentpinnar som är kapabla att kasta en femiloshantel, ja då tappade jag liksom intresset. Själva fisken gädda är en rätt intressant art, och klart värd att offra några pass mellan allt metande. Men just nu så är det babysteps som gäller. Jag har fått en gäddstroke och vägen tillbaks är lång och krokig. Jag har pensionerat mina multirullar och tagit fram den gamla goda elvafotaren i massivt kolfiber. Framtung och klumpig med ett massivt rabarbersvaj så fort du häktar på första bästa betet över 20 gram. Den är hopplös att göra mothugg med och den väger. Väger mycket. Fast det jämfört med ett modernt spö. Några hekto glasfiber orkar jag svinga veckor i sträck om det krävs. Huvudet är det som ger upp först.

Nästa vecka är det tänkt att gäddpremiären ska gå av stapeln. På tok för sent för dom frälsta, på tok för tidigt för mig. Den nya Tomba 2.0. Haspelkungen! Det ska metas gädda, och inte nog med det, det ska metas med deadbaits. Några strökast blir det väl med en gammal zalt eller något annat bete som man säkert skulle bli utskrattad med om man visade sig bland den nya zonkergenerationen. Generationen som tycker att en tiokilos är en drömfisk.. Jag är mer realistisk, är ju uppväxt med gamla goda fiskejournalen och tioklubben, landet runt, och vad dom alla nu hette? På den tiden var en tiokilos inte mycket att komma med. Minst fjorton kilo skulle det vara om man ville vara någon. Det är dit vi siktar givetvis. Jag lever ju i varje fall en tjugo år efter alla andra när det kommer till gäddfiske. Om jag kommer att få en sån på nästa resa? Nä, skulle inte tro det. Förmodligen så kommer jag aldrig att få en sån, och egentligen så är det skitsamma. Men drömma kan man ju alltid. Hursomhelst. Vi har en sjö och jag fick en uppgift av Saku. Meta upp tio mörtar som vi kan meta med. Lätt! Mycket lättare än fjortonkilosgäddan!

DSC_0155

Hör och häpna, jag har blivit sponsrad med en påse mäsk! Ta och testa det här och säg vad du tycker fick jag som uppgift. Absolut, inga problem. Byter gärna isolering mot testfiske om det krävs. Dragon heter fabrikatet och roach heter blandningen. Med bilder på en brax och en karp på förpackningen. Läste nogrannt instruktionerna på baksidan, men blev inte mycket klokare av det eftersom dom var på polska. Förstod ett ord. Uwaga som betyder ungefär ”se upp eller notera”. Det brukar stå i varenda byggbod nuförtiden. Uwaga, spola och använd toaborsten för fan människa!

DSC_0159

Efter att ha blandat mäsket så måste jag säga att jag var rätt nöjd med det jag såg. Härlig konsistens med massor av anis. Luktade julafton i köke när jag roterade skiten i min nya fina mäskbalja. Preppade majsen och gjorde mina ritualer, sedan så bar det av mot ån. Två plusgrader och mulet med inslag av regn. Jag lever en dröm tänkte jag när jag väl var framme..

DSC_0160

På tal om mäskbaljan, är hur nöjd som helst med den. Perfekt om det inte vore för en sak. Den där jävla kanten. Hur du än spolar och duschar så har du alltid mäsk kvar innanför den där jävla kanten. Sen så möglar skiten och allt blir bara jobbigt. Hur tänker man när man sätter en trång, hög kant längst ner i mäskbaljan? Det borde man väl ha fattat direkt att det kommer att bli problem! När en kritisk människa som undertecknad ska blanda sitt lyxmäsk för en stunds givande mörtmete så vill man inte börja dagen med att försöka peta bort möglig sörja från mäskbaljan..

Nåja, det finns väl större problem i världen som isis, feminister, samt svält..

DSC_0175

-Det var ingen dålig bakgrund man hade att fiska mot idag, tänkte jag för mig själv när jag väl satt där med spöt i klykan. Allt verkade vara som normalt. Två killar kom och rensade två rengbågar på bryggan brevid mig. En fin bit på tre kilo och en mindre på två. Dom utländska herrarna stod strax uppströms och kollade in mig. Vad fan glor ni på egentligen tänkte jag? Visst, man får väl kolla på mig om man vill, men detta var lite mer än vad som var passande. Fick förklaringen strax efteråt då en av gubbarna kom och plockade upp en kräftbur från ån några meter från mig. Inte mycket att vara diskret över då vi inte har kräftor i ån. Jag började starkt och landade tio mörtar på dom elva första kasten. Sedan så var min uppgift klar. Bestämde mig att testa om jag kunde hitta några större mörtar när man ändå satt här.

DSC_0170

Det fortsatte att komma mörtar som på fabrik. Till slut så fick en av dom utländska herrarna nog av sin fisklöshet och stegade fram till mig. Frågade på lite halvknackig svenska varför jag fick fisk i nästan varje kast medans dom inte fick någonting alls? Han hade grå mustasch och basker, men det berodde nog andra saker än det. I handen höll han ett glasfiberspö i niofotsklassen och på den satt en cardinalrulle från åttiotalet med fluorlina i nylon. Runt 0,40 skulle jag tippa. Som kuriosa kan jag nämna att jag en gång ville köpa ett sånt spö från den lokala handlaren. Nio fot, glasfiber och under trehundra riksdaler var mina kriterier. Vad jag skulle ha spöet till minns jag inte, men glömmer aldrig svaret handlaren gav mig. Ett turkspö! Turkspö frågade jag? Ja ett sånt obrytbart som man kan lyfta trekilosbraxar med från någon brygga..

