Gäddmetarkungens återkomst.

DSC_0195

När metade jag gädda sist? Metade gädda på riktigt alltså. Förra hösten hade jag lite problem med gäddor som högg på mina mörtar jag försökte meta upp. Då hade jag en tafsburk med gäddtafsar med mig. Så fort en gädda högg på en av mina mörtar så bytte jag min kamasankrok mot gäddtafsen och kastade i mörten. Dessa gäddor var enkla att få upp. Mindre enkla att drilla med ett quivertipspö och nylonlina som höll 0,22mm. Men det gick. Sedan så knallade man uppströms med gäddorna och hoppades att dom inte skulle hitta tillbaks till mina mörtar. Men det gjorde dom. Varje gång.

DSC_0846

Men nu var det på riktigt med allt som tillhör en dags gäddmete. Det finns krav här som inte existerar inom det vanliga metet. Krav på storlek, krav på flötet, krav på tackel och utrustning. Grovt förklarat så går man inte i flera kilometer enkel väg genom ett helvete av barrskog, klippor och sumpmarker för att sedan ”endast” fånga en femkilos. Det är nog därför jag inte fiskar gädda så ofta längre. Det är få resor som är värda besväret. Dessutom så är utdelningen här är mindre än inom vanligt mete. Förväntningarna är alltid så uppskruvade, men det är så sällan jag levererar. Saku är precis tvärtom, han kan hitta gädda precis var som helst och han är duktig på att fiska efter dessa. Vissa har det där i sig, andra inte. Jag vet inte, kanske har jag fått en överdos av gädda, kanske så har jag av misstag fått en för stor gädda och känner att jag aldrig kommer att slå mitt personbästa igen? Varje gång en stor gädda hugger på mina beten så byts jag till en gäddfiskare, för det är någonting speciellt med stora gäddor. Det är bara det att dom hugger för sällan för att det det ska löna sig att jaga efter dom.

Och inte nog med att mina gäddtackel är från förra årtiondet så skulle vi dessutom fiska med deadbait…

DSC_0257

Vi har en sjö som levererar. En sjö där inte många blött sina krokar. Men det är även en sjö som ligger mitt i skogen. Här finns det väldigt stora gäddor, så stora att många kunde betala oss för att få reda på sjön. Men här finns även metfiskar, så det är inte svårt att välja vad man ska fiska efter. Men just idag hade vi bestämt att meta efter gädda. Sjön är ingenting speciellt egentligen. Det finns säkert tusentals såna här sjöar i sveriges skogar. Små, anononyma sjöar där ingen anar att det lurar storgäddor. Småsjöar har andra fördelar med. Dom är lättfiskade på så vis att du alltid ligger nära en fin fisk när du kan slänga till andra sidan. En timme vid en sån här sjö är ofta värd hundra vid en stor. Nackdelar är att dom just alltid ligger åt helvete långt bort från närmaste bilväg.

Vi går och går och går. Klockan är strax efter fem på morgonen och jag är inte på humör att gå igenom tät barrskog. Jag leder då jag ”hittar” till sjön. Saku följer ett par steg bakom mig. Efter varje krök så ska vi enligt mina uppgifter vara framme, men bittert så får vi erfara att bakom varje krök så finns det antingen mer skog eller stora klippblock som är hala och besvärliga. Vi stannar allt oftare, våra spöbags skaver mot axlarna, Sakus bankrånarväska ser tung ut. Själv packade jag åtminstone lätt. Fast det var enkelt då jag inte äger så mycket gäddprylar. Mina gamla tafsar och tre-fyra wobblers. Det fick duga.för idag. Pauserna blir allt fler, men till slut så ser vi sjön mellan träden. Lika spegelblank som alltid, lockande och full av stora gäddor.

DSC_0187

Vi väljer var sin plats några tiotals meter från varandra. Saku får den bästa platsen i mitt tycke. En vik där det ofta står både många och stora gäddor. Själv får jag hålla mig bland buskar och träd. Svårfiskat, men man vet aldrig. femtonklubbaren är kanske inte så maintream att hon väljer det förutsägbara och står mitt i fina viken? Jag tacklar upp mina grejor. Tafsarna ser härjade ut. Men det är ingenting jämfört med hur mörtarna ser ut efter två dagar i frysen. Av alla äckliga saker så är en nytinad mört inslagen i gladpack bland det jävligaste man kan tänka sig. Jag torkade av mörtarna med hushållspapper innan jag frös in dem, men slemmet har som genom ett mirakel återvänt. Fast ännu rinnigare och ännu mer stinkande. Fullkomligt vidrigt. Jag krokar på en mört på mitt flötmete. Den ser förjävla sorglig ut när den dinglar där död. Och detta tycker engelsmännen är effektivt? Jävla nötter. Visst, dom har inget val, men att komma med lögner om en stendöd betes effektivitet är ju endast efterhandskonstruktioner. Jag tror ändå att dom använder sig av ett levande bete när kamerorna slutat rulla.

Jag svingar ut tacklet två meter från strandkanten och har inga jätteförhoppningar på resultatet. Det är väl kanske metern djupt och mörten befinner sig någonstans strax över om jag har tur? Jag håller ett getöga på flötet medans jag riggar upp spinnspöt. Med spinn menar jag haspel, ambassadeuren har fått gå i pension. Hittar en delad wobbler i svart som jag häktar på. Då hör jag Saku ropa att han har första gäddan. Kanske en tvåkilos? Ingen bra början. Det saknas tio kilo. Jag gör några kast och tar även jag en tvåkilos utlekt gädda. Den ser för jävla sorglig ut med söndertuggade fenor och ärrad kropp. Lekskador. Efter en stund ropar Saku igen. Nu har han en lite bättre på metet. Jag hugger kameran och knallar över. Trampar givetvis rakt ner i en grop och får hela vandrardojan full med stinkande sörja. När jag kommer fram så har saku redan landat gäddan.

DSC_0235

Vi konstaterar att gäddan borde legat på runt sex kilo för en vecka sen, men väger nu runt femkilossträcket. Ca 90 cm lång. Vi ser även att en större gädda huggit den i nacken och hållit tag i den. Två stora käftmärken på båda sidor av kroppen. Det finns monster här, det vet vi, vi har sett dom jaga. Vi funderar en stund på hur mycket en gädda måste väga för att hugga på en sexkilos och hålla fast den? Kommer inte fram till något vettigt och jag går tillbaks till in plats. Flötet, fan jag glömde ju flötet. Ser den ingenstans och vevar tills jag möter motstånd och klipper till. Men det är för sent. Flötet sitter tryggt fast under en buske. Drar och rycker men till slut så går linan av.. Beslutar mig att mäska upp en plats för sutaren istället. Jävla gäddor, hugger alltid när man minst anar det. Kastar i mäsket och börjar tackla upp metspöt. När jag är klar så ska jag endast loda djupet. Sänker ner wagglern vid strandkanten och den förvinner rakt ner i en virvel. En gädda modell större har huggit på mitt flöte och drar iväg med den. Inte mycket att göra förutom att spänna linan och vänta tills den går av. Efter en stund så ploppar den upp några meter bort. Det är bara att börja om från början..

DSC_0188

Jag tar en kopp kaffe istället. Sätter mig ner och kollar lite på bilderna jag tagit. Hittar en som ser cool ut. Det ser ut som en grop i vattnet när saku drillar en av sina gäddor som börjar bli fler och fler. Med jämna mellanrum så ropar han att han har fisk på. Han landar en gädda till på 90 cm som även den är biten tvärs över ryggen av ett veritabelt monster. men monstern syns inte till. Däremot så ser vi stora sutare rulla i ytan. Fan vad det rycker i mettarmen när man ser sånt. Vi glömmer bort gäddorna ett tag innan flötet åter är borta och det är dags för drillning..

DSC_0200

På mitt bottenmete så har det inte hänt någonting. Jag har ett klassiskt engelskt skitrigg. En död mört som ligger apatisk på botten bland skiten och ett nappalarm på torra land. Att larmet inte ens har pipit till på hela resan kommer inte som en överraskning. Den kommer heller inte att göra det, är stensäker på den saken. Men den kan väl få ligga där iallafall.