Nu stod den trevliga mannen där iallafall med sin basker, mustasch och turkspö och kollade på mig och mina grejor. Försökte att förklara så enkelt det bara gick hur jag gjorde. Visade mina majskorn, röda och smaksatta med kokosnöt. Vad han tänkte om min swimfeeder och mäsket vet jag inte, men visade honom det också. Avslutade med att ge han några mindre krokar och en näve med majs. Han såg nöjd ut när han knallade till sina kamrater. Jag tänkte mest hur han skulle lyckas att klämma in 0,40 linan igenom öglan på kroken i storlek 12?

DSC_0167

Fortsatte att fiska i min bubbla. Kärringen med hunden såg jag inte till och dom andra flanörerna lät mig att sitta ifred. Hittade en intressant djuphåla under ett träd bara ett fåtal meter från land. Satt och bombade med feedern och fick några lite schysstare mörtar när jag ser att en av gubbarna satt fast med sitt i botten. Hur det gick till vet jag inte, men linan gick till slut av med en jävla smäll och kvar på stranden stod gubben med jordens fågelbo i sin haspelrulle. Jag lämnade gubben med min blick och fortsatte att koncentrera på mitt. Så fort det blev lite mulet så högg dom lite större verkade det som? Fina hugg där quivern bara sugs nedströms. Rena drömmen givetvis ur min synvinkel.

DSC_0162

Helt plötsligt så ser jag att gubben med fågelboet har knypplat klart och tar en stor vinda med lina och slänger den på marken och går därifrån som ingenting hänt. Ropar till han och han vänder sig. -Linan skriker jag och pekar mot marken. Han kollar på sina brallor och fattar ingenting. -Linan, ta upp linan och kasta skiten i soptunnan säger jag, fast nu på det internationella språket engelska. Nada, han fattar ingenting? Reser mig upp och går mot honom. Ser väl inte helt glad ut antar jag. Den trevliga gubben har sett att någonting konstigt händer och kommer dit. Säger till honom att man kan väl för fan inte gå omkring i en park och sprida ut tiotals meter med lina på marken. Fullt med hundar, ankor och gamla kärringar här som kan fastna i härvan. Inte bra säger jag. Han fattar ingenting. Ber den trevliga gubben att förklara. Dom snackar lite, sedan så plockar han upp linan. -Förlåt, min kompis förstår inte. Jag pekar med pekfingret mot mitt huvud och säger argt att han är väl inte förståndshandikappad, nåt borde han väl fatta och inte kasta linor omkring sig. -Tänk för fan, säger jag fortfarande pekande mot huvudet. han tolkar det som att jag säger att han är dum i hela huvudet och mindre kalabalik utbryter. Är inte på humör för fler feltolkningar och gubbjäveln ser väl att det inte är läge att fortsätta. Han viker av och går till den tredje mannen som står en bit bort. Den trevliga gubben säger till mig. -Förlåt, kompis förstår inte. -Det är lungt säger jag. Kasta grejorna i soptunnan bara säger jag och klämmer fram ett leende som förmodligen ser ut som att en fågel precis skitit i munnen på mig. Lite konstlat sådär.  Vi går till våra respektive platser och fortsätter..

DSC_0168

Jag bestämmer mig att ta lite foton och röka en nervcigg. Placerar feedern och majset på knät och försöker knäppa av ett bra kort. Det luktar bränt känner jag. Har jag tappat glöd i stolen eller något? Kollar men det verkar grönt. Vänder mig mot gubbarna och ser att dom bränner linan och andra plastföremål mitt i parken. Vinden blåser röken mot mig, och även fast jag sitter med en cigg i munnen så stinker det. Håller på att få psykbryt, men hejdar mig i sista sekund. Bättre så än linor i parken. Folk går förbi och skakar på huvet. Vad är det för nötter som grillar plast mitt i parken undrar dom.. Tror jag?

Mäsket verkar vara finfint. Lätt att blanda och spricker väldigt lätt. Mörten verkar gilla det också. Försöker gissa mig till vad som finns i blandningen förutom anis men kommer inte på det. Funderar om jag ska ta med mig mäskpåsen till bygget och fråga mina polska vänner? Dom har ju bra smak. Öl och dödsmetall verkar vara hårdvaluta i Polen. Så vi har alltid minst två saker att prata om. Men mäsk? Där kanske våra vägar skiljs åt? Lika bra att låta det vara kanske? Men för feedermete så kommer jag att använda detta igen, sen får den innehålla vad fan som helst..

DSC_0163

Jag fiskar på, men det verkar vara svårt att nå halvkilot idag. Efter en stund så ger mina vänner med linan upp. Dom knallar förbi mig. Den trevliga hälsar, jag hälsar tillbaks. Lingubben säger ingenting, inte jag heller. Kör en timma till under trädet och får några runt fyra hekto innan jag ger upp. Mycket mäsk och beten kvar. Får lägga dom i ölkylen och köra ett pass imorgon eller måndag?

DSC_0176

Hemma på köksbordet så packar jag mörtarna i gladpack. Tjejen säger att jag är en mycket sjuk människa. Jag kan nästan hålla med om det. Detta är fan inte ok. Men får väl gå för den här gången. Funderar en stund att hämta kanylen och spruta några med någon go doft, men sånt kan tära på förhållandet. Hennes tjejkompisars killar går på krogen och tränar på gym. Jag står i köket med kanyler och ett gäng mörtar. Det kan hon väl få slippa..

På tisdag vet vi mer. Om det är värt att ta upp haspelkarriären efter gädda eller om det är läge att lägga ner hela gäddfisket? En tiokilos på resan kunde ju ge mersmak.. Men det gör man inte på beställning. Tio mörtar, det fixar man lättare..


En reaktion på ”En helt vanlig dag vid ån..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s