Det bubblar vid mäskplatsen, men efter att ännu en gädda kommit och huggit så slutar det att bubbla. Det är svårt att meta någonstans där det finns lika många gäddor som sutare. Jag tar fram haspeln och en stor jigg som jag försöker med. Gäddan hugger direkt men lossnar. Den känns grov.. Efter ett par kast så hugger den ordentligt. Så pass ordentligt att den även får linan in i munnen som den givetvis biter av. Står kvar med mitt haspelspö och en enmetersstump lina som flaxar från spötoppen i morgonbrisen. Saku ropar att han har ännu en gädda. Jag håller på att explodera av ilska. Jävla amatörfiskar, ska fan sluta fiska efter gädda lovar jag mig själv vid ett svagt ögonblick. Den döda engelska mörten har legat där på botten precis vid gäddan i flera timmar. Men icke, inte ett sniff. Jomenvisst, deadbait är sjukt effektivt…

DSC_0212

Jag beslutar att ta upp flötmetet efter gädda igen. Ingenting verkar funka idag? på wagglern hugger gäddorna och linan går av. På jiggen hugger dom och linan går av trots lång tafs och allt det där man ska ha.. På metet hugger dom endast när man inte ser och linan går av. Bottenmetet hugger det inte på, men det förstår jag.. Saku har en gädda till. Frågar inte ens hur stor. Är den över tjugo kilo så lär han väl ropa till? Jag svingar ut flötet och börjar veva och dra lite i den. Försöka få den att leva lite. Saku ommer förbi och hämtar den sista mörten vi har kvar. -Fått nåt frågar han. Jag berättar om mina misslyckanden samtidigt som jag drar än en gång i flötet. Oh, nu stack han säger saku. Visst fan gjorde den det. Drämmer till med mothugg och kan efter en kort stund landa resans minsta fisk..

DSC_0251

Nu är mörtarna slut och metet ger ingenting annat än gädda. Mört och sutarmetet alltså.. Jag ser en död mört som någon gädda spottat ut under en drillning ligga och guppa under en buske. Lyckas att trassla ut den. Inte ett fjäll kvar på fisken. Känns som en skumbanan, alldeles mjuk och fin. Krokar på den i brist på annat. Går till Saku till viken med mitt spö. Vi sitter och snackar medans vi ser ut över sjön. -Fan vilka gäddor det går här säger Saku. Jag håller med, men dom är svåra då sjön är full med mat i överflöd. De flesta gäddor här är över två kilo och nästan samtliga är bitna av större individer. Så har det alltid varit här. Någonstans i den lilla sjön så simmar det en femtonkilos, utan tvekan. Det finns liksom inga tvivel om det. Men våran ovilja att fiska efter gädda när det simmar sutare i samma gör inte saken bättre. Gäddan får agera som ett ”tröstpris”. Men kanske så kan man göra en satsning nästa vår, innan sutarfisket..

DSC_0192

Det finns såna här sjöar lite överallt, men så lite tid. Tanken är att prova några av dessa i år, men om jag känner oss rätt så kommer det aldrig att bli av. Vill man ha stor gädda så är receptet enkelt. En sjö med mycket byten och minimalt med fiskare. Som denna exempelvis. Sjön är så obetydlig att någon knappast ens bryr sig om att ta sig hit. Då händer ibland fina saker och sjön förblir ofiskad. En tiokilos gädda är ju egentligen ingen stor fisk, så såna borde nästan vilken sjö som helst kunna producera.

DSC_0222

Efter en stund så ger vi upp. Visst, vi hade väl kunnat få mer fisk om man hade engagerat sig lite och gått några meter åt något håll. Men det räcker bra såhär. Vi är inte oroade över fisketryck, så vi kan gott spara dom andra till nästa vår. Eller våren därefter. Det måste ju hinnas metas också..

DSC_0183

Avslutar med en bild från mitt flytt till nya huset som pågår som bäst. Tjejen har skrivit på sina lådor. Kök, Vardagsrum etc. Ville inte vara sämre. Hon frågade mig faktiskt, -Vad fan är boosters och beten? Det ska till min mancave, det är grabbgrejor svarade jag.. Jag ska få ett eget rum, tänk på det, ett eget rum tillägnat för fiske, musik och ännu mera fiske. Ibland så slår barndomsdrömmar in!

Annonser

3 reaktioner på ”Gäddmetarkungens återkomst.

 1. Hatten av!
  Sitter och skrattar här inpå småtimmen. Ser fram emot att få kontakt med en av dessa sjöar igen. Det var länge sedan nu.

  Riktigt underhållande läsning! Skitfiske.

  Gilla

 2. Favorit i repris för mig detta…

  Åter igen garva jag rakt ut när gäddan lyckas bita av jiggjeaveln 😀
  Såna där dagar när inget fungerar, det har man ju fått uppleva ett gäng ggr. Misstänker det väntar ett gäng framöver också.

  Se till att tillverka lite nya tafsar och styr upp ett par riktade metpass efter gädda nu i vår!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s